ANNONSE

REISE

Stockholm 
på lavbudsjett

Tekst: Bodil Sjöström / TT Spektra


Publisert: 08.10.2013

PÅ HJUL: Billig, morsomt og nyttig. Fra sykkelen kommer du deg kjapt rundt og får se Stockholm på nært hold. (FOTO: Henrik Trygg / Stockholm Visitors Board) FOTO: Henrik Trygg/Stockholm Visitors Board


Storbyferie kan fort bli en dyr fornøyelse. Vi guider deg til rimeligere moro i svenskenes hovedstad.

Stockholms-turen kan bli en minnerik opplevelse selv med slunken reisekasse. Selvfølgelig har svenskenes hovedstad både restauranter og butikker der tusen­lappene flyr fryktelig fort. Men byen med den idylliske skjærgården byr også på en ­rekke aktiviteter som ikke trenger å koste skjorta.

Står museumsbesøk på timeplanen, kan det være en idé å kjøpe Stockholmskortet. ­Trenger du litt mosjon, er det fint å leie sykkel. Vil du bade, kan du gjøre det midt i byen. Og noe av det ­aller beste er faktisk helt gratis: Å rusle rundt. Du kan få med deg vaktparaden, folkelivet i parken Kungsträdgården, den grønne Djurgården og Gamla stans trange smug. Det er mye å ta av i byen som regnes som en av ­verdens vakreste hovedsteder.

Shopping

Liker du second hand-varer, har du kommet til rett plass. ­Stockholm har et godt utvalg av både store tradisjonelle og ­mindre, men eksklusive, ­butikker.

Blant de største er Myrorna i Hjorthagen (Kolargatan 2, T-­bane: Ropsten). ­Skandinavias største loppemarked ligger i ­Vårberg og er åpent hver dag (T-bane: Vårberg). Stads­missionen ved Nytorget har et godt utvalg av varer. For merkeklær kan du prøve JUDITS Second Hand (Hornsgatan 75).

Museum

Med Stockholmskortet kan du besøke mer enn 80 museer og ­attraksjoner, reise kollektivt og få sightseeing i sommersesongen. Kortet kan kjøpes for én til fem dager. Prisen for tre dager er 795 svenske kroner. Kortet er spesielt smart for deg som vil innom flere museer. Et besøk på Fotografiska eller Moderna Museet koster for eksempel ellers 120 kroner. (­visitstockholm.com)

Utsikt

Mange turister drar til Fjäll­gatan på Södermalm for å beundre utsikten. Men du får være mer i fred ved Montelius­vägen – og utsikten er like bra. Gå fra Mariatorget over Hornsgatan og opp trappene til Blecktornsgränd. Du fortsetter så langt du kommer, og etter noen minutter åpner ­Stockholm seg fra sin vakreste side. Flott utsikt er det også fra toppen av Västerbron, broen som forbinder Södermalm og Kungsholmen.

Sykling

Du finner bysykler i hele Stockholm. For 250 svenske kroner kan du sykle så mye du vil i bysykkelsesongen (1. april til 31. oktober). Du kan også kjøpe et tredagerskort for 165 kroner. (Les mer på citybikes.se) I rushtrafikken kan det være trangt om plassen i sykkelfeltene i sentrum, men Stockholm er allikevel en flott sykkelby.

Blant byens beste sykkel­turer er Södermalm rundt, Djur­gården og Kungsholmen rundt. På turene vil du finne museer, parker, restauranter, kafeer, butikker og badeplasser.

Overnatting

Du kan prøve privat­markedet gjennom airbnb.se. Det finnes også en rekke rimelige vandrerhjem i sentrum (­vandrarhemstockholm.se).

Bading

Tar du turen allerede i august, kan det kanskje friste med en dukkert? Det finnes nærmere 30 badeplasser i sentrum av ­Stockholm. På stockholm.se ­finner du en god oversikt.

Et godt tips er Rålambshovs­parken (buss 4 til Västerbroplan), som ligger nær Västerbron på Kungsholmen. Her er det både strand og gress. Noen ­hundre meter unna finner du det familie­vennlige Smedsudds­badet. ­Sandstrand og gressplen får du også på Långholmens bad (T-bane til Hornstull, ­eller buss 66 mot Reimersholme). Sjekk også Fredhälls klippbad på Kungs­holmen (buss 62 til ­Fredhäll).

Spising

De billigste måltidene er dem du lager selv eller inntar som picnic i parken. Mange matbutikker har også gode salatbarer. Men vil du egentlig helst spise på restaurant? Fortvil ikke. Også her finnes det billige alternativ. For eksempel Thai House Wok (Folkkunga­gatan 110), Thai Boat (Östgötagatan, Kajplats 300), Shanti Softcorner (Södermalmsallén 34), Jacobs Take Away på Central­stationen, Vapiano (Kungsbron 15, Sturegatan 12 eller Munkbro­gatan 8) og Amida kolgrill (­Folkungagatan 76).

Gratis ­underholdning

Poesikvelder, yoga og ­standup er blant arrange­mentene du kan finne gratis i ­Stockholm. Sjekk nett­stedet gratisistockholm.nu. Gå heller ikke glipp av teater- og danseforestillinger i byens parker. Se program på www.stadsteatern.stockholm.se/parkteatern.


Nyttig ­informasjon

• Attraksjoner, over­natting, arrange­menter, ­skjærgårdstips: ­visitstockholm.com.

• Stockholmsguide og anmeldelser: ­alltomstockholm.se.

• Det finnes en stor turistinformasjon ved Centralstationen i sentrum av Stockholm. Her, i Vasa­gatan 14, finner du kart og gode tips, og du kan surfe gratis på internett.


Reis kollektivt

• Du kan kjøpe dagskort og tredagerskort for ­kollektivtransport (SL) på ­Pressbyrån. Det koster henholdsvis 115 og 230 svenske kroner. Du kan også fylle kortet med et valgfritt beløp. Dette gjør du i automaten på T-banestasjoner eller på Pressbyrån. Les mer på sl.se.

• Fra Stockholm lufthavn, ­Arlanda kan du ta fly­bussen for 99 svenske kroner. Det tar cirka 45 minutter til sentrum. Fra Bromma lufthavn koster flybussen 85 kroner (79 kroner via internett) og tar rundt 20 minutter. Les mer på flygbussarna.se.

• Du kan også kjøre ­Storstockholms Lokaltrafik (SL) til og fra flyplassene.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no