ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Dine øyne er verdi­fulle

Tekst: Svein Kåre Edland

Foto: Susan Jane McLindenPublisert: 05.11.2013

Gerd Synnøve Hollund er optiker og er opptatt av at alle bør å ta synstest med jevne mellomrom. Det er et rimelig tiltak for å bevare god helse og godt syn.

Fakta:

Synsam

HVA:

Norges ledende optikerkjede 


Tilbyr:

Synsam Sandnes tilbyr synsprøver, øyehelsesjekk, bedriftsavtaler på terminalbriller, egen kontaktlinseavdeling, egen kikkertavdeling med fagkunnskap, lang erfaring med barns syn, bredt utvalg i innfatninger og solbriller.


AKTUELL MED:

Anbefaler alle å ta synstest. ­Påmelding til arrangement med ­Vendela Kirsebom og Raphael Poiree.


HVOR:

Storgaten 32, i Sandnes


KONTAKT:

Tlf 51 60 54 20

sandnes@synsam.com


WEB:

www.synsam.no

Hvordan hadde livet ditt vært uten et godt syn? Jevnlige kontroller er svært viktig. For å unngå unødvendig slitasje på øynene, er det viktig å justere brillene etter hvert som du blir eldre. Det har stor betydning for din hverdag.

– Ta vare på øynene, sier optiker Gerd Synnøve Hollund hos Synsam i Sandnes til Lokal-
avisen. – På denne tiden av året har vi spesielt stor pågang av kunder som merker endring på synet. Høstens mørke utfordrer og minner oss om at synet vi hadde i ungdommen ikke lenger er like godt. Men det er helt naturlig. Vi forandrer oss. Synet vårt er i forandring gjennom hele livet. Nå på høsten merkes det spesielt godt. Med mindre lys blir kontrastene dårligere og fargenyansene er vanskeligere å se. Å korrigere synet er helt nødvendig for daglig trivsel, og er et viktig tiltak for å unngå ulykker både i trafikken og i hjemmet.

Lesebrett og smarttelefoner

– Verden går stadig fortere, og den teknologiske utviklingen i hverdagen er enorm. Vi bruker stadig mer tid på pc, smarttelefoner og lesebrett i ulike varianter. Det gjelder både hjemme og på jobb. Dagene preges av at vi 
fokuserer veldig mange timer på nært hold, og det gjør noe med synet vårt. Vi anstrenger oss, og øynene sliter med å være fokusert så mye på nær. Dette fører til at øynene kan overanstrenge seg i forhold til hva de burde, forteller optikeren som mener at mange venter for lenge med å sjekke synet. Kanskje spesielt menn går gjerne flere år og vet at de burde sjekke, men velger å ikke gjøre det. Det kan gi unødvendig ubehag som kan skape større synsutfordringer enn nødvendig.

Synstest kan redde liv

Det viktigste med en synstest er selvfølgelig å sjekke øynene og synet, men kroppen er et fin-masket samspill hvor mye henger sammen. Det skjer ganske ofte at vi ser ting som vi anbefaler kunden å sjekke nærmere. En synstest hos Synsam i Sandnes forandret livet til 15-årige Idunn Søyland fra Kverneland. Hun hadde slitt med kvalme, oppkast og synsproblemer i et år. Legen tok blodprøver og mente det var stress og løs mage. Da Idunn kom inn til synstest, fikk optikeren unormale resultat på standardtester. I løpet av noen dager fikk hun time hos spesialist og det ble raskt konstatert svulst på hjernen som øyeblikkelig ble operert med godt resultat. I øyet er det mulig å oppdage forhold som kan ha 
betydning i forhold til blant 
annet øyesykdommer, blodtrykksproblemer, diabetes og svulst. Vi kan aldri si at du har en sykdom, men vi kan finne 
elementer som kan indikere at her kan det være et større problem. Vi er i førstelinjen på øyehelsetilbudet i Norge. Det er lett å komme til, og vi har god kapasitet. Synstest er en rimelig og god investering i egen helse, sier Gerd Synnøve.

Barn og syn

Amerikansk forskning konkluderer med at hvert femte barn i grunnskolen har problemer med synet. Dårlig syn kan svekke 
læreevnen og hemmer barnas utfoldelse i lek og aktivitet. Synet kan være hovedårsaken til nedsatt lese- og innlæringsevne, 
enten ved at barnet er langsynt eller har synsproblemer. Når barnet har hodepine og dårlig konsentrasjonsevne, kan dette gi et signal om at synet må testes. Sitter barnet og myser, holder 
boken tett opp til ansiktet eller bytter om bokstaver, ord eller linjer ved lesing, er dette også en god indikasjon. Mange greier ikke å henge med i timene, og det kan skyldes synet og mangel av briller.

