ANNONSE

MAT & DRIKKE

Lammekjøtt er høstfavoritten

Tekst: Dag Øyvind Olsen


Publisert: 22.10.2013

Smaken av høst: Guinness-braiserte lammeskanker (Foto: Synøve Dreyer).

Norsk lammekjøtt er nordmenns favorittmat om høsten, viser ny undersøkelse. Vi liker den særegne og gode kjøttsmaken.

Lam er den klare vinneren i en spørreundersøkelse om hva som er vår favoritt-matrett om ­høsten. 42 prosent svarer forskjellige ­retter av lammekjøtt.

Ingen andre matretter oppnår over ti prosent, viser under­søkelsen YouGov har gjort for MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Lammekjøtt får toppscore for god smak.

– Over halvparten, hele 55 prosent, sier at det er den særegne og gode kjøttsmaken som gjør at de spiser lam eller sau, sier markeds­analytiker Gunnar Thoen i MatPrat.

Naturlig kjøtt

Norske lam går ute og beiter hele sommersesongen, og det er nettopp disse forholdene som gjør at kjøttet er så smakfullt, mener et stort flertall.

–61 prosent oppgir at beite­forhold, frisk luft og norsk natur påvirker smaken i positiv ­retning, sier Gunnar Thoen.

Kun ti prosent mener at norske lam ikke er bedre enn andre lam.

Smaken på maten vi spiser er en egen vitenskap, og ved matforskningsinstituttet Nofima forskes det blant annet på smaksopplevelser.

– Når vi vet noe om ­maten vi spiser, gjør det noe med smaksopplevelsen. Det fører til at vi setter pris på maten på en helt annen måte enn om vi ikke ­kjenner opprinnelsen, sier senior­forsker i sensorikk ved Nofima, ­Margrethe Hersleth.

Mat med følelser

Lam som beiter ute gir oss gode følelser, og mange studier viser at dyr på beite i ren natur gir oss bedre assosiasjoner til kjøttet, ifølge Nofima.

– Vi ser at lam går ute over hele landet, og det setter en spiss på opplevelsen når vi spiser lammekjøtt, sier Hersleth.

Er det slik at maten lammene spiser setter smak på kjøttet?

– Når lam spiser urter med sterke smaker, kan det sette smak på kjøttet. Men siden sauer er drøvtyggere som kuer, er ikke sammenhengen like klar som for eksempelvis kyllinger og griser, sier Margrethe Hersleth i Nofima.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no