ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Hva er ­diabetes?

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Foto: Colourbox


Publisert: 19.11.2013

Mange i Rogaland har diabetes, men hvordan oppstår sykdommen?

I fordøyelsesprosessen blir mye av maten vi spiser omdannet til glukose, mest kjent som blodsukker. Glukose sirkulerer i blodstrømmen og brukes som mat av kroppens celler.

Men cellene kan ikke ta opp ­glukose alene. Et hormon som kalles insulin, og som lages i bukspytt­kjertelen, må først ­binde seg til celleoverflaten. Når det skjer, blir cellene aktiverte og de blir i stand til å ta opp, absorbere, ­glukose.

Denne prosessen gjenopp­retter kroppens blodsukker til et normalt nivå etter et måltid.

Høye blodsukkernivå

Diabetes mellitus er en tilstand som påvirker kroppens evne til å nyttiggjøre seg blodglukose på en effektiv måte.

Ved type 1 diabetes produ­serer ikke bukspyttkjertelen nok insulin, slik at glukose ikke kan absorberes av cellene. Ved type 2 diabetes produseres insulin, men insulinet virker ikke som det skal, og glukose absorberes ikke like bra av cellene som hos friske personer.

Begge formene for diabetes gir det samme resultatet: glukose ­absorberes ikke av cellene. Dette er grunnen til at personer med diabetes har høye blodsukkernivå.

Uten det normale opp­taket av glukose fra blodstrømmen, «hungrer» cellene etter mat. ­Uavhengig av hvilken type ­diabetes en person har, må ­pasienter med diabetes jevnlig kontrollere sitt blodsukkernivå. Avhengig av hvilken type og alvorlighetsgraden av sykdommen, kan diabetes behandles med kostendringer og eventuelt medisiner.

Store følger

Ubehandlet øker diabetes risikoen for hjertesykdom, hjerneslag, nyreskade, blindhet. Sår trenger lengre tid på å hele, det kan oppstå hudsykdommer eller fotproblemer som kan ende opp i amputasjon. Den gode nyheten er at diabetes kan kontrolleres med kosthold, fysisk aktivitet og medisiner.

Medisiner kan hjelpe

Mange medisiner brukes i ­behandlingen av diabetes. Et ­eksempel er tiazolidindioner, slik som Actos og Avandia, som tilhører en gruppe medikamenter som kan tas som piller sammen med maten.

Disse pillene hjelper insulin til å virke bedre i kontrollen av blodsukkeret i musklene, kroppsfettet og leveren. Når disse medikamentene binder seg til reseptorer inne i cellekjernen, hjelper de cellene til å binde til seg insulin. Dette gjør at kroppen kan ta opp glukose fra blodstrømmen på en mer effektiv måte.

Gjør noe med det

Diabetes er en sykdom der du ikke nødvendigvis føler deg syk, men uheldige ting kan pågå inne i kroppen hvis du gir blaffen i å behandle din diabetes. Begrens din risiko for diabetesrelaterte komplikasjoner som hjerte- og nyresykdom, blindhet eller ­fotlidelser, ved å spise ­riktig, ikke røyke, mosjonere regel­messig og være disiplinert med å ta ­medisinen som foreskrevet av legen.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no