ANNONSE

REISE

Ferie hos en fremmed

Tekst: Liv Jorunn Denstadli Sagmo


Publisert: 24.09.2013

EVENT: Åsa Bergem (t.h.) arrangerer CouchSurfing-eventer i Oslo. Her med Marta Maria Naged (t.v.) og Christin Larsen (midten) som hun ­kjenner gjennom nettverket. FOTO: Andersen, Aleksander / NTB scanpix.


Veien til de unike ferieopplevelsene kan gå gjennom sofaen til en ukjent venn.

Colosseum og Peterskirken i Roma, det skjeve tårn i Pisa, La Sagrada Familia i Barcelona. ­Typiske attraksjoner som til­trekker seg mengder med turister. Men ikke alle synes det er like gøy å feriere i kø. Langt mindre ligge langflat under en parasoll.

– Jo, jeg kunne sikkert reist til Rhodos, Ibiza og Kanariøyene, men da på en annen måte enn de som velger chartertur. Jeg tror alle steder har noe spennende ved seg. Det handler bare om å komme seg utenfor turistløypa og se hva som er på den andre ­siden av øya, sier Åse Bergem.

Hun er en aktiv couchsurfer, eller sofasurfer om du vil. Gjennom kontakter i nettsamfunnet couchsurfing.org har hun reist rundt i verden og fått gratis guide og overnatting.

– Mine aller beste tur­opplevelser har jeg fått gjennom fastboende, som naturlig nok er kjent på stedet og som ønsker å vise meg det unike ved hjembyen sin, forteller hun.

Fra sofa til sofa

Sofasurfing kan spare deg for mange feriekroner. Men Bergem vil advare folk mot å la pengene bestemme valget av en slik ferie.

– Når du reiser på en slik måte, er det som oftest eventyrlyst og utforskertrang som driver deg. Du har lyst til å bli kjent med nye mennesker og nye kulturer, se ­livet fra en annens ståsted og med helt nye øyne. Bruker du sofasurfer­-nettverket skal det være fordi du ønsker en unik opplevelse, ikke fordi du mangler penger til hotell, mener Bergem.

Nettsamfunnet som hun er medlem av har eksistert i snart ti år, og har seks millioner medlemmer fra over 100.000 ulike destinasjoner. Det finnes også andre tilsvarende samfunn, blant annet BeWelcome, Hospitality Club og Pasporta Servo, kulturutveksling for folk som snakker esperanto.

Selve begrepet sofasurfing stammer fra praksisen der man flytter fra én venn til en annen og sover på en ledig sofa for noen dager. Slik fungerer også nettsamfunnene. Forskjellen er at dette er venner du ikke kjenner.

Mat i sidegatene

Konseptet er enkelt: Du registrerer din profil på nettet med ­informasjon om deg selv, stedet du bor, interesser og antall overnattingsplasser. Slik kan andre søke deg opp, og du kan søke opp andre.

– Hvis du for eksempel har lyst til å dra på en kunstreise til Paris, søker du bare «Art» og «Paris». Da finner du andre i byen som interesserer seg for det samme som deg, og ganske sannsynlig kan de hjelpe deg til en unik opplevelse, sier Bergem.

Selv hadde hun en av sine abso­lutt beste ferieopplevelser i Marokko, grytidlig en morgen.

– Jeg var i en vakker kystby som heter Essaouira. Her ble jeg tatt med til havna hvor de lokale fiskerne kom inn med nattens fangst. Vi kjøpte fisk og tok det med til et lite lokalt sted. Der fikk vi tilberedt deilig mat av det vi hadde med, forteller Bergem.

Surf til Drøbak

Nå er Bergem hjemme i Oslo. For øyeblikket låner hun ikke ut sin egen sofa, men tar imot eventgrupper i fotostudioet sitt tre ganger i uka. Mandag er det teatergruppe, tirsdag er det yoga og torsdag er det brettspillkveld.

– Forrige spillkveld kom det ei jente som var på gjennomreise i Norge. Hun hadde med seg alt backpacker-utstyret sitt og ­mange spennende historier om reisen så langt. Det er veldig hyggelig å møte nye mennesker og høre hva de har opplevd, sier Bergem.

