ANNONSE

KULTUR

Har samlet inn 400 000 telefoner

Tekst: Kjell M. Kaasa

Foto: TelenorPublisert: 24.09.2013

VELKOMNE: Håndballjenter i Vestby på telefonjakt.


Nå vil norske idrettslag ha de gamle mobilene dine igjen. Den landsomfattende miljødugnaden har samlet inn enorme mengder telefoner.

For tredje år på rad samler ­lokale idrettslag over hele landet inn telefoner gjennom aksjonen «Brukt mobil – nye muligheter».

Snart har innsamlingsaksjonen til Telenor og Norges idrettsforbund hentet til sammen 400 000 telefoner fra skuffer og skap.

– Det er en voldsom interesse for å få være med, alt fra miniputter, svømmere og voksne skatere samler inn. Vi har til og med fått henvendelser fra motorsykkelklubber, sier prosjektleder Elisabeth Helgesen i Telenor.

Årets aksjon varer fram til 
1. november. 500 lag er med. Så langt er nærmere 30 000 tele­foner samlet inn, men erfaringsvis tar antallet seg kraftig opp når det nærmer seg innleveringsfrist.

Så langt i år er det medlemmene i Sandefjord Seilforening som har fått inn flest telefoner, nesten 1600. Nesten like mange har IL Manglerud Star samlet, over 1400.

Cup og drakter

Interessen for å være med er stor og Telenor og NIF må hvert år gjøre en hensiktsmessig geo­grafisk utvelgelse av lag så flest mulig skal få prøve seg.

– Lagene får 35 kroner for hver telefon. Vi vet at innsamlingen har blitt til nye drakter, til fot­baller og til cupdeltakelse i utlandet, sier Helgesen.

Men det dreier seg ikke bare om pengene, miljøfaktoren ­virker også mobiliserende, ifølge Telenor.

– Barn og unge i dag er opptatt av miljø. Det er også et stort ­engasjement for resirkulering i norske kommuner, og aksjonen går som hånd-i-hanske med andre tiltak lokalt, sier hun.

Dyre telefoner

Håndballklubben i Vestby i Akershus synes miljødugnaden er en fin måte å profileres seg på og gjøre seg synlig i nærmiljøet.

– Vi vil gjerne ha ungene med hos oss fra de er fire-fem år gamle. Vi gjør mye ut av aksjonen, vi banker ikke bare på dører, men har også stand utenfor kjøpesenteret og andre steder der folk kan levere telefoner, bli med i trekninger og annen moro rundt aksjonen, sier nestleder Thomas Blomqvist i Vestby Håndballklubb.

Mottakelsen er adskillig bedre enn for dørselgere.

– Vi prøver å unngå middags­tider, men folk er veldig positive når ungene ringer på. En viss konkurranse om å samle inn flest gjør at ungene mobiliserer på flere fronter. Besteforeldre og ­andre familiemedlemmer får et ekstra påskudd til å levere inn sine gamle telefoner, sier han.

Smarttelefonene har snart tatt over hele mobilsalget i Norge. Det betyr at de første genera­sjonene er modne for kasting.

– Folk gir ikke fra seg telefonen de akkurat tok sim-kortet ut av, men gjerne telefonen de hadde før det igjen. Vi får inn mange smarttelefoner og andre tele­foner av god kvalitet, sier ­Blomqvist.

Brukes på nytt

– Det finnes forskjellige aktører som samler inn mobiltelefoner, men dette er den eneste aksjonen som gjør det i et sånt omfang der telefoner samtidig går til gjenbruk i andre markeder, sier ­Helgesen i Telenor.

Etter en første stopp for ­sortering, registrering, veiing og pakking i Norge, sendes brukbare mobiler til Telenors returpartner i Storbritannia, ­Regenersis. Firmaet er en av ­verdens største på resirkulering og gjenbruk av småelektronikk. All data fjernes ved at telefonen tilbakestilles til fabrikkoppsett. Etter en over­haling er de brukbare telefonene klare for salg til brukere i utviklings­land.

Telefonene som ikke lar seg reparere, destrueres og materialet gjenvinnes. Litium fra gamle ­batterier blir brukt i nye. ­Nikkelen i nikkelbatterier blir brukt til å lage rustfritt stål.

Med et telefonsalg på 2,2 millioner telefoner i året i Norge, vil det være solid grunnlag for flere innsamlinger fremover. Du kan også ta med telefonen din til ­Telenorbutikken og levere den selv. Alle elektro-kjeder er også forpliktet til å motta små­elektronikk av alle slag.

Telefoner inn­samlet i 2013, 
pr. 13. sept.:

Akershus4117

Vestfold3349

Vest-Agder1998

Hordaland1937

Østfold1931

Oslo1611

Sør-Trøndelag1528

Rogaland986

Aust-Agder905

Sogn og Fjordane899

Finnmark741

Oppland723

Nordland702

Telemark682

Hedmark377

Nord-Trøndelag352

Buskerud286

Troms60

Møre og Romsdal55


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no