ANNONSE

MAT & DRIKKE

Kjøla rundt

LYKKETREFF: Mye godt kan skjule seg i kjøleskapet, og gjenoppstå fra glemselen i en lykkelig kombinasjon.


Liker du tanken på å lage noe godt uten å planlegge for mye? Kjør en «kjøla rundt»-salat og se hva det blir til!

På de fleste restauranter spises det hver dag «P-mat» (personalmat) før ­åpning. Mens man sitter sammen rundt bordet og spiser, går man ­gjennom dagens meny og retter. Samtidig benyttes sjansen til å slarve og krangle litt før det braker løs.

P-maten lages noen ganger med en form for grunntanke av en mer eller ­mindre frivillig kokk. Men i de aller fleste tilfeller har denne kokken en del andre ting høyere opp på prioriteringslista. Kokken kjører da gjerne en «kjøla rundt». Det innebærer at man koker i hop en gryterett på diverse rester man finner i kjøleskapets kriker og kroker.

Det er slett ikke alltid det blir så godt. En sjelden gang treffer imidlertid kokken blink, og da kommer gode, enkle mål­tider til verden. Slik som retten vi presenterer denne uka – med noen ferdig kokte egg, kalde kokte poteter, et par tørre loffskiver, løk, litt salat, en bit pepperlaks, alt tilsatt litt kløkt og omtanke.

Pepperlaks er laks som er saltet og ­pepret med grov svart pepper, i god tid før den blir varmrøykt med einerflis. Både saltet, røyken og temperaturen ­fisken får under behandlingen, er med på å gi den lang holdbarhet i vakuum­pakken. Du kan gjerne kjøpe en bit pepper­laks i dag, og ha den liggende bakerst i kjøleskapet til en passende «kjøla rundt»-anledning innen fem uker.

Har du ikke salat, kan du gå ut i ­hagen og plukke skvallerkål, og har du ikke hage, så stikk bortom grønnsaks­handleren og plukk med deg en bitter salat som ruccola eller frisée. Dette er salater med masse smak, derfor egner de seg til røykt, salt fisk.

Som dressing til nesten alle typer salater kan du bruke både rømme og oljebaserte varianter. Ta det du finner i kjøleskapet, eller det du liker best. Det viktigste er at det er mye god smak i dressingen i form av syre, litt fett og for eksempel sennep eller urter. Har du ikke urter, finhakker du litt sjalottløk. Har du ikke sjalottløk, bruker du vanlig løk. Og har du ikke det heller, press litt hvitløk i. Ingen hvitløk? Det blir sikkert ganske godt allikevel!

Laksesalat

Ingredienser 

(4 personer)


1 bit varmrøykt pepperlaks

4 kokte kalde poteter

4 økologiske egg

2 skiver loff (til krutonger) 

1 ss smør (til krutong­steking)

1 fedd hvitløk 
(til krutongene)

4 reddiker

1 neve skvallerkål fra hagen

2 stilker estragon

1 pakke frisée- eller ruccola­salat

salt og grovmalt svart pepper


Dressing 1:

2 ss god sennep

1 ss god honning

2 ss hvitvinseddik

1 dl olivenolje

1 sjalottløk

salt og pepper


Dressing 2:

1 dl rømme eller crème fraîche

1 ss sitronsaft

1 ss sennep

1 sjalottløk (eller gressløk)

salt og pepper 

Framgangsmåte

Kokte kalde poteter skjæres i skiver på 1 cm og fordeles på tallerkener. Laksen kan gjerne tempereres/lunes litt før servering. Bryt den opp i biter og legg den innimellom potetene. Snitt opp reddikene, skyll salatene og dryss dette rundt. Hvis ikke egget er allerede kokt, koker du det i ni minutter før du skyller det i kaldt vann. Jeg pleier alltid å knekke skallet på eggene under skyllingen, da sniker det seg vann under skallet, og du unngår at det sitter fast i eggehviten når du skreller (ninjatricks). Del eggene i seks biter, salt dem og legg dem på tallerkenene.

Krutonger: Skjær av skorpen på loffen. Kutt opp loffskivene i terninger som stekes i panne med litt solsikkeolje. Når krutongene begynner å få farge, har du i litt smør og et grovknust hvitløksfedd. La krutongene steke i dette til du synes de ser gode ut. Hell dem over på papir slik at noe av fettet trekker ut. Da holder de seg sprø lenger.

Dressing 1: Bland sennep, salt, eddik, sukker og honning. Rør rundt mens du sper inn oljen. Da får du en såkalt bunden vinaigrette.

Dressing 2: Finhakk sjalottløken og bland den med rømme og øvrige ingredienser. Enkelt, greit og veldig godt!


Øyvind Hjelle er matfaglig 
konsulent ved Kulinarisk Akademi. Han har vært kokk i 22 år, og har utgitt kokeboka «Gourmet for begynnere». (FOTO: Carl Martin Nordby)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no