ANNONSE

MAT & DRIKKE

Fransk fristelse

Sauvignon Blanc dyrkes i dag verden over. De mest prestisjefylte vinene på den kjente druen kommer fra landsbyen Pouilly Fume.

Ukens rett er typisk hvitvins­mat: mager, lett bitter og ­aromatisk salat med urter, ­kokte egg og knasende krutonger, serveres med feit og smaksrik røykt pepperlaks og sursøt dressing. For at vinen skal ­harmonere, er det aller viktigste at den takler selve salaten godt. Laksen, på sin side, er ganske vinvennlig og sånn sett lett å kombinere med de fleste tørre hvitviner med god konsentrasjon.

Til ukens rett har jeg valgt en veldig klassisk og tradisjonell vin fra den berømte landsbyen Pouilly Fume. Her lages ikke store mengder vin, men områdets karrige jordsmonn av kalkstein med leire og flint har i århundrer hatt rykte for å produsere Sauvignon Blanc-baserte viner av spesielt god kvalitet. Vinene her har middels fylde med god konsentrasjon, og en frisk aroma­profil som kombinerer grønne krydder­urter med et snev av røyk (derav «Fume»). ­Disse egenskapene passer retten perfekt.

Domaine des Fines Caillottes (Jean ­Pabiot) Pouilly Fume 2011 (varenr. 5249701, kr 179,90, bestillingsutvalg) leverer alt det man forventer av druen Sauvignon Blanc fra denne klassiske adressen. Den friske aromaprofilen harmo­nerer med laksen og urtene. Vinen har ­akkurat nok fedme i munnen til å matche laks og ­dressing, og syregraden står godt til salatens lett bitre karakter. Her har vi en kombinasjon som passer både til hverdag og fest.

Knut-Espen Misje underviser vinkelnere 
ved Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere koke­bøker. Viner importert gjennom 
Terroir Wines, som han er medeier i, 
vil ikke bli omtalt i denne spalten.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no