ANNONSE

REISE

Høsten i fjellet

Tekst: Siri Marte Kværnes


Publisert: 22.10.2013

VIDT UTSYN: Turgåere på vei ned fra det populære turmålet Sukkertoppen på Tjørnsæterfjellet. 
Deler av Rondanemassivet i bakgrunnen. (FOTO: Trond J. Strøm / NTB scanpix)


Fargerike vidder og hvite topper. Fjellheimen er klar for å ta imot høstgjester.

Du må ikke tro at fottursesongen er over selv om sommeren er det. Norges fjell og vidder holder ­aldri stengt.

Jotunheimen, Dovrefjell, Rond­ane, Sunnmørsalpene og Hardanger­vidda er blant om­rådene som lokker til seg turfolk året rundt. Men alle norske fjellområder egner seg godt for ­fotturer i tida som kommer.

Flammende farger

– Den klare høstlufta gir deg god utsikt over daler og fjell i bra vær. Og bladverket på fjellbjørk, dvergbjørk, tranebær og rypebær nærmest flammer i høstfarger. Et slikt landskap er absolutt verdt å oppleve, sier naturfotograf og forfatter Frank Ivar Hansen.

Han ga nylig ut en turguide for Jotunheimen, et område han ­anbefaler for sene høstturer.

– Vil du oppleve de sterke farge­kontrastene, bør du opp­søke områder med rik vegetasjon i dalfører og fjell som om høsten ofte får et vakkert snødryss på toppen, sier Hansen.

Frodige Utladalen innerst i Sogn kan skilte med Vettis­fossen, Nord-Europas høyeste frie vannfall. Forfatteren anbefaler også en fargerik biltur gjennom ­Bøverdalen til Spiterstulen i Lom. Derfra kan man ta beina fatt inn til Visdalen til Svellnosbreen.

Utfordringer

Men selv om høsten kan være veldig vakker, byr den på noen ekstra utfordringer for tur­gåeren. Vinteren lurer i horisonten, og man må belage seg på lave ­temperaturer, snøfall og kjappe væromslag.

– For å unngå snøen kan man holde seg i lavlandet. Husk også at det kan være mange flotte høstturer i nærheten av der du bor, sier Ida Amelie Helgesen, kommunikasjonsrådgiver i Den Norske Turistforening (DNT).

– Hvis du ikke har mye fjell­erfaring, anbefales ikke lange ­turer til vanskelige topper på denne tiden av året, opplyser Hansen.

Det er også greit å vite at høy vannføring kan føre til at broer langs turstiene blir dratt opp.

– Vi anbefaler at du sjekker om broene er tatt inn for sesongen før du legger ut på tur. Og vi råder deg på det sterkeste til å ta med hodelykt, et godt sitte­underlag, vindsekk, kart, kompass og bra med klær, sier Helgesen.

Du bør ikke ta for gitt at mobiltelefonen fungerer prikkfritt på tur. Og husk at kulde reduserer batterikapasiteten.

Jegere i fjellet

Den som sikter seg inn mot en DNT-hytte, bør sjekke at hytta er åpen og at stiene dit er vedlike­holdt. Dette finner du ut ved å kontakte foreningen som eier hytta eller er ansvarlig for ruteoppmerkingen.

For den som vil bruke hele høstferieuka i fjellet, forslår turist­foreningen å starte på ­Hjerkinn i Dovre. Med dags­etapper på fire til åtte timer tar du deg i løpet av seks ­dager til ­Venabu i Ringebu. ­Turen går blant annet gjennom ­Dørålglupen, også kalt «Porten til ­Rondane».

I Rondane, som ellers i landet, betyr høst også jakttid. Noen turgåere kan sikkert kvie seg litt for fottur hvis det er jegere på alle kanter. Men jakta skal ikke være noe hinder for folk som vil være ute, forteller Espen Farstad, ­informasjonssjef i Norges Jeger- og Fiskerforbund.

– Det er ikke farlig eller utrygt å være ute. I utmarka er det fri ferdsel, og det er ikke slik at ­jegere har førsterett i jakt­sesongen. Folk kan gå tur, plukke bær og sopp, lufte bikkja og oppføre seg som ellers, slår ­Farstad fast.

– Men treffer du som turgåer på et jaktlag, er det bare hyggelig om du går bortom og spør hvor det er best du går hvis du vil vise hensyn, sier han.

Kledd for ­ruskevær

Ull under

• Vått og kaldt vær gjør det ekstra viktig å kle seg med ull ­innerst. Bruk gjerne også ulltruser og ull-BH.

• Bruk gjerne to par ullsokker – et tykt over et tynt. 

• Bruk ull eller fleece som mellomplagg. 

Jakke og bukse

• Bruk vanntett og pustende yttertøy i sprutregnet hvis du skal bevege deg. Hvis du ikke er i særlig aktivitet, fungerer ­tradisjonelt regntøy like godt.

• I tørrvær kan du fint droppe avansert vindtøy ytterst. En vanlig bomullsanorakk eller enklere vindtette klær holder lenge.

Pauseklær

• Husk å ta med en ekstra genser eller isolerende jakke til ­pausen eller jaktposten.

• Pausen blir ekstra god med sitteunderlag. Vindsekk/ fjellduk øker komforten og sikkerheten.

• Bruk gjerne gamasjer selv om det virker tørt. Det kan være fukt i bakken, og kanskje må du krysse en myr.

Bein, hode, hender

• Fjellstøvler er det beste fottøyet. Du kan vurdere høye vanlige støvler med skikkelige såler hvis det er veldig vått. Men husk 
i så fall på ekstra innersåler og sokker. 

• Ta med lue, votter og hals eller skjerf.

• Gåstaver kan være en fordel hvis det er glatt, og de kan hjelpe deg over regnstore bekker. 

(Kilde: DNT)


DNT-hyttene

• Den Norske Turistforening (DNT) har 490 hytter og rundt 20.000 kilometer merkede sommerruter. 

• Mange av hyttene er låst med DNTs standardnøkler, som medlemmer får låne mot et depositum. 

• Det er tre typer turist­foreningshytter: Ubetjente, selvbetjente (med mat­lager) og betjente (med vertskap og matservering). I tillegg finnes en rekke ulåste nødbuer uten ­madrasser, dyner eller mat.

• Alle kan bruke hyttene, men DNT-medlemmer får rabatt på overnatting og mat.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no