ANNONSE

REISE

Smaken av Lisboa

Tekst: Emma Larsson 

Foto: Karin Skoog


Publisert: 22.10.2013

BYEN VED ATLANTEREN: Lisboa ligger på sju høyder med Atlanterhavet som nærmeste nabo. 
(FOTO: Robert Harding Images / Masterfile / NTB scanpix)


Europas beste fiskeretter, fantastiske skalldyr og krydder fra Afrika: Lisboas kjøkken er hetere enn noensinne.

Samtidig som Lisboa har seilt opp som et weekendreisemål å regne med, ­begynner det portugisiske kjøkkenet å få den oppmerksomheten det fortjener. Her serveres noe av Europas beste fisk og skalldyr, herlige lufttørkede ­skinker, spennende krydderier og deilige dessert­viner. Gi en portugisisk kokk en torsk, og han kan tilberede den på minst 300 ulike måter.

I vår kulinarisk orienterte æra rimer det godt at amerikanske trendspanere allerede i 2011 spådde at «det portugisiske kjøkkenet vil gjøre seg sterkere gjeldende de nærmeste årene».

Arven fra fortiden

Portugals styrke som matland, ifølge trendspanerne, skyldes ikke bare landets hundreårige mattradisjoner og den gode tilgangen på utmerkede søreuropeiske råvarer. Også de oppdagelsesreisende, som opp gjennom historien har ført med seg nye kulturelle impulser hjem, skal ha sin del av æren.

– Arven fra våre oppdagelses­reisende har gjort oss til et gjestfritt folk, og det avspeiles også i matkulturen vår, sier ­portugiseren Ana Sousa Dias. Hun ­treffer vi under en av våre kulinariske promenader i Lisboas gamle kvartaler, Bairro Alto, der det er mange ­tradisjonelle ­konditorier og lokale matmarkeder.

– Det er veldig morsomt med alle de ulike typene sardinbokser. Dette er noe tradisjonelt portugisisk, som nå har blitt trendy, bemerker Dias.

Ny generasjon

En viktig grunn til Lisboas boblende ­restaurantklima er den nye genera­sjonen kokker. De har gått i bresjen for å løfte fram det aller beste innen portugisisk kokkelering, samtidig som de har tilført nye elementer som har gjort det enda mer spennende.

Henrique Muoro er en av de unge kokkene. Vi besøker hans to år gamle restaurant Assinatura midt i Lisboa. Her sitter matkjennere ved bordene og bare venter på å se en stjerne materialisere seg i Michelin-guiden.

– For å få ny inspirasjon reiser jeg rundt i byer og på landsbygda, der jeg spiser på små kroer der tiden synes å ha stått stille i hundre år, sier Henrique Muoro.

På Assinatura tester vi blant annet ­landets nasjonalrett Bacalhau à Brás, med torsk som hovedingrediens. Som forrett velger vi petiscos, som er ­Portugals motstykke til Spanias tapas.

Gode priser

Sist, men ikke minst: Alle som setter pris på havets delikatesser, bør snarest ­bestille en flybillett til Lisboa. Med det europeiske kontinentets vestligste kyst, der Atlanterhavet skyller mot strendene, kan ­Portugal tilby gode og ferske råvarer – og til priser du bare kan drømme om her hjemme. En runde på noen av byens mange mat- og fiskemarkeder vil overbevise deg. Det største og mest kjente matmarkedet er Mercado da Ribeira.

Vil du avslutte dagen med et klassisk Lisboa-måltid, kan ­Cervejaria Ramiro anbefales – en litt bråkete, livlig og veldig sjarmerende fiske- og skalldyrsrestaurant.

