ANNONSE

HUS & HAGE

Driv frem julens blomster

Tekst: Iril Carita Kolle 


Publisert: 22.10.2013

LURES: Amaryllis må lures til å blomstre ved hjelp av temperaturøkning, 
men blomstringen er vel verd strevet. (Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter)


Starter du dyrking av løken nå, sikrer du blomsterprakten til jul

Skal du ha blomsterløk til jul, må du tenke på innkjøp og driving allerede nå. Trekløveret amaryllis, svibler og tulipaner er populære løkblomster som vi kan kjøpe ferdig til jul. Men litt av moroa er jo å drive frem blomstene selv fra løk. Du kan enten kjøpe "halvfabrikata" hos gartneriet – lekre oppsatser med løk som såvidt titter opp av jorda – eller begynne fra bunnen av med innkjøpt løk og plante den i akkurat det du vil. Fordelen med sistnevnte metode er at du får blomster og oppsatser ingen har maken til, for løken velger du jo selv!

Slik driver du frem julens mest populære løk:

Amaryllis (Hippeastrum) har vakre blomster i farger som spenner fra hvitt til laksrosa, rosa og rødt. Løken skal blomstre 6-8 uker etter planting. Den bør plantes rett etter den er innkjøpt, eller oppbevares rundt 13 grader hvis du skal vente med å plante den. Amaryllis må lures til å blomstre ved hjelp av temperaturøkning, så det er en fordel hvis den først har hatt en kjølig periode på 8-12 uker før den drives. Ideelt sett skal løken du finner i butikken være klar til driving.

Løken plantes med 2/3 av løken over jorden, i en potte som er noen cm videre enn løken. Jorden skal være veldrenert. Ett godt tips er å sette løken i et glass med vann, det vil si at kun røttene står i vann, natten over før planting i blomsterjord. Da suger røttene til seg tilstrekkelig med vann.

Vann med temperert (ikke iskaldt) vann og unngå å vanne rett på løken, det er røttene på løken som skal ha vann. Jorden holdes deretter jevnt fuktig, men ikke søkkvåt. Poenget er at den ikke skal tørke ut, men får den for mye næring og vann vokser bladene på bekostning av blomsterprakten. Snu potten rundt med jevne mellomrom slik at den ikke vokser skjevt.

Størrelsen på løken bestemmer antallet blomsterstilker, som oftest ikke flere enn 4 på kultivarene. Det kan være man har kjøpt små løk, eller løk av dårlig kvalitet når blomstring.

Amaryllis skal drives i temperaturer på mellom 17-25ºC om dagen, natt-temperaturen kan være 5-10 grader kjøligere. Blomstringen varer lengre hvis temperaturen er litt lavere om natten. Man driver den rundt 20-25ºC i starten inntil blader og stilker er i vekst. Sett den mer kjølig når blomstringen er startet. Den skal ha mye lys, unngå direkte sol når den er i blomst så "falmer" ikke blomstene.

Når blomstringen er i gang kan den få næring. Amaryllis kan blomstre igjen år etter år.

Svibel (hyasint) har en herlig duft. Løken plantes med løkspissen 1–1,5 cm over jorden. Den kan også dyrkes i dekorative glass, med røttene i vann, men pass da på at ikke løken står i vannet.

Hold jorden fuktig og sett løken mørkt og kjølig. Når skuddene er ca. 5 cm lange, skal den tas inn i romtemperatur til driving. Den skal stå lyst, men unngå direkte sol. Det tar ca. 10 uker fra du planter løken til den blomstrer. Bommer du på tiden, kan du forsinke blomstringen ved å sette den lyst og kjølig. Etter at løken er avblomstret, kan du gjødsle og vanne til bladverket visner ned av seg selv.

Tulipanløk legges rett under jordoverflaten i fuktig jord, altså ikke så dypt som hvis du hadde plantet dem i hagen. Sett potten mørkt og kjølig (ikke mer enn 8–10 varmegrader) i 6–7 uker. La potten stå noen dager i litt høyere temperatur (ca. 15 varmegrader) før den flyttes inn i stua. Er løkene ferdig pottet når du kjøper dem, er alt forarbeidet gjort, og du kan sette dem rett i vanlig romtemperatur.

Vann og gjødsle etter ferdig blomstring til bladverket visner ned.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no