ANNONSE

MAT & DRIKKE

Supersuppe

FRA HVERDAG TIL FEST: Blomkålsuppe er rimelig og sunn mat som du kan gjøre så festlig du vil ved hjelp av ingrediensene. 


Nå som vi mer eller mindre frivillig går fra sommeren og inn i høsten, kan vi i hvert fall glede oss over én ting: Norge er modent!

Alt som ble plantet og sådd i vår, har nå vokst seg stort og ­modent. ­Dermed inviterer frukt- og grønnsaks­diskene i selv de enkleste butikkene, over hele ­landet, til mat­orgie.

La oss starte med noe så enkelt som et blomkålhode. Denne bleke fetter’n til brokkolien fortjener å være mer enn en liten ingrediens i fryse­woker og grønnsaksblandinger. En sunn, billig og god supersuppe kan bygges opp i sin helhet av denne ene grønnsaken. Blomkål kan også knaskes rå, råstekes, kokes til perfeksjon eller kokes mør og brukes i pureer.

Når jeg lager enkle grønnsakssupper, er jeg alltid veldig opptatt av at man skal kjenne kontraster mellom smakene i suppe­bollen. Suppen skal smake det den er laget av, i dette tilfellet blomkål, og ­øvrige ingredienser i suppa skal ha en egen smak og konsistens som passer til den milde, «grønne» og søte blomkålsmaken.

Salt, fett og røykt fungerer svært godt sammen med blomkål. Her bruker jeg terninger av einerrøykt ørret og sprø­stekte skiver av tørrsaltet bacon. Disse to ingrediensene fungerer godt sammen, men står også smaksmessig fint på egne bein hvis du vil bruke kun én av dem. Suppen er super som en vegetarvariant også, da dropper du bare ørret og bacon, og bruker i stedet brødkrutonger, god fetaost og urter, eller kanskje noen biter kokt egg.

Husk å smake til blomkålsuppen med en skvis sitron, dette gjør underverker for totalopplevelsen.

Blomkålsuppe

Ingredienser 

(4 personer)


1 ferskt norsk blomkålhode

2 sjalottløk

1 liter H-melk

50 g smør

Saften av ca. ½ sitron (smak til)

1 klype muskatblomme/nøtt

Passelig med salt (smak til)


70 g einerrøykt ørret

4 skiver tørrsaltet bacon

1 neve dill og/eller gressløk 

Framgangsmåte

Start med å skylle hodet i iskaldt vann, dette ­fjerner småkryp som en sjelden gang kan ha gjemt seg her og der. Fjern bladene rundt blomkålen. Er bladene grønne og fine, kan de gjerne brukes som pynt på suppen etter et minutt 
i kokende, salt vann. 


Skjær hodet i to, og plukk av ca. 12-15 av de fineste små duskene. Disse koker jeg i salt vann for seg selv i to minutter, slik at de fortsatt har en fast og god kjerne når de slippes oppi suppen. Hakk opp resten av hodet, inkludert stilken, i små biter. Skrell og finhakk to sjalottløk eller ¼ purre, og stek løken/purren i smør til den er blank og lukter godt. Hell på melken og blomkålen og kok dette i 15-20 minutter til blomkålen er dønn mør. Sil av blomkålen (ta vare på kokekraften!) og miks den helt glatt og klumpfri i en blender eller med stavmikser, mens du sper inn kokekraften til du har en fin konsistens på suppa. Lag den heller litt for tynn enn for tykk. Smak til med en klype muskatblomme hvis du har, og salt og sitronsaft. Unngå å kverne masse pepper i suppa, det ser ikke så vakkert ut. Pepper kan man ha på selv hvis man ønsker.


Bacon og ørret: Stek baconet til det er godt og sprøtt. Ta vare på fettet, det kan man dryppe oppå suppen ved servering – det gir et fint ­utseende, god smak og delikat konsistens. ­Ørreten skjæres opp i terninger eller skiver etter eget ønske.


Øyvind Hjelle er matfaglig 
konsulent ved Kulinarisk Akademi. Han har vært kokk i 22 år, og har utgitt kokeboka «Gourmet for begynnere». (FOTO: Carl Martin Nordby)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no