ANNONSE

MAT & DRIKKE

Smaken av Semillon

To timers kjøretur nord for storbyen Sydney ligger vinområdet Hunter Valley. Her befinner en av Australias eldste og best bevarte vinhemmeligheter seg, med kvaliteter i verdensklasse.

Lett kremet blomkålsuppe med fløyelsmyk konsistens, akkurat passelig myke stykker av blomkål, laks med diskré røykpreg sprøtt lettrøykt bacon – til denne vinvennlige retten passer det best med tørre, syrlige hvitviner.

Det viktigste er at vinen har konsentrasjon og friskhet nok til å matche blomkål og helmelk. ­Siden både røykt laks og lettrøykt bacon inngår i suppa, er det en fordel om vinen har en lett lagret aroma og ikke er for sødmefull eller tutti frutti-preget.

Kjente viner som fransk ­chablis eller tysk riesling går fint her, men jeg har i stedet valgt ut en australsk vin. ­Australske hvitviner har de siste 20 årene ikke blitt viet mye plass i ­Vinmonopolets hyller. Området Hunter Valley er blant ­Australias mest klassiske vindistrikter, og akkurat her har ueikede viner av druen Semillon lenge hatt rykte på seg for å være av utrolig god kvalitet, med en eksepsjonell evne til lang ­lagring. Ukens ­anbefalte vin er intet unntak.

Margan Masterpiece ­Semillon 2005 (varenr. 5229901, kr 160,80, basiskategori 4) ble i fjor kjøpt inn til Vinmonopolet som et partikjøp. Dette er en meget god vin til en overkommelig penge.

Vinen har en kompleks duft med både fruktige og lagrede ­elementer. Sitrus og epler går hånd i hånd med voks og honning. I munnen er vinen knastørr, med fremtredende syre som balanseres av intens, frisk fruktighet og behagelig ­konsistens. Vinens delikate og komplekse aroma passer blomkålens sødmefulle, jordlige preg og harmonerer godt med røyk­aromaen i laks og bacon. Den utpregede syrligheten i vinen gir kombinasjonen et friskt preg som balanserer helmelk og fiske­fett på en utmerket måte.

Her gjelder det å kjøpe, smake og nyte så lenge vinen er å få tak i. Så snart partiet er solgt ut, vil vinen høyst sannsynlig forsvinne fra Vinmonopolets ­sortiment.

Knut-Espen Misje underviser vinkelnere 
ved Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere koke­bøker. Viner importert gjennom 
Terroir Wines, som han er medeier i, 
vil ikke bli omtalt i denne spalten.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no