ANNONSE

KULTUR

Fisketuristene sjekker inn

Tekst: Ulf-Arvid Mejlænder

Foto: Novasol


Publisert: 10.09.2013

Fisketurisme 2013: HØST-FAVORITT: Fisketuristene er på vei, og sjekker de nærmeste ukene inn på utleie­hytter langs hele kysten. (Foto: Novasol)

Kystfylkene får storinnrykk av fiskeglade turister de neste ukene. Bestillingene på sjønære utleiehytter er opp nesten ti prosent siden i fjor.

– Hordaland er det mest popu­lære fylket for fisketuristene i høst. Deretter følger sørlandskysten og Rogaland, sier Pia Buen, salgs- og markeds­ansvarlig for Novasol i Norge.

I disse områdene alene har ­firmaet om lag 300 feriehus ­spesielt tilrettelagt for fiske til ­utleie. Novasols totale antall norske hytter for de fiskeinteresserte har nå passert 560. Antallet har økt sterkt de senere årene.

Størst prosentvis økning har imidlertid fisketurismen i Nord-Norge. Her er antallet tilgjengelige feriehus doblet det siste året, mens antall utleide uker i høst­sesongen er flerdoblet.

– Mange hytteeiere har blitt klar over den stigende interessen for fiskeferie i Norge og ser dette som en fin mulighet til å forlenge utleiesesongen ved sjøen, sier Pia Buen.

Etterspørselen fra fiske­turister har samlet sett økt med over 
30 prosent siden 2011.

Flest tyskere

Tyskerne er de ivrigste og står alene for tre fjerdedeler av ­bestillingene. På de neste ­plassene følger nederlendere, nordmenn, dansker og polakker.

For at en feriebolig skal kunne inngå i Novasols fiskekonsept, må den ligge nær fjord, innsjø ­eller fiskeelv. Helst bør den ha en dypfryser med god kapasitet og plass til å rense fisk og oppbevare utstyr. Oftest vil det også være en båt inkludert, eller mulighet til båtleie i nærheten.

Båten og fiskemulighetene ­benyttes fullt ut, ifølge eierne av utleie­hyttene.

– Denne gruppen turister ­kommer først og fremst for å være på sjøen og trekke fisk. De er ­lidenskapelig interessert, sier Karl Karlsson, som leier ut to feriehus i Øygarden i ­Hordaland gjennom Novasol.

I tillegg har han utleiehytter i Finnmark og driver fiskebutikk i Fana i Bergen.

Vil ha fisketips

– Når jeg treffer turistene blir det mye prat om fisk og fiskeplasser. De er glade for å få gode tips, sier Karlsson.

Tidligere var gjestene hans i hovedsak fra Tyskland og ­Danmark. Etter hvert har det også kommet en del nordmenn og noen østeuropeere.

– Det er ikke uvanlig at de kommer tilbake igjen flere år på rad. Det at vi kan stille gode, ­store båter til disposisjon betyr mye for at de skal bli fornøyd.

Fisketurisme i Norge er ­aktuelt i flere måneder fremover. ­Novasol har godt med ­bestillinger helt fram til oktober.

– Erfaringsmessig vil det ­komme feriegjester for å fiske til langt ut på senhøsten, sier Pia Buen.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no