ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Kan man ­trene for mye?

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Foto: Colourbox


Publisert: 10.09.2013

Å trene er viktig, men er det mulig å presse seg for hardt? Svenske forskere har fulgt ­deltakere i Vasaloppet.

En ny, svensk studie viser at langrennsløpere som hadde gjennomført skirennet Vasaloppet i Sverige mange ganger med rask sluttid, hadde økt risiko for å utvikle hjerterytme problemer.

Forskere ved Uppsala universitet og ­Karolinska Institutet har gjort en studie av nesten 53 000 ­mennesker som gikk Vasaloppet mellom 1989 og 1998. Ski­løperne ble fulgt fram til 2005.

Studien er nå publisert i ­European Heart Journal og viste at av de omtrent 53 000 ski­løperne som fullførte Vasa­loppet, opplevde 919 deltakerne en form for hjertearytmi i oppfølgings­perioden. ­Forskerne skriver i innledningen til studien at fysisk inaktivitet er en viktig risiko­faktor for hjerte-og karsykdommer, og regelmessig trening reduserer denne risikoen. ­Samtidig har det vist seg at hard fysisk ­aktivitet kan være farlig for noen. Obduksjoner av idrettsutøvere som lider av plutselig hjerte død under trening viser at de fleste lider av en hjertefeil.

Ikke overrasket

Risikoen for hjertearytmi var større jo raskere løperne gikk.

– Vi har funnet ut at løperne som har fullført fem eller flere løp over en periode på ti år, hadde 30 prosent høyere risiko for å utvikle noen form for arytmi sammen­lignet med de som fullførte ett løp, sier Kasper ­Andersen ved Uppsala universitet.

Han er kardiolog ved universitets­sykehus og doktorgradsstudent ved ­Universitetet i ­Uppsala, og er en av forfatterne bak ­studien.

Skiløperne med de raskeste slutt-
tidene hadde størst risiko for å hjerte­problemer i forhold til andre deltakere. ­Andersen sier at han ikke er overrasket over ­resultatene.

– Tidligere studier har vist samme trend, men dette er første gang den vises i en stor under­søkelse, sier han til SVT.

Men Andersen ønsker ikke å fraråde trening. - Det er ikke farlig å trene. Fysisk aktivitet forebygger hjertekar sykdom og andre sykdommer. De fleste som fikk rytmeforstyrrelser, led av atrieflimmer. Det er en relativt ufarlig tilstand, men den fører til ubehagelige symptomer, sier ­Andersen til SVT.

Vil ikke fraråde trening

Andersen understreker at ­andre studier har vist at trening ­beskytter mot hjerte­sykdommer og andre plager. – Våre ­resultater bør ikke fraråde trening, særlig siden vi ikke har funnet økt forekomst av ­arytmier som ­fører til plutselig død, sier ­Kasper ­Andersen. ­Andre studier har også sett på Vasa­loppet og risiko for død. De har vist at utøvere som har deltatt i løpet, har hatt mindre sannsynlighet for å dø i ­løpet av oppfølgings­perioden sammen­lignet med den generelle befolkningen, og at dødelig­heten avtar med økt antall ­konkur­ranser. Det samme er blitt vist i en nederlandsk studie av langdistanse­løpere.

– Vi mener derfor at det er trygt å trene og trygt å delta i Vasa­loppet, sier Kasper Andersen.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no