Mat og drikke

• Het nykommer: Vil du teste moderne portugisisk kjøkken til overkommelig pris, er Assinaturas lunsjmeny tingen. En treretters meny koster under 200 kroner. For større lommebøker finnes smaksmenyer i tre størrelser. 
www.assinatura.com.pt

• Kjendis: Eleven var lenge Lisboas eneste stjernerestaurant, inntil den mistet Michelin-stjernen sin for et par år siden. Likevel er den fortsatt regnet som en av Lisboas beste. Fra Elevens vinduer har du vakker utsikt over et av Lisboas grøntområder midt i sentrum. www.restauranteleven.com/eleven

• Nasjonalkake: Portugals kanelduftende nasjonalbakverk, Pastel de Nata, ble skapt i bydelen Belém, og det er fortsett her det er mest stemningsfullt å spise den. Oppskriften er gammel – og hemmelig. På fabrikken Pastéis de Belém kan man ta en guidet tur og se hvordan bakverket framstilles, samt prøvesmake. www.pasteisdebelem.pt

• Europas beste fisk: Lisboa-folk handler fisk på byens matmarkeder. Jo tidligere på morgenen du drar dit, desto bedre. Et godt og sentralt matmarked er Mercado da Ribeira, ved Cais do Sodré, som er åpent hver dag fra 6.40 til 14.00.

• Ølhus med skalldyr: «Cervejaria» betyr ordrett lite ølhus. Og visst brygges det øl her, men det er i første rekke på grunn av fisken og skalldyrene du går hit. Cervejaria er ikke et romantisk krypinn for stille konversasjoner, men tvert imot en høylytt (men veldig sjarmerende) opplevelse. Ikke gå glipp av hvitløks­rekene! www.cervejariaramiro.pt

• Portugals tapas: Akkurat som naboene i Spania liker portugiserne småretter. Her kallas de petiscos, og består blant ­annet av skalldyr, pølser og ost. Petiscos­-kulturen er ikke like utpreget som Spanias tapaskultur, men det ­finnes et par restauranter verdt å ­besøke. Ett sted de lokale gjerne henger, er trange, men hyggelige Bar de Velha Senhora, Rua Nova do Carvalho 38.

• Vin: At portvin kommer fra Portugal er en kjent sak, men i Lisboa er det likevel en annen dessertvin som er stoltheten, nemlig moscatel. Moscateldruen dyrkes rett utenfor byen. Det finnes to typer moscatelvin – den gullfargede som ­drikkes som aperitiff, og den lillafargede og noe søtere dessertvinen. Kan kjøpes overalt i Lisboa, men i en delikatesse­butikk er du garantert god kvalitet. Besøk for eksempel den rikholdige vinbutikken Moy, som ligger på Rua Dom Pedro V 111.

• Hermetikk: Å spise sardiner på boks er en tradisjon i Portugal, og utvalget framstår som uendelig. Et sted som har gjort sardinboksene trendy, er Sol e Pesca som ligger i byens havneområde. Restaurantens vegger er kledd med ­bokser i alle farger. Her serveres kun fisk. www.solepesca.com


Reisefakta

• Reisen: Det koster mellom 2000 og 4000 per person ­kroner å reise fra Oslo til Lisboa tur-retur nå i høst. Billigst med ­Norwegian, som har direktefly, men ikke hver dag. TAP ­Portugal har én daglig avgang hver vei, fra rundt 3000 kroner tur-retur Lisboa og Oslo. Direktefly tar cirka fire timer. Du kan også reise med SAS og Lufthansa, men da med mellomlanding i Tyskland. I tillegg har Ving pakkereiser til Lisboa.

• Bo: Byen er vakker, og flere hoteller har derfor satset på takterrasser. Et av disse er klassiske Hotel Chiado med dobbeltrom for rundt 1000 kroner per natt (www.hoteldochiado.com). Det har også i Lisboa blitt populært å leie ut sin egen leilighet: https://www.airbnb.no/s/Lisboa

• Priser: Det er minst halv pris sammenlignet med Norge for å spise og drikke ute. Ett glass vin koster rundt 20 kroner, ett glass øl 25-30 kroner og en varmrett på restaurant omkring 120 kroner.

• I byen: Lisboa er en relativt liten by bygget på flere høyder. Det går fint å bruke føttene for å komme seg rundt i sentrum, men de har også et bra T-banenett. Taxi er billig, og Lisboa er dessuten kjent for sine trikker.

• Nettsider: 
www.visitlisboa.com,www.golisbon.com,http://wikitravel.org/en/Lisbon, www.arrivalguides.com/nb/Travelguides/Europe/Portugal/LISBON


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no