ANNONSE

NÆRINGSLIV

Investering i unge fotball­spillere fra hele Europa

Tekst: Svein Kåre Edland

Foto: Colourbox


Publisert: 22.10.2013

Fakta:

Cohaesionis


Hva:
Nytt selskap som skal investere i unge fotballspillere


Aktuell med:
Tilbyr interesserte privatpersoner eller bedrifter å bli med på investeringer i fotballspillere.


Kontakt:
Helge Surdal tlf 479 61 163 eller 

Ingrid Seljeskog tlf 902 52 162

Prisen på enkelte topp profilerte fotballspillere når stadig nye høyder. Storklubbenes evne og vilje til å kjøpe ser ikke ut til å stoppe. Her ligger det store muligheter også for norske klubber og investorer.

 

– Vi er nå helt i startfasen, forteller daglig leder Helge Surdal til Lokalavisen.

Sammen med noen få lokale investorer har de dannet et selskap som skal hjelpe fotballklubber med å skaffe unge spillere for en lav kostnad. Navnet er Cohaesionis som er latin og betyr samhold.

– Spillerne rekrutteres fra hele Europa, og slik har vi mulighet til å skaffe gode og talentfulle fotballspillere til norske klubber. Vi har utviklet en modell hvor vi etter signering med en klubb følger opp spilleren med en lokal mentor. Den lokale mentoren har selv spilt fotball på inter­nasjonalt nivå, og kan følge opp den enkelte spilleren på en god måte. Kulturforskjeller mellom landene spiller en stor rolle, og det er viktig for suksess at spilleren trives godt. Dette setter også klubbene veldig stor pris på.

 

Bosmanspillere

Bosmandommen var en dom avsagt i EU-domstolen i Luxembourg som slo fast at profesjonelle fotballspillere i EU har rett til å signere for en ny klubb når kontrakten deres går ut, uten at den gamle har krav på noen som helst form for kompensasjon.

– Her ligger det et stort marked, mener Surdal. Unge kvalitets­spillere leter etter interessante klubber. Vi skal hjelpe dem.

 

Hva er mulighetene?

– Cohaesionis har et svært omfattende internasjonalt kontaktnett, sier styreleder Ingrid Seljeskog til Lokalavisen.

– Vi har tilgang nærmest på ubegrensede antall unge ­spillere fra både England, Tyskland, ­Spania og Frankrike. Mange er spillere med stort talent som går på forskjellige typer fotballakademi. Men konkurransen er knallhard, og de fleste får ikke kontrakt med storklubbene. Her er vårt marked. Norge er et attraktivt utstillingsvindu hvor mange av disse Bosmanspillerne kan hevde seg. Det er bra for de norske klubbene som får en spiller av god kvalitet, og forhåpentligvis etter en stund være i stand til å selge spilleren videre til storklubber med høy fortjeneste. Selskapet vil invitere interesserte lokale investorer til både å bli med i selskapet, og å investere direkte i fotballspillere.

 

Klubbene og spillernes situasjon

– De fleste norske og europeiske fotballklubber har økende økonomiske utfordringer som medfører stadig større problemer med å signere nye spillere. Lønninger og overgangssummer er vanskelig å håndtere. Samtidig trenger de fleste klubber å utvikle laget og fylle på med nye krefter for å oppnå forventede resultater. Underskuddene er mange ganger så store at klubbene ser seg nødt til å selge spillere som de egentlig ønsker å beholde. Samtidig har de behov for å erstatte spillere som «pensjonerer» seg, eller ikke er gode nok. Det er klubbenes situasjon. Spillerne er selvfølgelig opptatt av å spille mest mulig på best mulig lag. Men slik er det bare for noen få. Lite spilletid på hovedlaget, og plassering på reservelaget, er alltid uønsket fra spillernes side. Spillerne ønsker å stå fram, og få mest mulig oppmerksomhet. Ofte ønsker de å bytte klubb for å få mer spilletid. Summen av klubbens ønsker og behov i tillegg til spillernes drømmer, gjør at det er et svært attraktivt marked for kjøp og salg av spillere. Overgangssummene den siste sesongen utgjorde ca 5 milliarder norske kroner. Vi håper å ta en andel av dette markedet, sier Seljeskog og Surdal.

 

Trenger klubben din 
en ny spiller?

Klubbenes hovedutfordring er å sikre seg gode spillere med den finansielle situasjonen de fleste klubbene er i. Lokalt vet vi at de fleste klubbene i Tippeligaen sliter økonomisk og samlet underskudd er 140 millioner i 2013. Cohaesionis idé er via sitt kontaktnett å skape eiermodeller for spillere som gir gevinst både for spilleren og klubbene, og som gir investorene en ok avkastning på investert beløp. Selskapet vil jobbe for å eie rettigheter på spillerne som utløses når det skjer overganger til nye klubber. Her kan det finnes mange spennende muligheter, og drømmen er selvfølgelig å få tak i spillere som storklubbene kan bli interessert i å kjøpe. Vi vil legge til rette for investeringsmuligheter i spillere som både bedrifter og enkeltpersoner kan finne attraktive. Dette kan være interessant for enkelte sponsorer som ønsker å hjelpe klubben sin med å finne en interessant spiller, og sitte på deler av rettighetene dersom det blir et videresalg.

 

Eksempel på spiller

– Via vårt omfattende internasjonale fotballnettverk har vi tilgang på alle typer spillere med forskjellig kompetanse og ferdigheter. De har en alder som er mellom 18 og 23, og har spesielle kvaliteter hvor ønsket om å vinne og få fremgang er i sentrum. De fleste har lykkes bra allerede og spiller på nasjonalt ungdomsnivå, og ønsker en internasjonal karriere som fotballspiller. De har de rette holdningene. Via representanter i hele Europa vil vi tilby aktuelle klubber spillere med den kompetansen klubbene har behov for. I praksis betyr det at vi vil sørge for at spillere kommer til prøvespill. Da er målet at klubben signerer spilleren og gir en 3 års kontrakt. Cohaesionis får da en viss betaling, eller en eierandel i forbindelse med et fremtidig salg. Her er det den største muligheten ligger. Dette er interessant for klubbene også, da de får en spiller svært rimelig, samtidig som de kan få en veldig stor oppside hvis spilleren og laget lykkes, sier Seljeskog og Surdal.

 

Interessert i å vite mer?

– Vi er nå på jakt etter personer eller bedrifter som er interessert i mer informasjon om det å investere i og eie fotballspillere. For de rette personene kan vi også vurdere å tilby medeierskap i selskapet. Det er spennende og interessant å følge den enkelte spillers utvikling. Markedet er stort og vi tror at dette kan bli en god forretning til glede for både investorer, spillere og klubber, avslutter de to.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no