ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Løping i høstkulda

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Foto: Colourbox


Publisert: 05.11.2013

Å jogge blir for mange stadig vanskeligere etter hvert som været blir dårligere


Når temperaturen utenfor faller og det blir tidlig mørkt, er det kanskje ikke så lett å ta fram joggeskoene?

Men ikke la høst- og vintervær stoppe deg fra å være fysisk ­aktiv og holde deg i form. I denne artikkelen får du tips om hvordan du kan holde på både ­motivasjonen, varmen og komforten under ­løpeturen – selv om været er dårlig. Og hva du bør gjøre om forkjølelsen melder seg.

Løpsopplevelsen kan bli bedre om du velger tøy med omhu. ­Færrest mulig plagg, gjør at det blir mest komfortabelt å løpe. – Husk at det er luften mellom plaggene som gjelder. Og den luften skal være tørr, da ­isolerer den best, sier Tor Fauske ved ­Löplabbet.

Lite klær er best

Fauske ville tatt følgende valg når det kommer til klær nå om høsten: – Er det en fin og klar høstdag med en temperatur ned mot fem grader, ville jeg kun løpt med et tynt lag både på over – og underkroppen. Løp med minst mulig klær, kanskje med en litt tykkere trøye og en tights eller bukse.– Er høsten litt strengere med vind og regn med grader fra 1-5, ville jeg valgt det samme som på en finere dag, men med en vindjakke utenpå trøya. ­Bruker du en jakke med ­membran, holdes både vind og regn ute. Det finnes løpebukser med en vindtett front på buksa eller tightsen, da beskytter du lårene.

Fauske sier at den viktigste ­feilen folk gjør er å kle seg for mye. Da blir man svett og våt. 
– Ikke bruk bomull, men syntetisk fiber eller ull på overkroppen. Dette er smak og behag. Fordelen med ull er at den holder på varmen selv om man blir våt, sier han. – Husk at man må tåle å være litt kald i starten av en løpetur, etterhvert blir det varmt og da er det langt mer behagelig å løpe med mindre klær enn mye. Når man står på trappa og det er kaldt, er det lett å ty til en ekstra jakke. Men som sagt, det blir mer komfortabelt når man er i gang. – Og med hodelykt kan du løpe i favorittløypen i skogen helt til snøen kommer. Løping i mørke er en mektig opplevelse, sier han.

Er du forkjølet?

Flere er forkjølet om høsten og vinteren, men du trenger ikke å droppe treningen om du bare føler deg litt uopplagt. – Med en virusinfeksjon i kroppen, er det all grunn til å redusere trenings­aktiviteten, sier spesialist i allmennmedisin Ingard Løge. – Men lett trening som ikke er anstrengende ser ikke ut til å bety noe for sykdomsforløpet, sier han.

Løge presiserer at hvis man ikke er i form og er forkjølet, er det viktig å lytte til kroppen og aksepterer at kondisjonen er ­dårligere enn når man er frisk. Har du derimot feber, bør du ikke trene. Infeksjoner tilsier i de fleste tilfeller at du må ta det noe med ro. Når du har høy feber bør du holde deg i ro hjemme og unngå all form for trening. Høyt aktivitetsnivå når en infeksjon bryter i kroppen, kan svekke kroppens evne til å få kontroll med infeksjonen. – Feber er en infeksjon i hele kroppen, også i muskulaturen og dermed også hjertet, og trening kan virke nedbrytende. I verste fall kan trening påvirke hjerterytmen og føre til hjerterytmeforstyrrelser, sier Løge. – Men å ligge i ro hele tiden når du har feber, er kanskje ikke nødvendig. Frisk luft er ­heller ikke farlig, men trening skal du holde deg unna mens du har feber, sier han.

Behold motivasjonen

Jackie Newton er tidligere maraton­løper og nå redaktør av runbritain. Hun sier til det ­britiske helsenettstedet NHS.uk at det er lurt å lage løpe­avtaler med andre når motivasjonen ­daler. Dette er en god måte å sikre seg at man kommer seg ut – de fleste strekker seg langt for å ­holde en avtale. Du kan også forsøke å bli med i en løpgruppe i nær­heten av der du bor. Kanskje finner du en gruppe på Facebook?

En annen måte å unngå å bli lei på, er å variere løperutene. Samtidig som det kan være lurt å ha et realistisk mål å jobbe mot. Newton mener at det å komme seg ut av døra et av de tyngste stegene om vinteren. Når du først begynner å løpe, er det mye ­enklere. Mange opplever at de kommer godt i gang med treninga om sommeren, men så forsvinner litt av iveren når det blir kaldt og mørkt ute.

Trygghet

På mørke høst– og vinterkvelder kan det nesten være umulig for bilisten å se deg langs vei­kanten. Når du bruker refleks, er du ifølge Trygg Trafikk synlig for en bilist på 140 meters avstand. Uten reflekser er du synlig først på 25–30 meters hold. Mange refleksvester kan ha dårlig passform, og er ikke særlig egnet for å trene i. Men det finnes vester som er laget spesielt for trening.

Kommer du deg ikke ut for å trene om kvelden fordi du føler deg utrygg, kan du få med deg venner ut på turen. Det er både motiverende og sosialt. Generelt bør du unngå å løpe der du ikke føler deg trygg.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no