ANNONSE

HANDEL & SERVICE

mye vakkert håndverk hos ­husfliden i kirkegaten:


125 år som julegavehus

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Susan Jane McLinden


Publisert: 05.11.2013

Daglig leder Siv Hodne i en kjole fra Tulip & Tatamo.


Fakta:

Husfliden 
 Stavanger AS


HVA:
Tradisjonsrik handelsbedrift som får husflidvarer (av tre, glass, garn, tekstiler etc.) kjent og brukt i lokal­miljøet. Husflidens Rogalandsbunad har lang historikk.


AKTUELL MED:
Husfliden er 125 år, og butikken 
i Stavanger sentrum er klar for 
årets julehandel.


HVOR:
Kirkegaten 7, 4006 Stavanger.


ÅPNINGSTIDER:
Mandag, tirsdag, 

onsdag & fredag kl. 10.00 – 17.00

Torsdag kl. 10.00 – 19.00

Lørdag kl. 10.00 – 15.00


KONTAKT:
Telefon: 51 89 43 55

kontakt@husflidenstavanger.no

Daglig leder Siv Hodne


WEB:
www.husflidenstavanger.no

Gå inn Kirkegaten fra Domkirken i Stavanger. Til høyre, før du har gått 100 meter, finner du Husfliden, hvor julestemningen begynner å prege butikken. Her er mye å velge mellom av små og store gaveartikler. Felles for varene er håndverk av høy kvalitet, og her er julegaver i fleng innen tekstil, garn, trevarer, glass og keramikk. Mest nordisk, mye norsk og noe lokalt. Hele butikken oser av historikk og tradisjon som fortsatt er en viktig del av vår kulturarv, men vareutvalget preges også av moderne design og egenart. En unik butikk!

 

 

Husfliden Stavanger AS ble opprettet i 1888 som «Norsk ­Husflids Venner i Stavanger amt og tilgrensende bygder» som ­senere skiftet navn til Stavanger Husflid­forening. Formålet med foreningen var å fremme hus­fliden i distriktet – dvs. ta vare på og videreutvikle lokale og ­norske håndverkstradisjoner. Etter mye flytting frem og tilbake i by­kjernen har Husfliden siden 1997 hatt sitt utsalg i Kirkegaten 7.

 

125 år høsten 2013

Daglig leder i Husfliden ­Stavanger er Siv Hodne. Hun er utdannet lærer og har lang erfaring fra skolen, spesielt innen kunst og håndverk. Hos Hus­fliden kan Siv konsentrere seg fullt og helt om å fremme interessen rundt husflidvarer ved å presentere både gammelt og nytt i butikken.

– Vårt lille jubileum ble ­markert i uken før og etter Husflid­dagen den 7. september, forteller Siv. 
– Da hadde vi en utstilling i ­vinduene som belyste viktige sider ved Husflidens 125-års historie.

 

Stort sortiment innen gaver og interiørartikler

Daglig leder Siv Hodne ­bestyrer et solid utsalg for norske og ­nordiske husflidsvarer.

– Husfliden Stavanger er en tradisjons- og kulturbærer, men er også opptatt av design og egenart, sier hun. – Vi ­fører ­Husflidens Rogalands­bunad i ­tillegg til ­andre husflids­varer, garn og et stort sortiment innen gaver og interiør. Hoved­leverandørene av dagens varesortiment er norske. Men med endringene i markedet kommer også endringene hos oss. Færre og færre produserer i Norge eller Norden – men vi prøver i størst mulig grad å holde på nordisk design.

– Vi i Husfliden tar vare på de gode norske tradisjonene, og vi vektlegger hele tiden høy ­kvalitet, sier Siv videre. – For ­eksempel har Husfliden et stort utvalg kunstglass fra en rekke nordiske kunstnere som ­designer lekre glass, stettefat, karafler og skåler.

Julegavetips fra Husfliden er treprodukter, porselen, ullpledd, kunstglass, keramikk, smykker, tekstiler til kjøkken og bord­oppdekking, barneklær, tilbehør til bunaden, ­diverse samle­objekter, kjoler og ­kåper, strikkede kofter, gensere, luer, ­votter og strømper i ulike ­mønstre, filt­tøfler, lys og servietter i forskjellige varianter, gynge­sauer, reinskinn, saueskinn, og mye mer. I tillegg har vi store mengder julepynt og alt man trenger til julebaksten, avslutter Siv.

 

Fagkunnskap betyr mye

Husfliden i Kirkegaten er ikke en typisk butikk for «selvplukk, ­betal og gå». Mange av ­kundene har behov for utfyl­lende ­informasjon om tradisjoner og historikk rundt det aktuelle ­produktet. Siv har åtte medarbeidere pluss en ekstrahjelp med på laget, to av disse driver systuen, og personalets styrke er kunnskapsformidling og bevissthet rundt det å være tradisjons­bærere, samtidig som de har øye for nye ting. Du kan være trygg på at du får all den veiledningen du har bruk for.

Julekalender til kundene

I november deler Siv og hennes kolleger ut en julekalender med luker som skal åpnes hver dag i desember. Et daglig pristilbud hos Husfliden dukker opp hver gang en ny luke åpnes. I tillegg kan luker påført navn leveres inn i butikken – de er da med i en trekning om flere gavekort. Trekningen foretas på selveste julaften.

 

Husfliden er på Facebook

Gå inn på facebooksiden og trykk «Liker» – så blir du opp­datert med tilbud og nyheter!

En Rogalandsbunad fra Husfliden er en stilfull og tidløs festdrakt du kan ha livet igjennom
Husfliden sin Rogalandsbunad med «Lølandsmønster» er en festdrakt som bygger på en original fra 1840. Bunaden, storsjalet og broderiet har sin opprinnelse fra Løland i Suldal kommune.

Bunaden kan sys i en sort ­eller blå variant. Stakken kan man velge i glatt eller damaskvevet ullstoff. Vesten finnes i tre ulike nyanser av rødt i både ull- og silke­stoff, det er også mulig å ­velge grønn vest til vår damebunad. For å holde seg varm på ­kalde ­dager kan man velge enten å ha et storsjal eller en cape i tillegg til det vanlige figursydde sjalet. 

Rogalandsbunaden for herre har også sin opprinnelse i ­Suldal kommune. I 1920-årene ble den omarbeidet av Arthur Bustad på Sand. Den reviderte utgaven sto ferdig i 1929. Husfliden ­Stavanger AS kjøpte rettighetene til herrebunaden i 1983. ­Vesten kan fås i både grønn og gul silkebrokade. Strømpene er mønster­strikket i ullgarn og holdes oppe av flerfargede bregdabånd. ­Knebukse er det vanligste til denne bunaden, selv om langbukse også kan brukes.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no