ANNONSE

MAT & DRIKKE

Eikefatenes velsignelse

Denne uka gir gjæring og modning på eikefat akkurat den aromaen vi trenger. Men eikefatenes velsignelse stopper ikke der.

Ukas rett er en meget vinvennlig godbit. Grillet landbrød med skinnstekt ørret, feit rømme og stekte kantareller passer som hånd i hanske til en tørr, syrlig hvitvin med god konsentrasjon og komplekst aromabilde. På grunn av ­rettens innslag av grill og smørsteking er det naturlig (men ikke et must) å velge en vin som er gjæret og modnet på eikefat. Eikearomaene harmonerer godt med de grillede og smørstekte elementene.

Fatmodningen bidrar også med to andre elementer som treffer ukens rett midt i hjertet, nemlig malolaktisk gjæring og battonage. Først gjennomgår vinen en bakteriell transformasjon som om­danner vinens skarpe eplesyrer til rundere og mer behagelige ­melkesyrer. Deretter røres det jevnlig i det fine gjærbunnfallet i ­fatene. Denne prosessen er med på å gi vinen et rent og klart fruktbilde og bedrer konsistensen.

Det åpenbare valget denne uka er selvfølgelig en klassisk hvit burgunder, men mitt valg falt på en meget vellaget eikelagret hvitvin fra området Pessac-Leognan, like sør for den berømte vinbyen Bordeaux. Bordeaux er hovedsakelig et rødvinsområde, så ikke alle er klar over at de grusholdige vinmarkene sør for byen frembringer eikemodnede hvitviner i verdensklasse.

Her får vi en dobbel sjeldenhet: Hvitvin fra Bordeaux som er laget på 100 prosent Sauvignon Blanc, og i tillegg Sauvignon Blanc som er fatlagret.

Chateaux de Rochemorin Blanc 2008 (varenr. 9768701, kr 199,90, bestillingsutvalg) har siden 1973 vært en del av den mektige ­familien Lurtons mangfoldige vinimperium i området. Vinen har ­Sauvignon Blancs friske aromaprofil med grapefrukt, lime og stikkelsbær, ­kombinert med en aroma av smør, brent og krydder fra fatlagring. Den er helt tørr med høy syre som balanseres fint av moden frukt. Den lille fedmen som oppstår, dannes i forbindelse med malolaktisk gjæring og modning av bunnfall i fatene. Fatpreget i vinen går ­utrolig godt sammen med det grillede brødet og den smørstekte ­fisken og kantarellene. Den syrlige rømmen binder det hele sammen.

Knut-Espen Misje underviser vinkelnere 
ved Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere koke­bøker. Viner importert gjennom 
Terroir Wines, som han er medeier i, 
vil ikke bli omtalt i denne spalten.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no