– Må man være veldig sosial og utadvendt for å drive med dette?

– Nettverket er åpent for alle, og det er mangfoldet som gjør det så spennende, men jeg har nok aldri møtt noen gjennom CS som har vært innadvendte ­eller sjenerte. Jeg tror at folk som driver med dette har den samme iboende nysgjerrigheten og eventyrlysten, sier Bergem.

– Hvor er det særeste stedet du har sofasurfet?

– Drøbak, tror jeg. Jeg ­hadde aldri vurdert å couchsurfe i Norge, men jeg skulle dit, og fikk plutselig lyst til å prøve. Det er en helt annen opplevelse å surfe i sitt eget land, og etter den turen kan jeg trygt si at det anbefales. Jeg gjør det gjerne igjen, avslutter Bergem.

Tips til turen

Før du overnatter på sofaen til en fremmed:

• Meld deg inn på nett­stedet og delta på et møte i ditt eget lokalmiljø. Snakk med andre om deres erfaringer og ta imot gode tips og råd til reisen. 

• Følg alltid magefølelsen. Får du en følelse av at vedkommende du møter har andre intensjoner, så avbryt og gå over til plan B. Husk å gi tilbake­melding på nettstedet om du har negative opp­levelser, så kan andre dra nytte av din kunnskap.

• Ha alltid en plan B.

• Reis gjerne sammen med en venn eller ei venninne. Surfer du alene, kan det være greit å bo hos et par.

• Les profilen nøye, og se på referansene til ­personen du skal møte. Hvis en person har fått flere negative referanser, kan det være lurt å tenke seg om en ekstra gang.

• Ta kontakt med personen i god tid på forhånd av reisen. Snakk sammen på nett og undersøk om dere finner tonen. Legg dem gjerne til på Facebook eller andre sosiale medier for å få et bredere inntrykk av dem.


Andre nettverk

Pasporta Servo

Er et lite nettverk av esperanto-talende verter og reisende fra over hele verden. Verten oppgir hvor lenge den reisende kan bo og andre generelle husregler. Overnattingen er gratis, men verten kan be om refusjon for noen utgifter i forbindelse med besøket. http://pasportaservo.org/

Servas Open Doors

Har 15.000 medlemmer i 130 land. Dette er et nettverk av verter over hele verden Medlemmer betaler reiseavgift og eller vanlig medlemsavgift. Pris er forskjellig for de ulike landene. 
Det koster 200 kr å være medlem av Servas Noreg-Norge. http://www.servas.no/no/

BeWelcome

Har 40.000 medlemmer i mer enn 150 land. BeWelcome er en non-profit organisasjon og baserer seg på donasjoner. Som ­medlem av nettverket lager du deg en profil på nettsiden. Der kan du søke etter destinasjoner og andre medlemmer. 
http://www.bewelcome.org/

CouchSurfing

Har 6 millioner medlemmer og verter som kan tilby over­natting i 100.000 ulike steder over hele verden. Medlemmene i ­CouchSurfing kan også opprette eventer i sitt egen lokalmiljø, der reisende ønskes velkommen. De omtaler hverandre som ­venner de ennå ikke har møtt. http://www.couchsurfing.org

Hospitality Club

Har som mål å bringe lokalbefolkning og reisende sammen. Den som er ute på reise får gratis overnatting og kanskje også en personlig guide som kjenner stedet man reiser til. Medlemskapet er gratis. http://www.hospitalityclub.org

Tripping

På Tripping.com kan du leie ut ditt eget hjem i ferien, eller leie av noen andre. For gratis overnatting trykk deg inn på free home­stay, registrer deg og ta kontakt med de andre medlemmene og spør om de har en sofa e.l. du kan sove på. 
https://www.tripping.com/

World Wide Opportunities on Organic Farms

Gjennom WWOOF kan du bo og spise gratis på en gård, mot at du hjelper til med arbeid. Dette kan være alt fra høsting, lage kompost, hagearbeid, hogge ved osv. 
http://www.wwoofinternational.org/


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no