ANNONSE

REISE

Katmandu forvirrer og begeistrer

Tekst og foto: Nina Haabeth


Publisert: 10.09.2013

TAXI: Sykkelrickshawer, eller sykkeldrosjer, 
er det mange av i Katmandu. Her hviler en sliten sykkeltråkker ut mellom øktene. 


På elvebredden utfører en sørgende sønn de religiøse ritualene før farens lik skal kremeres. Bare et steinkast unna råder et kaos av tutende bilister, fargerike sykkelrickshaws, småbutikker, tiggere og turister.

– Det er fantastisk å være turist i Katmandu, fastslår Mirella ­Verboven fra Nederland. Og kimser av kaoset og rådet fra guidebøkene om at man må komme seg fortest mulig ut av tettpakkede, forurensede ­Katmandu.

– Her er det mye roligere enn 
i India, ler hun.

Thamel er et distrikt i ­Katmandu der man fortsatt har følelsen av at hippietiden slett ikke er over. Det er ikke langt mellom rastaflettene og de løse, fargerike posebuksene.

I disse smågatene ligger det tett i tett av butikker som tilbyr klær, vesker, sandaler og smykker. Og det florerer av billige kopier av fjellutstyr. Her er det ikke The North Face som gjelder, men 
The North Fake.

Fortsatt eksotisk

Thamel er først og fremst strøket for turister, men selv om turistfaktoren er høy, er atmosfæren fortsatt eksotisk og autentisk. Man kan se kvinner som ­vasker klær for hånd på gamle vaskeplasser, slakterbutikker med flådde, hele villsvin utstilt på bord, og gatetempler med tente lys. Moderne mobiltelefon­butikker har fått plass inntil knøttsmå ­restauranter med bare en trekrakk på fortauet.

Men selv om reisevante ­Verboven mener Katmandu er en «easy» by, utgjør bilister, motor­syklister og rickshaw­syklistene utvilsomt en fare for fot­gjengerne. Man må stadig passe tærne når motor­syklistene vrenger gjennom de trange ­gatene, eller bilene presser seg fram.

Når det tutes, er det bare å hive seg til siden. Tuting i Nepal ­betyr rett og slett «her kommer jeg, bare pass deg». Det spiller ingen rolle om det går kvinner med barn i armene der, eller om en turist har forvillet seg ut i ­gaten, bilene suser fram med døds­forakt.

Kveldende trafikk

Det er synd for Katmandu at ­bilene og motorsyklene har fått så stor plass. De kveler den ­vakre byen med støyen, eksosen og ­støvet som de virvler opp.

Stadig flere nepalesere ­bruker masker i de trafikkerte gatene, og etter hvert følger vi også ­eksempelet. Det er for ubehagelig å gå uten maske i de mest ­trafikkerte gatene.

Elvene gjennom byen minner også lite om vann, her renner en illeluktende, tyktflytende masse ispedd fargerikt søppel.

Men det nepalske folket kompenserer for mye av ubehaget ved forurensningen med sine smil og imøtekommenhet.

– Folk her er så vennlige. Det er rett og slett godt å være ­turist i dette landet, sier Verboven, som vi treffer på tempelhøyden Swayambhunath, eller Ape­høyden som turistene kaller det.

Hit valfarter turister som vel som nepalesere for å se de hellige, gamle templene som står på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

– Jeg er veldig interessert i buddhisme, og liker miksen av kultur og religion her, sier ­Verboven.

Templer

Et annet trekkplaster er Durbar-plassen (slottsplassen), som man må løse billett for å komme inn i. Området er fullt av templer og hellige steder. Likevel er det ikke den heftige turiststrømmen man finner i så mange andre land. Ingen turistguider messer ut sin høylytte informasjon når vi besøker området, riktignok litt utenfor hovedsesong.

Også Ingeborg Holand og ­Nadia Skånseng, to 19-åringer fra Nesodden, er begeistret over møtet med Katmandu.

– Utrolig spennende. Det er litt av alt her – vi har til og med sett kuer og geiter midt i trafikk­kaoset. Vi blir egentlig bare stående og måpe, sier de to, som har lagt ut på en kjemperundreise til Asia ­etter å ha fullført videre­gående.

Som så mange andre starter de i Katmandu før de legger turen til Annapurna-regionen for å gå fjelltur.

– Vi har bare en dag her nå, men vi kommer tilbake.

– Selv om Katmandu er en slitsom by, virker den utrolig ­fascinerende, sier Holand og Skånseng.

Reisefakta ­Nepal

• Flyselskap: Flere fly­selskap tar deg til Nepal, deriblant Qatar airways og SAS. Billetter for 7000– 11.000 kroner. Man kan også få billetter helt ned i 5.500– 6000 kroner, men vær obs på at lavpris­tilbudene som regel innebærer svært lange flyreiser. Jo tidligere man bestiller, jo billigere får man som regel billettene.

• Visum: Er påkrevet, men man får visum ved de fleste grenseovergangene til Nepal og ved ankomst til flyplassen i Katmandu. Visum kan også ordnes på forhånd gjennom Nepals ambassade i København. Visum koster 25 US dollar for 15 dager, 40 dollar for 30 dager og 100 ­dollar for 90 dager. Ta med ­kontanter i dollar!

• Valuta: I Nepal brukes bare nepalske rupier. Det kan være vanskelig å ta ut penger utenfor storbyene. Noen dollar kan være godt å ha i reserve.

• Hovedsesong: ­September– november, da er lufta klarest og gir muligheten for best utsikt, men også februar– april anbefales. Da er det varmere i været, og man får med seg blomstrings­perioden. I denne perioden kan imidlertid lufta være mer forurenset og sikten ­dårligere. I slutten av april/mai begynner regntiden.

• Vaksine: Det anbefales at turister til Nepal har minimum følgende vaksiner: Hepatitt A, Poliomyelitt, Difteri og Stivkrampe. Mot diaré kan drikkevaksinen Ducoral anbefales.

• Det er hyppige strømkutt i hele landet. Ta med lomme­lykt!

• Nepal har innført forbud mot at turister å gå fotturer på egen hånd.

• Nyttige nettsider: Norge-Nepalforeningen, http://www.norway.org.np/norsk/nepal/, http://
www.lonelyplanet.com/nepal
http://www.travelmarket.no/nepal/c-np/reiseguide.htm,http://www.nepal.com/
http://reise.no/byguider/asia/nepal/

• Muligheten for at jordskjelv kan finne sted i Nepal er til stede. Den norske ambassaden i Nepal har råd til reisende, se http://www.norway.org.np/Embassy/


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no