ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Ikke lurt å droppe frokosten for voksne

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Foto: Colourbox


Publisert: 10.09.2013

Forskere mener at dersom du som voksen dropper frokosten, øker du sjansen for å få alvorlig hjertesykdom.

Hvor nøye er du med frokosten? En ny studie viser at ved å hoppe over frokosten kan risikoen for å få hjerteinfarkt øke med nesten 30 prosent.

I 16 år har amerikanske forskere undersøkt matvanene til 27.000 mannlige, amerikanske helsearbeidere i alderen 45 til 82 år, og sett på risikoen for å utvikle koronar hjertesykdom.

I løpet av studien fikk 1572 av mennene hjerteproblemer for første gang. Forskerne fant ut at de av deltakerne som hoppet over frokosten, hadde 27 prosent høyere risiko for å utvikle koronar hjertesykdom enn menn som spiste frokost. Studien ble gjennomført av forskere fra blant annet Harvard School of ­Public Health. Forfatterne skriver i rapporten at det er godt kjent at frokost er dagens viktigste måltid, men at det finnes få bevis på dette. Dermed er det også vanskelig å gi gode anbefalinger om voksnes matvaner. Forfatterne skriver også at amerikanske myndigheter anbefaler frokost til barn, men de gir ingen slike ­anbefalinger for voksne.

Har korrigert for røyking og alkohol

Studien konkluderer med at hvis man regelmessig dropper ­frokosten, øker risiko­faktorene for hjertesykdom, høyt blodtrykk, diabetes og høyt ­kolesterol. Mennesker som ­røyker, er ugift eller drikker mye alkohol, ­sluntrer oftere med ­frokosten enn andre. Men ­forskerne har korrigert for dette i sine ­resultater. Forfatterne diskuterer om regelmessig manglende frokost kan forstyrre den ­normale funksjonen av meta­bolismen (stoffskiftet, omsetting av næringsstoffer i kroppen), i tillegg til at det forstyrrer døgnrytmen.

Kroppens egen klokke.

Begge faktorene kan øke risikoen for å utvikle en eller flere risiko­faktorer for hjertesykdom. – Folk som hopper over frokosten, har høyere nivåer av fastende insulin, triglyserider og LDL-­kolesterol, delvis fordi kroppen trolig ­reagerer på at den ikke får tilført ny kalorikilde. Dette kan stresse kroppen på lang sikt, sier Eric B Rimm. Han er en av ­forfatterne bak studien.

Å spise sent er enda verre

Samtidig viste det seg at det å ­spise sent, var enda verre for hjertet. Menn som stod opp for å spise etter at de hadde gått og lagt seg, hadde 55 prosent større sjanse for å få hjerteinfarkt enn de som ikke gjorde det. Det ble imidlertid ikke sett noen sammen­heng mellom å spise jevnlig og risikoen for koronar hjertesykdom.

Vanskelig å bevise

Studien er vurdert av britiske ­National Health Service, som skriver at dette er en kohort­studie, og man kan derfor ikke bevise en direkte årsak/­virkning sammenheng mellom frokost og helse. Selv om forskerne har ­forsøkt å ta enkelte livsstils­faktorer i ­betraktning, kan det være slik at folk som tar seg tid til å spise frokost, også har en ­sunnere livsstil. Hoved­forfatteren bak ­studien mener derimot at ­resultatene av studien gir ­pålitelige bevis på at dagens første måltid er viktig. Hun sier at det er ­hevet over enhver tvil at det å spise frokost gir helse­fordeler. Til tross for mulige ­begrensninger i ­generaliseringen av funnene, gir denne studien ytter­ligere bevis på de helse­messige fordelene ved å spise frokost.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no