ANNONSE

KULTUR

Gjenbrukt glede

Tekst: Bjørn Hugo Pettersen


Publisert: 19.11.2013

HYTTE AV PLASTAVFALL: Solveig Egeland har hittil bygget tre hytter av plastskrot hun har funnet i fjæra, men det kan bli flere. Dette er fra Lista på Sørlandet. (FOTO: Solveigegeland.no) 


Hytter av plastsøppel, lysekroner av strandfunn, hyller av fabrikkavfall og veggpryd av bølgepapp. Gjernbrukstrenden får stadig påfyll av nye ideer.

Flere kreative sjeler lever av å kreere ting av skrot.

Kunstneren Solveig Egeland fra Kvinesdal har laget hytter av plast hun har funnet langs ­kysten. Stikkordene for alle hennes ­prosjekter er miljøvern og ­kritikk av bruk og kast-­samfunnet.

Plastsøppel og småhytter

– Det har nå blitt tre plastavfallshytter, én i Ytre Hvaler nasjonalpark, én på Lista og én på Utsira. Neste sommer skal jeg sannsynligvis sette opp en på Svalbard, og kanskje blir det flere andre steder i verden. Tanken bak dette kunstprosjektet, som har fått navnet «Ocean Hope», er først og fremst å formidle hvor mye vi forurenser. Det kastes altfor mye plast naturen, og spesielt i havet der det blir liggende i tusenvis av år. Alle kan samle plast og annet skrot langs kysten – og bygge noe av det de finner, sier Egeland.

Hun står også bak ­konseptet Små Hytter. Disse små, små ­hyttene kan leies og står på ­utvalgte steder langs kysten. ­Målet er at de besøkende skal være tett på naturen; lytte til ­vinden, stillheten og regnet på taket, se fuglelivet på nært hold og forstå hvorfor vi trenger å ­verne om miljøet og naturen.

Fabrikkavfall og strandfunn

Amy Hunting fra Drammen, nå bosatt i London, gjorde seg for noen år siden bemerket med ­serien Patchwork. Den besto av en stol, en taklampe og et lite bokbord laget av treavfall fra dansk og britisk møbelindustri.

Hennes neste prosjekt i samme ånd var bokhyllen Blockshelf, satt sammen av restavfall fra en svensk tregulvsfabrikk. Den vant hun Green Furniture Award for, og den blir nå produsert av Green Furniture Sweden. De planter for øvrig ett bjørketre for hver eneste Blockshelf-bokhylle de framstiller.

Engelske Stuart Haygarth, som også bor i London, har i årevis plukket småting på strender. Han setter sammen funnene til vakre lysekroner, lamper og bord. Han lager noen få utgaver i hver serie. Lysekronen Tide, som er satt sammen av en rekke små, fargerike og gjennomsiktige plastdeler, ble det eksempelvis ti stykker av.

Bølgepapp og paller

Mark Langan fra Ohio i USA har spesialisert seg på kunst laget av bølgepapp som skal kastes. Det blir blant annet til firmalogoer på bestilling, men også bilder – som hans etterligning av Edvard Munchs «Skrik».

– Det hele startet i 2004, en dag jeg skulle bære ut søpla. Jeg begynte å rive i en pappeske, og så plutselig den rillete innsiden av bølgepappen med nye øyne. Jeg tenkte at dette kunne få en fin, visuell form. Jeg lagde først ett bilde og ble så fornøyd med resultatet at jeg har vært hektet på materialet siden da, forteller Langan, som har laget ­bølgepappkreasjoner for en ­rekke ­selskaper de siste årene.

Gjenbruk av kastede gjen­stander er også varemerket til Inge ­Fornes, som driver det Bergen-baserte arkitekt- og kunstner­firmaet KOMIGJEN. Han er ofte på avfallsstasjoner for finne saker han kan gi nytt liv til, blant annet paller som blir til møbler.

– Vi kaster altfor mange brukbare ting. Gjennom mitt arbeid, både som kunstner og arkitekt, vil jeg vise at utrangerte gjenstander kan få en ny verdi i en ny form. Å bygge møbler av ­paller er et eksempel på noe de aller fleste får til, sier han.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no