ANNONSE

REISE

Ta barna 
inn i naturen

Tekst: Kjersti Busterud

Foto: Mikkel Bølstad / Boka «Vill glede»


Publisert: 24.09.2013

KVELDSSTEMNING: Å invitere på kanotur på stille vann i vakkert kveldslys er en av mange måter å få barna med ut i naturen på. (Foto: Steinar Haugberg / NTB scanpix)


Høsten er en ideell tid for fine turopplevelser med barna. Forfatteren av boka «Vill glede» anbefaler å legge ambisjonene igjen hjemme og ta natta til hjelp.

– Når vi har spurt jentene hva som er bra med å dra på tur, sier de ingenting om å gå langt. I ­stedet svarer de for eksempel «fordi da er vi i skogen, og da kan jeg dyreforske og sove i telt.» De sier «Jeg kan klatre i trær, og hvis det er snø kan jeg lage snølykt» eller «Da kan jeg plukke sopp og bær», forteller Mikkel Soya ­Bølstad.

Han er far til to jenter som hele sin oppvekst har vært med på ­turer til skogs og til fjells, til vanns og til lands, i gummibåt og kano, på ski og på sykkel, med egen sekk eller trygt plassert på pappas rygg.

Familiens beste tips og opplevelser er nå samlet i boka «Vill glede – Friluftsliv med barn året rundt.» Her kan du lese alt fra gode tips til bekledning og bruk av spikkekniv, til resultatet av ­familiens mer kreative ideer, som å henge engangsbleier til tørk og bruke luftmadrass til elve­padling.

– Turglede er sjelden proporsjonalt med tilbakelagt distanse eller antall høydemeter erobret. Sats heller på lavterskelturer med god tid til lek og moro når barna er små, råder Bølstad.

Naturen som himmelseng

Ifølge Bølstad trenger man slett ikke reise til de flotteste fjell­områdene å skape de gode turminnene.

– Det venter mange fine opp­levelser og morsomme aktiviteter i det vi kaller «villmarka rundt hjørnet». Barn er ofte flinke til å finne magien og eventyret ute uansett hvor de er, forklarer han.

Bølstad har mange konkrete tips til familier som vil komme seg ut i høst.

– Tiden vi er inne i nå, er ­perfekt for å dra på overnattingstur. Tempera­turen er behagelig, lufta er frisk, det er sjelden vanskelig å finne vann, og de fleste blod­sugende insekter har tatt ferie. ­Etter 15. september venter dess­uten gode tider rundt leir­bålet. Har du en sovepose, et ligge­underlag og en presenning hengt opp over et tau mellom to trær, er du godt i gang, tipser han.

I hans familie på fire er alle ­ivrige tilhengere av å overnatte ute.

– Turen vokser inn i oss på en annen måte på overnattingstur enn på dagstur. Å komme fram til en fin plass og vite at vi ikke skal hjem, men bli der når skumringen siger inn over landskapet. Da kommer du ikke bare ut i ­naturen. Du kommer inn i ­naturen, reklamerer han.

Flaggermus og bålpizza

Blir overnatting for ambisiøst, kan en dagstur med bålkos være topp. Bølstad oppfordrer til å ­utfordre sin indre villmarkskokk ved å lage for eksempel pizza, pinnebrød eller lefser over bålet.

Et skumlere turtips er å dra på flaggermussafari.

– Tidlig på høsten er flaggermusene fortsatt i full sving. Det er spennende å stå i en lysning i skogen eller ved et tjern og se flaggermusene virvle lydløst gjennom lufta. Med en flaggermusdetektor blir det enda ­morsommere, sier Bølstad.

Kappkjøring med barkebåter i bekken er alltid gøy.

– Et par plankebiter som vannrenne og et enkelt hjemme­snekret vannhjul kan også gi mye moro. Eller ta med en slakk line i sekken og utfordre balansen underveis på turen, fort­setter han. En annen mulighet er å sanke «naturskatter», som senere kan brukes til høst- eller jule­dekorasjoner.

