ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Smertebehandling 
av legespesialist

Tekst: Helene Stenhaug

Foto: Susan Jane McLinden


Publisert: 22.10.2013

Fakta:

Kolibri 
Medical


Hva:
Et offentlig godkjent privat­sykehus som tilbyr et bredt spekter av ­medisinske og kirurgiske tjenester.


Aktuell med:
Kolibri Medicals nye smertes­pesialist, dr. Sabine Hildebrandt hjelper smertepasienter å få livsgleden tilbake.


HVOR:
Trim Towers, Larsamyrå 18, Sandnes


Kontakt:
Trenger ikke henvisning fra lege. For timebestilling og andre forespørsler, telefon 52 69 69 69. 
E-post: post@kolibrimedical.no


Web:
www.kolibrimedical.no

Kroniske smerter ødelegger livskvaliteten for mange mennesker. Behandling er tidkrevende og det er ingen raske løsninger, forteller Kolibri Medical´s anerkjente smertespesialist,
dr. Sabine Hildebrandt. Hun skal hjelpe smertepasienter å få livsgleden tilbake.

 

 

Kronisk smerte rammer rundt 30 prosent av den voksne befolkningen og er den viktigste årsaken til langtidssykefravær og uførhet. Forekomsten øker med alderen, og kvinner er mer utsatt enn menn.

Det er heller ingen hemmelighet hvilke psykologiske faktorer som spiller inn. Kronisk smerte kan føre til nedsatt fysisk aktivitet og sykefravær, som igjen påvirker mestringsevnen. Man faller gjerne utenfor sosiale aktiviteter, og får nedsatt selvbilde. Nedsatt seksualliv er en av de største utfordringene hos kronisk smerte- pasienter, og mange opplever både samlivsbrudd og økonomiske problemer. En ond sirkel med andre ord.

Dr. Hildebrandt forklarer at å proppe en pasient med medisiner ikke løser problemet. Smerte­pasienter trenger en helhetlig behandling av kropp og sinn, og ikke minst – å lære seg å mestre smerten slik at den blir levelig. Dette fagfeltet er dr. 
Hildebrandt sitt spesialområde og et tilbud som er helt nytt og unikt hos ­Kolibri Medical.

 

Å leve med smerten

– Smerten er individuell og påvirker menneskers livs­kvalitet forskjellig, forklarer dr. ­Hildebrandt.

Det finnes forskjellige typer smerte. Akutte smerter har en beskyttende og advarende funksjon og kan ofte behandles effektivt og målrettet. Dette er en nyttig og forståelig smerte. Som regel er denne typen smerte forbigående. Som for eksempel tannpine eller blindtarmbetennelse.

Kroniske smerter har ikke samme «advarende» funksjon som akutte smerter og er vanskeligere å behandle. Det er smerter som kommer daglig, eller hyppig og vedvarer over måneder og år (f.eks, rygg, hodepine og nervesmerter).

Vi går til allmennlege ved akutte smerter, og det er først når smertene blir kroniske, at en smertespesialist må oppsøkes. Det er også mulig at akutte smerter går over til kroniske smerter. Eksempel på dette er helvetesild, og fantomsmerter etter en amputasjon.

 

Hvordan oppstår 
kronisk smerte?

Kronifisert smerte oppstår når smerte har ført til endring av nervecellefunksjonen. Selv om smertens utløsende årsak er borte, fortsetter nervecellene å sende smertesignaler til hjernen. Ved nervecelleforandring kan det også hende at ikke-smertefull stimuli oppleves som smertefullt.

 

Hvordan kan en smertespesialist hjelpe?

Som nevnt innledningsvis er ikke kronisk smerte bare fysisk. Psykiske og sosiologiske faktorer spiller også en viktig rolle, og en smertespesialist ser på det store sykdomsbildet og skreddersyr en behandling mot smerten og de områdene av livet den rammer.

Dr. Hildebrandt forteller hun bruker lang tid på å snakke med pasienten for å gjøre en grundig kartlegging av den fysiske og psykiske smerten, slik at en får den behandlingen som er riktig for både kropp og sjel.

Dr. Hildebrandt er anestesi-olog, og har spesialisert seg innen smertebehandling. Hun har mange års erfaring fra Tyskland og tar i bruk de nyeste metodene innen smertebehandling.

Da det alltid vil være ulikt hvordan et menneske opplever smerte, vil behandligene være individuelle og variere fra pasient til pasient. Smertebehandling, som har utviklet seg enormt i løpet av de siste to tiårene, har nå vokst til å bli en verdensomspennende anerkjent medisinsk spesialitet.

 

Få tilbake livsgløden

I noen tilfeller vil smerten reduseres eller kanskje til og med forsvinne. Andre opplever å måtte leve med smerten livet ut. De fleste er ikke klar over på hvilke sett den kroniske smerten overtar kroppen og psyken og nedsetter livskvaliteten.

Å bli bevisst er første nøkkelpunktet i behandling. Dr. 
Hildebrandt har en rekke metoder som vil hjelpe deg å få et bedre liv, selv med smerten. Rogaland er heldige som har fått henne, og Kolibri setter stor pris på den nye kompetansen på huset.

Dette er aktuelt for alle som lever med kroniske smerter, alt fra rygg-, muskel- og leddsmerter, migrene og kreftsmerter. Total frihet fra alle smerter er utopisk, men et fungerende og lykkelig liv er oppnåelig.

 

Hvem kan få hjelp?

• Personer med kroniske hode og- ansiktssmerter som migrene

• Personer med kroniske ryggsmerter, nakkesmerter ­(spesielt etter nakkesleng), skulder- og armsmerter som ikke kan ­hjelpes med kirurgi

• Personer med Parkinsons sykdom eller personer med multippel sklerose

• Personer med kronisk nervesmerte, for eksempel fantomsmerter og polynevropati

• Personer med kronisk bløtvev-og leddsmerter, for eksempel revmatisme og leddgikt

• Personer med kronisk smertesykdom

• Personer med smerter som ­følge av sirkulasjons­forstyrrelser i ben og armer

• Personer med muskelsmerter

• Personer med polymyalgi og fibromyalgi

• Personer med smerter i indre organer

• Personer med smerter i for­bindelse med kreft

• Personer med smerter i og fra urin og kjønnsorganer


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no