ANNONSE

REISE

Ray Kays LA

Tekst: Emil L. Mohr


Publisert: 22.10.2013

LEKKER SKYLINE: Storbyliv og underholdningsindustri lokker i Los Angeles. Men sentrum ligger ikke nødvendigvis 
i Downtown. (FOTO: Joseph Sohm / Corbis / NTB scanpix)


Etter ti år som stjernevideoregissør vet Reinert «Ray Kay» Olsen litt om LA-gryta. Her serverer han noen av tipsene sine.

«Vennligst unngå fotografering og røyking,» står det diskré i menyen på Chateau Marmont.

Paparazzi og nikotinjunkies har et image­problem på det berømte 20-tallshotellet. Ellers ligger det åpent for de fleste. Prisene er ikke gærne, ­heller. Lunsjen koster det samme som på en gjennomsnitts norsk bryggerestaurant.

– Dette er ren Hollywood-historie, sier Reinert «Ray Kay» Olsen (35), som har tatt lokalkjent plass i uteavdelingen.

– Her sitter skuespillerne, regissørene og ­agentene deres og overtaler hverandre til å bli med i hverandres respektive filmprosjekter.

Han humrer og kikker rundt seg med solbriller en sørcalifornier verdig.

– Sist jeg var her, så jeg Rosie Huntington-­Whitley fra «Transformers» og John Leguizamo fra «Kick-Ass».

Stjerneklart

Det skal mye til for at Ray Kay, som opprinnelig er fra Haugesund, blir starstruck. I ti år har han skutt musikkvideoer med base i USA. Steven ­Tyler, Backstreet Boys, Cher, Britney Spears og Lady Gaga er bare noen av A-lagsartistene han har ­foreviget hits for. Nylig skapte han overskrifter da han brakte vår egen Madcon-duo sammen med Beyoncé-­venninna Kelly Rowlands foran kamera.

Skjønt, det blir litt tid til andre ting òg. Hvis han ikke har bevilget seg et avbrekk på Luxe Spa på ­Figueroa Street, er sjansen stor for at Ray Kay er ute og spiser.

– Matsuhisa på La Cienega er verdens beste sushi­sted, men trenger ikke å bli dyrt av den grunn. Katsuya på San Vincente og Katana på Sunset er to glimrende fusionalternativer, nevner han i fleng.

– Eventuelt sjekker du Urth Caffé på Melrose Avenue, hvor det også vanker mange bransje­mennesker. Det er blant annet der gutta i «Entourage»-serien henger.

Utover kvelden anbefaler han eksempelvis ­baren i The Roosevelt Hotel eller The Roger Room et stykke lengre vest.

– Men ikke forvent dansing på bordene, slik du ser i New York og Miami. Angelenos er for kule til det. «Jeg kunne ikke brydd meg mindre» er ­holdningen som rår på nattklubb.

Atypisk byrom

Mye stygt er sagt og skrevet om det atypiske urbane landskapet i LA. Truman Capote kalte det «the ­noplace of everywhere». Jack Kerouac mente han var kommet til «det mest ensomme og brutale» hjørnet av nasjonen, mens Dorothy Parker så for seg «72 forsteder på søken etter en by».

Ifølge Ray Kay nytter det ikke å styre slavisk etter kartet.

– Sentrum finner du egentlig langs aksen fra ­Beverly Hills, via West Hollywood og Hollywood, til Los Feliz og Silverlake i øst, forklarer han.

Altså synes han at du skal droppe Downtown.

– Ingenting skjer der, påstår Ray Kay, til tross for at mye omtalt nyutvikling har gjort det ­mulig å spasere midt i bil­eksosens høyborg.

– De sier at det skal bli riktig så hipt, uten at jeg ville satset ­penger på det.

House of Rock

Derimot satser han gjerne på at Steel Panther vil holde trøkket oppe. Bandet herjer jevnlig på House of Blues, der det serverer hårete heavyhits etter beste Guns N'Roses- og Bon Jovi-merke.

– Konsertene er dels parodi, dels hyllest, og kjempe­morsomme. Det hender rett som det er at en Hollywood-hotshot stiller og synger en låt eller to, rapporterer Ray Kay og humrer igjen.

– LA har stadig rockeelementet i seg. På «The Strip» later folk som om det ennå er 1989.

Los Angeles

• USAs nest største by, etter New York City, med snaut 
4 millioner innbyggere.

• Det bor mennesker fra mer enn 140 ulike land her, 
og det er registrert 224 forskjellige språk.

• Innenfor bygrensene ligger flere selvstendige byer, bl.a. ­Beverly Hills, Culver City og Santa Monica.

• Los Angeles er Sør-Californias økonomiske sentrum, med ­særlig vekt på produksjon av fly, biler og elektronikk, ­turisme- og underholdningsindustri.

• LA på film: «Sunset Boulevard» (Billy Wilder, 1950), ­«Chinatown» (Roman Polanski, 1974), «Short Cuts» (Robert Altman, 1993)

• I bok: «The Day of the Locust» (Nathanael West, 1939), ­«Slouching Towards Betlehem» (Joan Didion, 1968), ­«La-la-land» (Sindre Kartvedt, 2010).

• På nett: la.com, laweekly.com, latimes.com.


Reisefakta

• Mulighetene tur/retur Los Angeles fra Oslo er mange. I skrivende stund tilbyr SAS ­billetter via Newark til 5.771 kroner.

• Mulighetene innen overnatting er enda flere – fra 1000 dollar for en dobbeltsuite på Chateau Marmont til et enkelt motellrom for under 100 dollar.

• Leiebil med forsikring starter på 2000 ­kroner per uke. Forhåndsbestilling hjemmefra pleier å lønne seg.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no