ANNONSE

Du store verden

Mount Everest

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Colourbox.com


Publisert: 10.09.2013

Mount Everest (sanskrit Sagarmatha, eller tibetansk Chomolungma, som betyr Snøens gudmor) er verdens høyeste fjell, 8848 moh. (målt på snødekket). Høyden på snø og is vil variere og fjellet ble i 1999 også målt til 8850 moh. I 2005 målte kineserne høyden til 8848 moh. på isen og 8844 moh. uten isen. Kina og Nepal ble etter det enige om at den offisielle høyden skal være 8848 moh.

Mount Everest ligger i fjellkjeden Mahalangur Himal i Himalaya, på ­grensen mellom Folke­republikken Kina og Nepal (riksgrensen mellom landene går midt over fjellets topp­­punkt). Fjellet er oppkalt etter Sir George Everest, som var leder av kartleggingen av India og Himalaya i første halvdel av 1800-tallet.

Den beskjedne faunaen består blant annet av en av de minste edderkoppartene – den himalayiske hoppe­edderkoppen som er funnet så høyt som 6700 meter.

Plantelivet består blant annet av mose som er funnet på 6480 moh.

Slitasje og forsøpling

Den erfarne Mount Everest-bestigeren Apa Sherpa erindrer at klatreruten til toppen pleide å være dekket av is og snø i 1990 da han først besteg fjellet, og at 21 år seinere har slitasjen bidratt til at berggrunnen er blitt synlig på deler av selve klatreruten.

Forsøpling av fjellet førte til at Apa Sherpa organiserte en ekspedisjon som fjernet 5000 kg søppel fra fjellet. Dette var hovedsakelig avfall og utstyr som hadde blitt etterlatt etter diverse klatreekspedisjoner som er gjennomført på fjellet ­gjennom årene.

Velg mellom 
to ruter opp

Everest har to hoved­klatreruter: Sørøstryggen fra Nepal, og Nordøstryggen fra Tibet, hvorav den første blir ansett som den enkleste. Fjellet ble først besteget av Sir Edmund Hillary og sherpa Tenzing Norgay, som nådde toppen 29. mai 1953 via Sørøstryggen. Dette har siden blitt den mest brukte ruten opp fjellet.

I 2004 satte den 26 år gamle nepalske sherpaen Pemba Darji en verdens­rekord – ved å gjenta oppstigningen som hadde tatt Hillary og Norgay syv uker. Det tok Dari bare åtte timer og ti minutter.

Var Mallory først?

En kontroversiell teori er at Mount Everest ble besteget allerede i 1924 av George Mallory og Andrew Irvine. De to ble observert svært høyt på Nordryggen, på vei mot toppen, men kom aldri ned igjen. Klatrere som kjenner denne delen av fjellet mener at de to ikke var i stand til å komme over “the second step” på 8600 meter – den siste vanskelige passasjen før toppen – med datidens utstyr og klatre­ferdigheter. Muligheten for at de to kom helt opp, men døde på returen, kan likevel ikke utelukkes helt. Mallorys dypfryste kropp ble funnet i 1999, 75 år etter han døde.

Hundrevis av ­ekspedisjoner 
hvert år

Rundt 3000 personer har siden 1953 nådd ­toppen – mens om lag 230 har omkommet siden 1922, og 100 av disse ligger fortsatt uhentet i fjellsiden.

Allerede i 2007 var det gjennomført mer enn 4100 bestigninger, med 633 bestigninger bare i 2007 som høydepunkt. Deretter ble det gjort 426, 462, 543 og 537 bestigninger de fire neste årene.

Gamle menn og ­helikopter på toppen

I mai 2013 besteg en japansk 80-åring toppen, mens en nepalesisk 81-åring måtte snu halvveis på grunn av uvær. Derfor har også ­nepalesiske myndigheter ­varslet at de vil stille ­strengere krav til helse, alder og andre forhold for ­potensielle klatrere før ­tillatelse blir gitt.

I år 2005 landet et ­Eurocopter AS 350 B3, på toppen av fjellet, uten vitner. Oppholdet varte i omtrent 
4 minutter. Landingen var en såkalt “hover landing”, der piloten lar rotorene snurre kontinuerlig.

Feil utvikling – ­money talks

Om kommersialiseringen av fjellet sa Tenzing ­Norgay i 2003 at rike spenningssøkere uten erfaring med fjell­klatring var blitt et vanligere syn på toppen: “En må fortsatt klatre fjellet med egne føtter. Men ånden av eventyr­reise er ikke der ­lenger. Den er tapt. Det finnes klatrere som har ingen anelse om hvordan man skal sette på seg stegjern. De ­klatrer fordi de har betalt 
$ 65.000. Det er veldig ­egoistisk. Det setter livet til andre i fare.”

Reinhold Messner la til i 2004: “Vi var virkelige fjell­klatrere – forsiktige, årvåkne og til og med redde. Jeg har alltid sagt at et fjell uten fare, er ikke et fjell. Våre turer er blitt forvandlet til turisme og show – og slike turer til Everest er fortsatt farlige. Men fjellførerne og ­organisatorene sier til sine kunder: “Ikke bekymre deg, alt er organisert.” Klatreruten blir preparert av hundrevis av sherpaer. Ekstra oksygen er tilgjengelig i alle leirene, helt opp til toppen. Matlaging og klargjøring av seng ordnes av andre. Kundene føler seg trygge og bryr seg ikke om risikoene. Dette blir feil.”

Neste gang: Sfinksen i Giza

Spesielle bestigninger på Mount Everest

1953: Sir Edmund Hillary (New-Zealand) og 
Tenzing Norgay ­(Nepal) nådde toppen.

1963: Nawang Gombu Sherpa var den første til å nå ­toppen to ganger.

1975: Den første ­kvinnen til topps var Junko Tabei.

1980: Reinhold Messner (Italia) var den første til å ­bestige Everest alene, uten oksygen-flasker.

2000: Den første nedstigningen på ski ble gjort av 
Davo Karniˇcar.

2008: Apa Sherpa setter ny rekord med sin 18. bestigning.


Første mann og kvinne fra Norge:

1985: Bjørn Myrer Lund eller Odd Eliassen var første nordmann på fjelltoppen.

2004: Randi Skaug slo Cecilie Skog med tre små dager og var første norske kvinne på toppen av verdens høyeste fjell.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no