ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Fortsetter å sole seg etter føflekkskreft

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Foto: Colourbox


Publisert: 05.11.2013

Vi liker å sole oss, og fortsetter med det selv om vi har hatt føflekkskreft.

De som har hatt føflekkskreft er gjerne flinke med solbeskyttelse det første året etter diagnosen, deretter faller mange tilbake til gamle vaner når det gjelder sol.

De som har fått diagnostisert føflekkskreft, ser ut til å holde seg unna solen og bruker ekstra solkrem året etter at de har fått diagnosen. Men en ny studie ­antyder at disse nye vanene ikke er varige.

Høyere sjanse for ny kreft

De som har hatt føflekkskreft, har høyere sjanse enn andre til å få sykdommen på nytt igjen. Denne risikoen kan reduseres ved hjelp av solbeskyttelse, eller ved å holde seg unna solen.

Solbeskyttelse innebærer solkrem med høy faktor. Forskerne bak studien fulgte 20 personer med føflekkskreft i tre år etter diagnosen. De sammenlignet denne gruppen med 20 personer som ikke hadde hatt sykdommen, men som ellers var like den hudkreftrammede gruppen, med tanke på alder, kjønn og hudtype.

Alle deltagerne noterte i dag­bøker hvor mye tid de tilbragte i solen hver dag. I tillegg brukte de klokker som målte hvor mye UV-stråling de ble utsatt for.

60 prosent ble solbrente

Den første sommeren tilbragte gruppen mindre tid i solen uten solkrem enn kontrollgruppen. Sommeren etter hadde de økt sin daglige dose med UV-stråling med 25 prosent. Den tredje sommeren hadde de økt tiden de tilbragte i solen ytterligere.

Det kan faktisk se ut til at de hadde høyere strålingsnivå den tredje sommeren, enn de som ikke hadde hatt kreft. Den gruppen som ikke hadde hatt føflekkskreft, hadde ganske likt strålingsnivå gjennom de tre somrene. Halvparten av gruppen som ikke hadde hatt kreft, og 60 prosent av de som hadde hatt sykdommen, ble solbrent minst en gang i den perioden studien varte.

Vanskelig for soltilbedere

Forfatterne sier i en uttalelse at det å holde seg unna solen for en som virkelig elsker å være i solen, kan være vanskeligere enn vi ­forstår. Kanskje er det en vane det er vanskelig å slutte med, selv etter en kreftdiagnose som i høy grad skyldes solskade.

Forskerne påpeker at det er en liten studie, og at det er behov for flere studier. Disse bør fokusere på hva leger kan gjøre for å få denne pasientgruppen til å holde seg unna solen.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no