ANNONSE

HUS & HAGE

Vi vasker tøy mens vi sover

Tekst: Kjell M. Kaasa

Foto: Colourbox


Publisert: 22.10.2013

FØR LEGGETID: Brannvesenet fraråder folk å vaske klær mens de sover.

Mange tyr til natta for å få skittentøyet rent, viser ny undersøkelse. Én av ti branner i vaskemaskiner skjer nattestid.

Én av tre bruker oppvaskmaskinen om natta, og mer enn én av fem bruker vaske­maskinen. Åtte prosent setter på tørketrommelen.

Det viser en spørreundersøkelse TNS Gallup-undersøkelsen har gjort for Norsk brannvernforening, If Skadeforsikring og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i forbindelse med Brannvernuka 2013.

Barnefamiliene trekker snittet opp. 
28 prosent vasker klær om natta, og hele 17 prosent setter på tørketrommelen.

– Det er heldigvis ikke mange vaske­maskinbranner som oppstår nattestid. ­Likevel fraråder vi folk å vaske klær mens de sover. Muligheten for å oppdage brannutvikling tidlig er mye mindre enn når man er våken, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB.

Av boligbranner der årsaken er fastlagt, står vaskemaskiner for 100 tilfeller i ­perioden 2008-2012, viser tall fra DSB. 11 av disse oppsto mellom midnatt og kl 06. Antallet kan være høyere siden år­saken kun er registret for rundt 40 prosent av brannene.

Større risiko

Sover du i andre etasje og har vaske­maskinen i gang i kjelleren, får eventuelle branntilløp god tid til å utvikle seg.

– Å våkne av røykvarsleren om natten oppleves alltid dramatisk. Du skal forsøke å skjønne hva som skjer, og du har liten tid på deg. Det tar få minutter fra første åpne flamme i en brann til det er full fyr, sier Morten Thorsrud, konserndirektør for privatmarkedet i If Skadeforsikring.

– Den enkelte må selvsagt avgjøre ­hvilken risiko man ønsker å ta. Men jo flere elektriske apparater som brukes om natta, desto større risiko tar du, sier han.

If anbefaler å ha optisk røykvarsler i alle rom hvor det brukes vaskemaskin og tørke­trommel.

– Røykvarsleren bør være koblet sammen med de andre varslerne i huset. Det er ikke sikkert du hører røyk­varsleren i kjelleren, derfor bør den være serie­koblet med varsleren på soverommet. Seriekoblingen er trådløs og monteringen enkel, sier Thorsrud.

Minstekravet at alle boliger skal ha minst én røykvarsler, men Norsk brannvern­forening foreslo nylig å ­stramme inn reglene fra 1991.

– Vi ønsker at minstekravet skal være minst én røykvarsler i hver ­etasje og minst én per 60 kvadratmeter, sier ­administrerende direktør Dagfinn ­Kalheim i Norsk brannvernforening.

Mer nattevask?

I en ikke fjern fremtid vil strømmålerne fortelle deg hvor mye strøm du bruker ­akkurat nå. Strøm er billigst når det er minst etterspørsel etter den, det vil si om natta.

– Med nye strømmålere blir det enda mer fristende å vaske nattestid fordi man kan følge med på hvor mye penger som kan spares. Dermed blir det bare enda viktigere for oss å si ifra om risikoen, sier Kalheim.

I tillegg til å vaske mens man er våken og til stede, er rengjøring av tørke­trommelen et viktig brannforebyggende tiltak.

– Lofilteret blir ofte tett etter bare én tørking og bør tømmes hver gang du har brukt trommelen. La dette bli en del av rutinen. Har du tørketrommel med ­kondensator, må kondensatoren ren­gjøres med jevne mellomrom, for eksempel hver måned, sier skadeleder Inge Gudmund Aas i If Skadeforsikring.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no