ANNONSE

KULTUR

førjulssuksess med omvendt ­julekalender i rogaland:


Stadig flere skole­barn gir 
i stedet for å få

Tekst: Ingrid Høstbjør

Foto: Sos-barnebyer


Publisert: 19.11.2013

Hvor mange små «julejobber» kommer til å bli utført av elever i Rogaland i desember? Tradisjonen tro inviterer SOS-barnebyer skolebarn i hele landet til å delta i Omvendt julekalender i adventstiden. I fjor var over 1400 skolebarn fra Rogaland med på kalenderkonseptet, som snur fokus fra å få til å gi. Forhåndspåmeldingene tyder på at det kan ligge an til nok en rekord i år.

Mer enn 30 000 elever fra om lag 1500 skoleklasser over hele landet deltok i SOS-barnebyers kalenderkonsept ­Omvendt julekalender i fjor, og samlet inn 1,5 millioner kroner til SOS-barnebyers arbeid for sårbare barn verden over. Nå håper SOS-­barnebyer i Rogaland at enda flere skoleklasser vil fylle adventstiden med spennende innhold og mulig­heten til å gjøre noe for andre. Deler av de innsamlede midlene under årets utgave av ­Omvendt julekalender vil øre­merkes akutt nødhjelp i etterkant av tyfon-­katastrofen på ­Filippinene. ­Dermed kan norske barns innsats i førjulstiden bidra til å sikre fremtiden til barn i det ­katastroferammede området.

Ny luke for hver skoledag

Omvendt julekalender har én luke for hver skoledag i desember. Bak hver luke er det en film som lar elevene ta del i hverdagen til barn i SOS-barnebyer ­verden over. Historiene og medfølgende bakgrunnsmateriale innbyr til gode ­diskusjoner og læring for elevene.

– Det var en flott start på dagen som ga oss anledning til refleksjon over hvor godt vi har det, og at det nytter å hjelpe, sier en av lærerne som deltok på Omvendt julekalender i fjor.

Som del av kalenderkonseptet oppfordres elevene til å gjøre en liten «julejobb» hjemme i førjulstiden. Det kan være alt fra å hjelpe til med husarbeid og snømåking til å gå tur med hunden eller kanskje synge julesanger i nabolaget. Å gjøre en egeninnsats, som bidrar til at andre får det bedre, gir barna en ekstra dimensjon i desember. Beløpet elevene får for innsatsen samles inn anonymt i klassen.

Akutt nødhjelp i Syria

Det har vært en årlig økning i antall ­elever som er med på Omvendt julekalender. Og det blir samlet inn stadig mer penger som er med på å utgjøre stor forskjell for sårbare barn i verden. Av sluttsummen på 1,5 millioner i fjor, ble 500 000 kroner øremerket til akutt nødhjelp i Syria. Og norske barns julejobbing bidro til å sikre livsviktig hjelp til ekstremt utsatte barn i det krigsherjede landet. 25 skoler fra Rogaland var med på dette, og i år satser SOS-barnebyer i Rogaland på nok en rekord­oppslutning om det omvendte kalenderkonseptet. Også i år vil norske «julejobber» bidra til nødhjelp i kriserammede regioner. Deler av de innsamlede midlene fra årets omvendte julekalender vil gå til akutt støtte til skade­lidende barn under tyfon-katastrofen på Filippinene. SOS-barnebyer har jobbet i landet siden 1967 og driver åtte barnebyer med tilhørende familieprogrammer for barn og voksne i nærmiljøet. SOS-barnebyen i Tacloban ligger i et av de hardest rammede områdene. Her er behovet for forsyninger med mat, rent vann, klær og medisiner stort i etterkant av natur­katastrofen.

- Mange forbinder førjulstiden med materialistiske budskap, kalendergaver og stressende forberedelser. Med Omvendt julekalender kan skoleklasser sette fokus på andre verdier og la barn få oppleve ­gleden ved å gi i stedet for å få. I fjor var hele 25 skoler i Rogaland og 1454 barn med på den omvendte julekalenderen, og nå håper vi på enda flere påmeldinger i år, sier Ragne Rødstøl, assisterende fylkes­leder for SOS-barnebyer i Rogaland.

Les mer på ­www.omvendt­julekalender.no eller kontakt skole­avdelingen på tlf 23 35 39 48 / e-post: ­skole@­sos-barnebyer.no


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no