ANNONSE

MAT & DRIKKE

Hulter-til-bulter-mat som metter

FARGEFEST: Rotfruktsalaten er et kick for både øyne og smaksløker. 


Dette er salaten for deg som ikke liker småpirk ved kjøkkenbenken.

Mer hendig og rustikk kan en salat knapt bli. Sesongens beste grønnsaker, frukt og hagebær – i kombinasjon med korn og ost fra to av Norges beste småskala­produsenter – gjør deg både mett og full av riktig energi.

Dessuten er denne retten så utrolig deilig å lage! Ingen finhakking eller små urter, og ikke noe pirkearbeid i mils ­omkrets. Her bakes bare rotfruktene i store biter eller hele, og så deler man dem videre opp etterpå. Osten brytes opp i ­biter, og korn og løkringer drysses til­feldig over til slutt.

Rofrukter har masse smak, og ­sødmen blir forsterket etter en time i ovnen. ­Derfor må man kombinere med noe som smaker friskt og syrlig – for eksempel faste plommer, stikkelsbær og kirsebær. Litt avhengig av hvor syrlige bærene er, kan man faktisk vurdere å droppe ­vinaigretten som skal ha den syrlige ­rollen i det totale smaksbildet.

En nydelig mellomhard ost som ­passer perfekt i denne kreasjonen, er Holtefjell­ost fra Eiker Gårdsysteri. Jeg har brukt «originalen», men den lagrede varianten, som kalles XO, funker også – dersom den rives grovt framfor å brytes i store biter.

Perlespelt fra Holli Mølle gir flott smak og konsistens i den rustikke salaten. Produsenten jobber utelukkende økologisk, og bruker gamle kornsorter på innovative ­måter.

Rotfruktsalat

Ingredienser 

(4 personer)


Frukt og grønnsaker:

4 gulrot

½ selleri

2 ferske hvite løk

1 liten rødløk

½ kålrot

6 jordskokker

2 rødbeter

100 g brekkbønner

100 g original Holtefjellost

50 g kokte speltflak/perlespelt fra Holli Mølle

200 g syrlig bær/frukt (kirsebær, stikkelsbær eller plommer)


Vinaigrette:

1 ss honning

0,5 dl god eddik

1 dl god olivenolje

salt og pepper

Framgangsmåte

Grønnskaker og frukt: Vask og skrell alle grønn­sakene bortsett fra jordskokken, den skrubbes bare. Del deretter opp grønnsakene som følger: Kålroten, som bruker lengst tid, deles i staver på maks 2 cm. Sellerien kan du bare skive opp i 2 cm skiver. Rødbetene deles i to, gulroten og jord­skokken beholder du hele. Løken deles i to på langs.

Legg alle disse grønnsakene ved siden av hver­andre – ikke oppå hverandre – i en stor ildfast form. Det er viktig at grønnsakene får en karamellisert skorpe under bakingen. Salt grønnsakene og hell på noen striper olivenolje. Sett formen i ovnen på 200 grader i ca. 1 time. Ta ut og avkjøl litt før du deler grønnsakene opp i noenlunde like biter.

Brekkbønnene koker du i saltvann i 2 minutter før de avkjøles i kaldt vann. Tørk av og legg dem sammen med grønnsakene. Den lille rødløken snittes i ringer på ca. 2 cm, løs opp ringene slik at de blir fine og litt mindre. Fjern stilker og steiner fra de bærene du ønsker å bruke. Del dem deretter i store biter og legg dem oppå grønnsakene.

Koke perlespelten i lettsaltet vann til den er mør (les på pakken). Sil av vannet og avkjøl perlene litt. Hell på litt olivenolje så de ikke kleber seg sammen når de blir kalde. Holtefjellosten kan du bare bryte opp i passende biter på ca. 1 cm.

Ikke rør for mye rundt i dette, bare servere det omtrent slik det ligger i all sin rustikke tilfeldighet.


Vinaigretten: Bland lun honning, eddik og olivenolje med salt og svart pepper. Hell over en skje eller to per porsjon.


Øyvind Hjelle er matfaglig 
konsulent ved Kulinarisk Akademi. Han har vært kokk i 22 år, og har utgitt kokeboka «Gourmet for begynnere». (FOTO: Carl Martin Nordby)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no