ANNONSE

REISE

Hongkongs hemmelige topprestauranter

Tekst og foto: Anders Pihl


Publisert: 05.11.2013

FINN PERLENE: Hongkong skjuler et mylder av private kitchens. Det kan være litt vanskelig å finne i uskiltede stedene, men vil du spise godt og relativt rimelig, er det verdt innsatsen. FOTO: Anders Pihl / 


En kulinarisk skattejakt i Hongkong kan føre deg til «private kitchens» med strålende mat og personlig stemning.

Hongkong har verdens tetteste, mest overfylte bymiljø – og ­verdens høyeste leiepriser for lokaler. Derfor er det vanskelig å starte restauranter med god ­beliggenhet i sentrale områder. Og derav spisesteder av typen «private kitchens». Dette er ­restauranter som er plassert i leiligheter, kontorbygninger og ombygde kjellere.

Man får fort følelsen av å ha avslørt en fantastisk hemmelighet når man besøker et private kitchen. Det er sjelden skilt eller andre visuelle tegn som avslører restauranten. Som gjest har man bare adressen å gå etter, kanskje også koden til dørlåsen eller, om man har riktig flaks, ­restaurantens navn skrevet med vestlig alfabet ved siden av en ringeklokke.

Mat over gjennomsnittet

Når man er vel framme, er det ikke bare beliggenheten som åpenbares, men også storartede kulinariske hemmelig­heter. Manga private kitchens er rene funn for en matinteressert turist. Restaurantene drives av ild­sjeler, og lovende kokker prøver seg fram med retter som kvalitets­messig ligger langt over gjennomsnittet – til priser langt ­under gjennomsnittet.

Flere av dagens kjente ­restauranter i Hongkong, som Bo ­Innovation og matstudioet TBLS, ble startet som private kitchens. Siden er de blitt hyllet som ­restauranter i verdensklasse.

Neste stjernekokk

Alle private kitchens har det til felles at man må bestille bord på forhånd. Det er nesten alltid snakk om små steder, iblant bare med noen få sitteplasser. Det ­ekstra besværet med å lete opp stedene er ingenting mot det man får igjen. Unike mat­opplevelser er nesten garantert, og sjansen er stor for at man ­spiser mat tilberedt av ­kommende stjerne­kokker.

Et utvalg «private kitchens»

Ta Pantry – fransk eleganse

Nr 8 Watson Road, Block C, 5th floor, North Point

Tlf. +852 25218121

www.tapantry.com

Ester Sham har gjort suksess med sin minimale hjemme­restaurant Ta Pantry, som nylig flyttet til større lokaler. At Esther har jobbet på flere Michelin-restauranter i Frankrike, kan man nærmest smake på maten, som forener fransk og kinesisk kjøkken. Retter som «penne med confit på andelever» og «sprø crêpe med is av japansk te» holder meget høy klasse. Ester Shams bror er en anerkjent vinimportør, og listen med franske kvalitetsviner imponerer. Her serveres både lunsj og middag.

Magnolia – et privat cajunparty

17 Po Yan Street, Sheung Wan

Tlf. +852 2530 9880

www.magnolia.hk

Å besøke Magnolia er som å gå på privatfest hjemme hos noen som serverer autentisk cajunmat. Den entusiastiske ­kokken Lori Granito tolker jambalaya, krepsepai og andre cajun-­favoritter på sin egen måte. Alle gjestene sitter ved samme bord, og en vennskapelig stemning pleier å oppstå. Alkohol inngår ikke i menyen, men kan forhåndsbestilles dersom man ikke vil ta med sin egen. Åpent torsdag, fredag og lørdag.

Club Qing – som 1920-tallets Shanghai

8-11 Lan Kwai Fong, Cosmos Building, tiende etasje

Tlf. +852 2536 9773

www.clubqing.com/english.html

I en anonym kontorbygning i underholdningsdistriktet Lan Kwai Fong trer man inn i noe som ligner et tehus fra 1920-­tallets Shanghai. En lunsj her blir en rolig, fin ­opplevelse, ­akkompagnert av tradisjonell kinesisk musikk. Den ­kantonesiske maten serveres i vel avstemte menyer. Blant de mange høydepunktene er for eksempel kongereker i ­tamarindsaus. Club Qing er kjent for sin førsteklasses te, som fylles på kontinuerlig under hele måltidet.