Parker eller skogsområder med gamle løvtrær eller blandings­skog kan gi fine opplevelser på seinsommeren.

– Da er territoriehevdende kattugler i full sving med å for­telle omstreifende ungfugler at «her er det opptatt» med sin karakteristiske tuting, opplyser Bølstad.

Om kvelden kan man utforske stjernehimmelen ved hjelp av et stjernekart eller en app på mobil eller nettbrett. Eller gå på kveldstur i skogen med lommelykt og lytte til alle nattens lyder.

Dra på fellestur

Den Norske Turistforening ­anbefaler også lavterskelturer i høstværet.

– Hvorfor ikke ta søndags- eller mandagsmiddagen i det fri? Lag et bål og grill maten der, eller ta med hjemmefra, tipser kommunikasjons­rådgiver Ida Amelie Helgesen. Eller man kan gjøre noe så enkelt som å leke i knasende høstløv.

– Høsten er også en fin årstid for fjellturer, når naturen viser et fantastisk fargespill. Pakk sekken og nyt noen dager sammen med barna, enten fast på en hytte ­eller på vandring fra sted til sted, foreslår hun.

Turistforeningen tilbyr mange turer for barn, blant annet hytte­tur med aktivitetsleder på ­Rondvassbu og Gjendesheim i høstferien. Her kan barn fra fem år og oppover være med på lek og aktiviteter i hyttenes nærområde. For om ikke du klarer å overbevise barna dine om hvor herlig det er med mosjon og frisk luft, kan det være motiverende å ha andre barn i turfølget.

Selv Bølstad innrømmer at turlivet kan by på seige motbakker også i overført betydning.

– For eksempel ble ­romantisk idé om å la ungene sove i enmanns­teltet mens vi voksne sov under åpen himmel, fort et eksperiment i hvor mye vann en sovepose kan suge opp da høsttåka begynte å dryppe fra trærne, forteller han.

Og om du lurte – forsøket på å soltørke engangsbleier for å ­bruke dem om igjen, var ­definitivt et feiltrinn.

Råd for en ­vellykket tur med barn

1. Sørg for en god start – lag matpakke, gjør klar termoser og pakk sekk før du kler på barnet og begynner å mase. Forbered barna på turen kvelden før eller ved frokostbordet.

2. Selg inn turideen din til barna – vær entusiastisk og tro mot prosjektet. Bestem gjerne rammene for turen, men la barna være med å bestemme og planlegge litt.

3. Ta med sunn og nærings­rik mat og drikke. Brød med pålegg, frukt, vann og varm drikke er det beste, men små ­premier som pastiller og ­sjokolade hjelper ekstra godt på humøret.

4. Bestem om målet med turen er å være ute og leke, eller å komme fram til et spesielt sted eller en topp. Fortell barna om dagens mål, de liker forutsigbarhet.

5. Vær med på leken når dere er ute. Tull med barna. Prat sammen om smått og stort mens dere er ute.

6. Sett ord på de positive turopplevelsene både på turen og i etterkant. 
Skryt av barna mens andre hører det.

7. La barna gå først og bestemme tempoet. 
Det mer motiverende å ligge i tet enn å halse ­etter i baktroppen.

8. La gjerne barna ha med en venn på turen, da går det meste mye lettere.

9. Kle dere etter vær- og ­føreforhold – ingen har det gøy om de fryser. Vindtette og vanntette bevegelsesvennlige klær er viktig, og det er bedre med flere tynne lag enn ett tykt. Kle deg selv godt – praktisk og varmt. ­Voksne som fryser og som ikke kan bli ­møkkete, er dårlig tur­selskap for barn.

10. Sørg for at barna lykkes på turen. Mestring er viktig – det vi mestrer vil vi gjerne gjenta.

(Kilde: Den Norske Turistforening)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no