ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Slik får du barnet til å sove alene

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Foto: Colourbox


Publisert: 22.10.2013

Mange ­foreldre ­sliter seg ut når det gjelder å få barna til å legge seg.

Er barnet så engstelig for å sove alene om natten, at det til stadighet finner veien til foreldresengen? Disse rådene kan kanskje hjelpe barnet å finne ro og nattesøvn, uten at det går utover din søvn.

De fleste barn er trøtte når de legger seg, og de vil sove. Hvis barnet ditt ikke sover, kan det hende det er noe på gang. ­Kanskje skal hun ha en prøve neste dag, eller ­kanskje er barnet opprørt på grunn av noe som har hendt. Snakk med barnet, og finn ut om det har bekymringer som holder det våkent.

Mareritt og engstelse er vanlig

Mange opplever perioder der barnet er redd for å sove alene, og til stadighet har mareritt eller kommer opp i foreldre­sengen. Barnet kan være redd for ­monstere, redd for innbruddstyver, brann eller ­andre ting. Kanskje må det være en voksen i rommet sammen med barnet for å få det til å sovne, og kanskje kommer ­barnet ­senere på ­natten gråtende inn på foreldrenes ­soverom, og ender med å sove der.

Som forelder er du kanskje redd for at barnet har et følelsesmessig problem, og at hun skal oppleve det som traumatiserende hvis du er streng og prøver å sende henne tilbake i seng. Samtidig har et oppstykket søvnmønster ofte innvirkning på hele familien. Mareritt og engstelse om natten er veldig vanlig blant barn, særlig i førskolealder. Det følger med som en del av den normale utviklingen, når barnet begynner å forstå at det finnes ting som kan skade det.

Faste og beroligende leggerutiner

Å lære barnet å finne roen selv, vil virke styrkende for barnet. Det vil også hjelpe det hvis det befinner seg i situasjoner der du ikke kan være til stede og trøste, for eksempel ved overnattingsbesøk. Inn­før en fast leggerutine hver kveld, med ­beroligende aktiviteter før leggetid.

Unngå å se skumle ting på TV, eller å lese skumle historier. Et varmt bad, og en felles lesestund kan være en fin avrunding av kvelden. Ikke krangle, diskuter, kritiser, mas eller bli stresset i denne perioden.

Barnet har behov for at du er tålmodig, avbalansert og rolig. Si god natt, og gå ut av rommet før barnet har sovnet. ­Dersom barnet har behov for det, kan du si at du skal komme tilbake og se til det hvert ­tiende minutt. Hold avtalen. Etter et par dager kan du gradvis trekke ut tiden, helt til det ikke er nødvendig å komme tilbake.

Lytt og forstå

Sørg for at rommet barnet sover i er ­hyggelig og innbydende. La barnet få bruke en kosebamse eller et kosepledd, og oppfordre barnet til å knytte seg til det. Heng gjerne opp bilder av mor og far ­eller andre personer barnet er glad i. Lytt og forstå.

Ikke avvis barnets bekymringer for monstre under senga eller andre ting det er redd for, med «ikke vær dum» osv. Det vil kanskje få barnet til å tie, men ikke til å slutte å være redd. Forsikre barnet om at det er trygt, og få det til å tenke på noe annet. Ikke be det om å tenke på noe annet, men begynn å snakke om noe annet. Det kan for eksempel være noe hyggelig dere skal gjøre neste dag, en historie fra da du var liten, eller diskusjoner rundt sommerferie eller julefeiring.

Skryt av barnet når du ser at hun klarer det, eller prøver hardt for å få det til. Du kan gjerne bruke belønningsskjema eller lignende, men ikke bruk straff. Det vil bare gjøre ting verre.

Monsterspray og nattlys

Mange har med hell brukt «monster­spray» (F.eks vann på en sprayflaske) som de sprayer rommet med før legge­tid, mens andre synes det hjelper å ha kjæledyret på rommet. Du kan også lære ­barnet ­avspenningsteknikker, som å puste godt ned i magen, eller å se for seg at det ligger på en vakker sandstrand. La barnet få ha et nattlys på rommet sitt, og la døren stå åpen. Ofte kan det hjelpe å høre at det fortsatt er andre mennesker i huset.

Viktig å lykkes

Kamper om leggetid og leggerutiner kan være veldig slitsomme, men det er ­viktig å holde på tålmodigheten, og være ­konsekvent. Når barnet har lagt seg, skal det ligge i sengen sin. Dersom du må leie barnet tilbake, så gjør minst mulig ut av det.

Ikke la barnet overtale deg til å komme oftere, hvis du har sagt at du skal se til det hvert 10. minutt. Når søvnrutinene er på plass, og barnet klarer å roe seg selv i sin egen seng, er det ikke bare søvn som er ­bonusen. Barnet vil også lære seg nyttige teknikker for å roe seg ned selv, noe som vil føre til økt selvsikkerhet og uavhengighet.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no