ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Antall fett­celler i ­kroppen ­utvikles i ungdoms­tiden

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Foto: Colourbox


Publisert: 08.10.2013

ILLUSTRASJONSFOTO: Kosthold og aktivitet i oppveksten har stor betydning for hvordan du blir som voksen viser anerkjent forskning.

Uansett hvor mye du slanker deg i voksen alder, så forblir antallet fettceller i kroppen konstant. Dette kan være med på å forklare hvorfor det er så vanskelig å holde vekten etter en slankekur.

Overvekt i barne- og ungdoms­årene fører til at det dannes et høyere antall fettceller enn hos normalvektige, og et høyt antall fettceller er en viktig dispo­nerende faktor for overvekt. Forskere ved Karolinska ­Institutet i Sverige har nå funnet at det stadig skjer nedbrytning av fettceller og oppbygging av nye fettceller i kroppen, men at antallet fettceller forblir konstant etter at vi har nådd voksen alder.

Årlig dannes det så mye som 10 prosent nye fettceller. Samtidig brytes omtrent like mange ned per år gjennom celledød. Tidligere trodde man at det kun var slik at fettcellene økte sitt fettinnhold og cellestørrelse, men ny forskning viser at det stadig skjer ny og kraftig utvikling av fett­celler når du er voksen. Dette skjer ved alle aldre og kroppsstørrelser.

Kan ikke redusere antall fettceller med slanking

Uansett hvor mye du slanker deg, kan du altså ikke gjøre noe med antallet fettceller i kroppen. Forskerne bak studien påpeker at dette kan være med på å forklare hvorfor det er så vanskelig å ­slanke seg. For fettcellene forsvinner ikke, og de nydannede fettcellene har behov for å fylles raskt opp igjen. Dette øker ­risikoen for å legge på seg.

Forskerne fant også at for­brenningen av fettceller er ­dobbelt så høy hos fete som hos tynne, noe som er med på å ­holde ­antallet fettceller i ­kroppen konstant ­enten du er tynn eller tykk. I ­følge studien økte antallet fettceller i barndommen og ungdomsårene, deretter blir antallet fett­celler fastsatt i ungdomstiden. ­Antallet fettceller i kroppen forblir uforandret i voksen alder. Tidligere har man trodd at man kunne redusere antall fettceller i kroppen gjennom ­slanking, men dette er altså ikke tilfelle.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no