ANNONSE

REISE

Kambodsja – Sørøst-Asias heteste reisemål

Tekst: Mikael Persson


Publisert: 19.11.2013

PARADISISK: Vannet er krystallklart rundt badefavoritten Koh Rong. (Foto: Jonas Gratzer)


I jakten på urørte paradiser finner stadig flere turister veien til Kambodsja. Men på øya Koh Rong er strendene fortsatt forlokkende folketomme.

Rundt den kambodsjanske jungel­øya Koh Rong er vannet grønntonet og fullstendig ­transparent. Stranden postkortperfekt og sju kilometer lang. Havbrisen varm og vennlig.

Hverdagslivet i den lille fiskerlandsbyen Sok San går sin gang på tradisjonsrikt vis. Østerrikske Christine Grinscgl, 68 år, vifter tilfreds med tærne der hun sitter på trappa til sin leide bungalow. Stillheten brytes bare av ­knatringen fra en ensom moped og skrattingen fra noen neshorn­fugler som flyr mellom palmene.

Rask utvikling

Blant ryggsekkreisende har Kambodsja seilt opp som Sørøst-Asias heteste reisemål. Som Thailand for 25 år siden, sier mange. Billig, vennlig, her og der fortsatt jomfruelig. Men utviklingen går fort – og langt ifra alltid med omtanke for lokalbefolkningen, miljøet og bærekraften.

Dagen før befant Christine seg på Kambodsjas største bade­destinasjon, Sihanoukville, med en gnagende følelse av skuffelse. Var det virkelig slik det skulle se ut? Vestlige menn hånd i hånd med unge kambodsjanske ­kvinner. Bråkete barer og ­hoteller side om side med ­restauranter som serverte taco og hamburger.

– Guideboka lovet en fin strand, men skrev ingenting om alt søppelet som fløt rundt, og all larmen, påpeker Christine.

Mørk historie

Kambodsjas 1900-tallsreise fram til i dag har vært hard og mørk: Først fransk kolonialisme. ­Deretter amerikanske bombetokt. Og så Røde Khmers terror­velde som fra 1975 til 1979 utslettet en femdel av nasjonens befolkning.

På 1990-tallet fulgte fred og frie valg. Men Kambodsja har fortsatt store problemer, og lider under fattigdom, korrupsjon og en beklemmende sexturisme.

På øya Koh Rong, derimot, begynner Kambodsja å kjennes som det lovede paradiset. Noen barnefamilier svømmer og leker innenfor en stim av sølvfargede fisker. Frokosten består av fersk ananas og nyplukkede kokos­nøtter. Jungelen skaper en frodig vegg i bakgrunnen.

Vakre Sok San

Stranden ved Sok San må være en av Sørøst-Asias vakreste. Om morgen har man den nesten for seg selv, bare med et dusin turister spredd omkring i den myke sanden. Følelsen er surrealistisk. De aller fleste steder i verden ville en plass som denne vært bygd sønder og sammen med hoteller og barer.

Kanskje er også Sok San på vei mot en slik skjebne. Et kambodsjansk konsortium har store ­planer for Koh Rong. Øya skal ikke bare utstyres med luksushotell, kasino og golfbane, men også flyplass, båthavn og bilveier.

– Når et sted blir poppis, spres ryktet raskere enn guidebøkene henger med på, mener tysken Marcus, som spiser middag på ett av Sok Sans to små vertshus.

Hvite flekker

Fortsatt kan du finne kartets hvite flekker i Kambodsja. Det er øyer og strender å oppdage. Du kan snorkle på skjønne Koh Rong Samloem. Besøke den gåte­fulle vulkansjøen Yeak Laom. ­Beundre Tonle Saps ­flytende byer og Mekongflodens ferd blant risfeltene.

I nordvestre Kambodsja venter dessuten provinsen Koh Kong med Kardemomme­fjellenes regn­skoger. Jeg kommer dit med buss og båt, opp langs en flod der jungelen står tett langs breddene. Siden 2007 har organisasjonen Wildlife ­Alliance og byen Chi Phat ­jobbet sammen for å trygge det biologiske mangfoldet i ­traktene, samtidig som en bære­kraftig turisme ­utvikles.

I Chi Phat har byens ­jegere blitt omskolert til jungelguider, og ­familier åpner hjemmene sine for såkalt homestay. ­Konseptet fungerer som en fribillett til kambodsjansk hverdag. Jeg ­sover på gulvet i et pålehus, og spiser banan­pannekaker til ­frokost før jeg guides inn i ­jungelen som rommer både ­tigere og ville ­elefanter.

Lonely Planet utnevnte Chi Phat som en av verdens ti ­fremste øko-destinasjoner. Turismen har bare vært positiv, og har gitt byen tro på en fremtid uten fattigdom.

– Turistene i Chi Phat er ­genuint interesserte i både natur, kultur og områdets befolkning. Fyll og sexturisme har vi ­ingen problemer med her, fastslår John Willis, direktør i Wildlife ­Alliance.

Reisefakta

• Reise dit: Fly fra Oslo til Phnom Penh, med flybytte underveis, koster fra cirka 8000 kr, tur/retur. Bangkok har daglige flyforbindelser med Phnom Penh. Buss fra Bangkok til Koh Kong tar 8-10 timer.

• Reise rundt: Turistbuss fungerer bra mellom byene. Linjen Sihanoukville-Koh Kong går daglig og tar 4-5 timer. I sesong går fergene daglig fra Sihanoukville til Koh Rong (3-4 timer) og fra Koh Kong til Koh Kong Island (2,5 time). Mer info på Travelfish, www.travelfish.org.

• Sesong: November– februar er høysesong, med lite regn og temperaturer rundt 30 grader.

• Visum: 30-dagers turistvisum kan fås ved grensen og koster offisielt 20 amerikanske dollar. Men det er ikke uvanlig at passkontrollørene krever noen ekstra dollar. Søk heller om E-visum på ­forhånd, via www.mfaic.gov.kh/evisa, til 28 dollar – for å slippe diskusjoner og køer ved grensen.

• Bo i Koh Rong: Ved Sok San ligger det prisgunstige Angkor Chom Guesthouse, tlf. 016-953 895, 097 795 38 95, med bungalower for 20 dollar per natt. På motsatt side av øya tilbyr blant annet Paradise Bungalows, http://paradise-bungalows.com, hytter for fra 35 dollar per natt.

• Bo i Koh Kong: Rett utenfor byen ligger behagelige Oasis Bungalow Resort, 
http://oasisresort.­netkhmer.com, 25 dollar per natt. 

• Bo i Chi Phat: Her får du enkelt homestay for 3 dollar per person, www.ecoadventurecambodia.com.

• Priseksempler: Middag, 15– 45 kroner. Tre kilometers reise med mopedtaxi, 18 kroner.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no