ANNONSE

HUS & HAGE

Håv inn på hytta

Tekst: Grethe Brandsø


Publisert: 19.11.2013

UTLEID: Ingen grunn til å la hytta stå tom i hele vinter bare fordi du ikke er der selv. Hva med å leie den ut til noen andre? (FOTO: Tony Demin/Corbis/NTB scanpix)

Du kan tjene penger på fritidsboligen, men pass deg så du ikke går på en smell.

 

 

Mye av inntekten din går kanskje til å nedbetale hyttegjeld, mens fritidsboligen står tom – fordi du er på jobb? Hva med å fylle opp både bankkontoen og hytta, når du likevel ikke er der selv?

– Det er særlig populært å leie ut hyttene sine i områder hvor det er litt action, som i Trysil, Hemsedal og Geilo, sier Haakon Harald Magistad i Norges ­Hytteforbund.

– Og det kan være greit å leie ut privat hvis det kun er snakk om et par uker i løpet av året. Det er imidlertid viktig at du ­setter opp en leiekontrakt som du går ­gjennom med leietaker. Da unngår du misforståelser om hva som er både dine og leiers plikter og ansvar, råder han.

 

Variabel fortjeneste

Hytteforbundet tilbyr standard leiekontrakter til medlemmene sine, men vil du ha ytterligere hjelp til å leie ut fritidshuset, kan du inngå en avtale med en ­profesjonell hytteformidler.

– Vi formidler cirka 2000 ­norske hytter i år, og har ­kontrakt med hver enkelt hytteeier, opp­lyser Pia Buen hos Novasol, som har over 30.000 feriehus i ­katalogen.

– Fordelen med å leie ut ­gjennom oss er at ferieboligene og hyttene markedsføres i hele Europa med egen katalog, via internettportaler, hos reisebyråer og samarbeidspartnere i ­mange land. Vi håndterer ­dessuten alt med betalingen, og både kunde og hytteeier har dermed ­garantier, også ved avbestilling, opplyser hun.

Novasol tar i snitt 40 prosent i provisjon. Hva du kan leie ut ­hytta for, er avhengig av ­størrelse, beliggenhet og fasiliteter i huset. Inntektene er dessuten sesong­variable.

– En «god hytte» leies i snitt ut i ti uker i året hos Novasol, men vi ser at noen hytter leies ut i 22 uker, mens andre igjen er til leie i bare et par uker i året. Dette gir store forskjeller i leieinntekt, men noen hytteeiere tjener opp mot 150.000 til 200.000 kroner i året. Dette dreier seg gjerne om litt større hytter, som for ­eksempel har «ski in/ski out», eller er beliggende rett ved sjøen og har gode fiskemuligheter. En årlig snittinntekt ligger kanskje på 25.000 kroner og oppover, ­anslår Buen.

 

Skattbar inntekt

Utleieinntekter fra fritids­eiendom eller hytte er skattefrie inntil 10.000 kroner. Hvis leieinntektene overstiger dette, skattlegges 85 prosent av det overskytende beløpet som ­alminnelig inntekt.

– Hvis du eier flere fritids­eiendommer, gis et fribeløp for hver eiendom. Når fritids­eiendommen fritakslignes, gis det imidlertid ikke fradrag for vedlikeholdskostnader og ­andre løpende kostnader i tillegg, opplyser skattejurist John Runar ­Pedersen i Skattedirektoratet.

– Og reglene om skattefritak gjelder ikke for rene utleiehytter, poengterer han.

Som utleier og skattyter må du selv beregne den skatte­pliktige nettoinntekten, og beløpet skal føres i post 2.8.3 i selv­angivelsen. Og husker du i tillegg å justere skattekortet ditt før du håver inn penger på hytta, slipper du ­dessuten å få baksmell på ­skatten.

Forsikring
For å være trygg som utleier må du sørge for å ha forsikringen i orden, og ved «normal utleie» holder det med vanlig hytteforsikring.

– Du trenger ikke noen egen forsikring for å leie ut hytta, men du må varsle forsikrings­selskapet hvis du skal leie bort fritidsboligen din over lang tid, for ­eksempel i et år. Da vil vi gjøre en individuell vurdering med tanke på forsikrings­dekning, opplyser Hanne Gudding, kommunikasjonssjef hos Storebrand. 

– Men normal utleie, slik som helger her og der, ­trenger du ikke å informere oss om. Skulle det oppstå skade under slike utleie­perioder, dekkes dette selvsagt av hytteeiers forsikring, påpeker hun.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no