Dette kan skje med øynene dine

Aldersrelatert langsynthet

Alle mennesker får en aldersrelatert synsforandring. Våre øyne blir helt enkelt eldre og mister sin elastisitet. Det er vanlig at det skjer mellom 40 og 55 år. Resultatet er at du får problemer med å se klart på nært hold, mens synet er uendret på langt hold. 

Er du nærsynt?

Nærsynthet vil si at bildet som du ser blir skarpt og tydelig på nært hold, blir uklart og dårlig på lengre avstand. Tall fra Norge viser at 35–50 % er nærsynte. For at man skal se et bilde klart, er vi avhengig av at bildet brytes korrekt gjennom linsen og treffer nøyaktig på netthinnen. 

Er du langsynt?

Har du problemer med å se klart på nært hold? Da er du sannsynligvis langsynt. En veldig vanlig synsfeil som iblant forveksles med alderslangsynthet, men som har helt andre årsaker. Langsynthet skyldes at øyeeplet ditt er for kort. Lysstrålene brytes slik at de får sin fokus bak netthinnen i stedet for på den, og bildet blir tåkete.

Skjeve hornhinner

Når du ser uklart både på lange og korte avstander har du mest sannsynlig skjeve hornhinner. Mange opplever dobbeltsyn og plages med hodepine når de anstrenger øynene eller ved sterk sol. Dette ser man ofte i sammenheng med at man er enten nær- eller langsynt, og skyldes at hornhinnen er ujevnt krummet.


Fra trendy til klassisk
– Kom inn i butikken og se våre flotte utstillinger, sier en entusiastisk Maiken Jensen som er daglig leder. – Enten du foretrekker det klassiske, fargerike, usynlige eller helt nye, så byr det store utvalget på noe for enhver stil. Vi er opptatt av å ha et eksklusivt utvalg som er unikt for Synsam Sandnes, og å holde oss oppdatert på nye trender og moter. I butikken får du god hjelp av erfarne farge– og stilkonsulenter, så du kan føle deg trygg på at du får den brillen som passer 
akkurat deg. Kjente moteeksperter som Vendela Kirsebom og Jan Thomas har vært på besøk hos Synsam i Sandnes. Vendela har eget brilledesign og kommer den 21. november og skal vise den nyeste kolleksjonen. Jan Thomas holder kurs for de ansatte i farge- og stilanalyse. Vi er opptatte av å få impulser fra eksterne personer som har fokus på mote og design, forteller 
Maiken Jensen til Lokalavisen. 
– Det skal være gode briller, men våre kunder er også svært opptatt av selve designet på brillene. Briller er mote.

Hva er mest populært?

– Akkurat nå er det populært med alt fra store retro/vintage plastbriller til de litt enklere. Rene linjer uten for mye detaljer og gjerne litt farger. Foruten det mest hippe, finner vi det tidløse og eksklusive fra Chanel, Persol, Dior, Boss og Gucci. Synsam har også enerett på andre merker som Polo Ralph Laurent, 
Vendela, Lyle&Scott og Converse. Vi fører også merkene Dolce & Gabbana, Prada, Oakley, 
Victoria Beckham, Celine, Marc Jacobs, Bvlgari, Tom Ford og Ray Ban. Blant utvalget finner du briller, solbriller, kontaktlinser, egen barneavdeling og kikkerter, sier Maiken til slutt. 


Vendela Kirsebom viser ny kolleksjon

Modell og brille-designer Vendela Kirsebom kommer til Synsam i Sandnes den 21. november for å vise sin egen kolleksjon av briller. Kundene kan få stylingtips og veiledning av den tidligere supermodellen. Vendela sa tidlig at «briller er kult» og har fortalt at hun har brukt briller uten styrke i glassene bare for motens skyld. Interesserte kunder kan derfor melde seg på og få gratis time og få gode tips og råd fra Vendela personlig. 
– Det er alltid hyggelig å komme til Synsam i Sandnes, forteller Vendela til Lokalavisen. Det er fjerde gang jeg er tilbake for å vise briller til alle de flotte damene i regionen. Gjengen i butikken er superflinke og profesjonelle. Brillekolleksjonen jeg nå viser, har mange nye trendy former og fargekombinasjoner. Med all den fantastiske responsen jeg får på Sandnes, er det en glede for meg å komme tilbake. 

Raphaël Poirée gir ekspertråd

Vi setter fokus på vinteren med snø, ski, konkurranse og gode opplevelser. Den kjente skiskytteren Raphaël Poirée bidrar med sine egne erfaring med bruk av skibriller og solbriller under konkurranse og trening. Representant for Oakley viser siste nytt innen både solbriller og vanlige briller. Det blir gode tilbud denne dagen! Datoen er 11. desember. Hetland Sport deltar også og viser det nyeste innen skismurning og aktuelt utstyr.

For begge arrangement: Send din påmelding til 
sandnes@synsam.com eller ring tlf 51 60 54 20Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no