Da Ping Huo – klassiker med kinesisk opera

Hollywood Road 49 (inngang fra Graham Road)

Tlf. +852 2559 1317

På denne klassikeren blant private kitchens serveres middag i to bordsetninger, klokka 18 og 21. Restauranten gjemmer seg i et kjellerlokale ved Hollywood Road. Gjester må vente utenfor nummer 49 og slippes inn i samlet tropp. Innenfor lager paret Wang Hai og Wong Siu-King kryddersterk Sichuan-mat. Smaksmenyen består av milde og hete retter om hverandre. Iblant ­meget hete, noe man bør være innforstått med. Til ­høydepunktene hører lekre dumplings og ingefærmarinert ­kylling i søt soyasaus. Og ja – Wong synger stadig kinesisk opera etter maten.

Yin Yang – Økologisk fra egen gård

18 Ship Street

Tel +852 2866 0868

www.yinyang.hk

Ett eneste kjøpmannshus fra 1800-tallet står igjen blant skyskraperne på Ship Street. Der finner man Yin Yang, en liten bistro med bare et fåtall bord. Kokken og innehaveren Margaret Xu Yuan kaller maten sin «New chinese». Presentasjonen er innovativ og moderne, men smakene distinkt kinesiske. Det viktigste er den kompromissløse kvaliteten i hver detalj. Alt tilberedes etter strikt tradisjonelle metoder, selv chilisausen og plommevinen. Råvarene, som alle er økologiske, kommer fra Margarets egen gård utenfor Hongkong.

Xi Yan – møt Hongkongs 
Jamie Oliver

83 Wan Chai Road, tredje etasje

Tlf. +852 2575 6966

www.xiyan.com.hk

Jacky Yu er Hongkongs svar på Jamie Oliver. Han er kjendis, har laget en rekke kokebøker, har eget TV-program og et restaurantimperium som har forgrenet seg både i Hongkong og Singapore. Men det var i kontorbygningen på Wan Chai Road alt startet, da Jacky droppet reklamebyråkarrieren og gjorde om kontoret sitt til restaurant. Retter som ingefærsuppe med peanuttfylte dumplings og osmanthus-røykt egg med trøffel­skiver vekker en sterk lengsel etter neste lunsjopplevelse akkurat her.


Reisefakta

• Generelt: Hongkong var engelsk koloni fram til 1997, da byen ble tilbakeført til Kina i henhold til en gammel avtale. Siden da har Hongkong hatt en halvt selvstendig stilling i landet, med egne visumregler, egen valuta og egen finanspolitikk. 7, 2 millioner innbyggere.

• Reise rundt: Byens to halvparter, Hongkong-øya og Kowloon på fastlandet, ­forbindes av tre bil­tunneler, fire T-banelinjer og flere ferger. Taxi er billig, fra den ene by-­halvparten til den andre koster det sjelden mer enn en femtilapp i norske kroner.

• Tidsforskjell: +7 timer i forhold til norsk tid.

• Språk: Engelsk og ­kanton-kinesisk.

• Valuta: Hongkong Dollar. 
1 HKD = 0,79 NOK

• Prisnivå: Kinas ­dyreste by, nesten på nivå med ­Europa. Men rimelig å ­spise på lokale ­restauranter og overnatte på enkle steder.

• Reise dit: Oslo-Hongkong fra ca. kr 5200 og oppover tur/retur, flere ulike fly­selskaper, én mellom­landing, total reisetid fra 13 timer (med Finnair og bytte i Helsingfors). 

• Sesong: Året rundt. Vår, sommer og høst er det gode badetemperaturer.

• Mer info: 
www.discoverhongkong.com


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no