ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Tatoveringer kan skjule føflekk kreft

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Foto: Colourbox


Publisert: 10.09.2013

Det kan være farlig å dekke over føflekker med tatovering.

Tatoveringer som dekker føflekker eller fødselsmerker, kan gjøre det vanskelig å oppdage ondartede forandringer. Fjerner du tatoveringen med laser, kan dette øke faren for å overse farlige forandringer ytterligere.

Forfatterne av en studie anbefaler at tatoveringer aldri skal dekke føflekker. Dersom dette likevel er gjort, bør ikke tatoveringen fjernes med laserbehandling. Istedenfor anbefales det å fjerne føflekker før slik ­behandling gis.

Årsaken er at laserbehandlingen kan føre til at pigmentceller mister pigmentene, noe som gjør det vanskelig å vurdere føflekker. Videre anbefales også jevnlige kontroller med dermatoskopi (gransking med lupe) i den perioden fjerningen av tatoveringen foregår. Tatoveringer kan også gjøre det utfordrende å vurdere en biopsi av vaktpost­lymfeknuter, ettersom pigmentet kan etter­ligne kreftsykdom med spredning, og slik gjøre det utfordrende for kirurger og pato­loger. Laserbehandling bør kun ut­føres av hudleger som kan vurdere huden fort­løpende under slik behandling.

Nektet å fjerne føflekk

Forfatterne viser til en pasienthistorie der en mann på 29 år ønsket å fjerne sin ti år gamle tatovering, som dekket armene og brystet. Før behandlingen startet, opp­daget de en føflekk på den ene skulderen. Ettersom denne befant seg i området som skulle behandles med laser, rådet behandlerne mannen på det sterkeste til å fjerne den. Mulige endringer i den var bare så vidt synlige, på grunn av de svarte tatoverings­pigmentene i området.

Pasienten nektet å fjerne føflekken, til tross for at behandlerne på det sterkeste fortsatte å råde han til det. Etter totalt 47 laserbehandlinger, ga behandlerne beskjed om at de ikke kunne fortsette behand­lingen av rettsmedisinske grunner, og han gikk med på å fjerne føflekken. Biopsien viste da et malignt melanom (ondartet ­føflekkreft) med spredning.

Behov for mer kunnskap

Det finnes ingen vitenskapelige bevis for at laserbehandling omdanner føflekker til ­føflekkreft, og forfatterne understreker at de ikke vet om føflekken i dette til­fellet ville utviklet seg på samme måte uten ­laserbehandlingen.

Det vises også til en studie fra 2010 hvor 12 pasienter som tidligere hadde gjennomgått laserbehandling, hadde fått melanom. I denne studien fant de at laserbehandling av pigmenterte områder forsinket diagnosen (melanoma) og dermed forsinket igangsettelse av nødvendig behandling. Forfatterne avslutter med å understreke at man aldri bør tatovere over føflekker, og hvis man gjør det, bør tatoveringene ikke behandles med laser. Videre skriver de at de er klar over at dette er en enkeltstående pasienthistorie, og at de vil sette pris på å få hjelp fra kolleger til å rapportere liknende hendelser.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no