ANNONSE

SPORT & FRITID

Fluefiske for begynnere

Tekst: Annika Berggren


Publisert: 13.08.2013

MIDT I NATUREN: Følelsen av å være i ett med naturen 
er en av gledene ved fluefiske. (Foto: Håkan Hjort)


Interessen for fluefiske vokser blant både menn og kvinner. Friluftsaktiviteten kombinerer avkobling og spenning, og passer for proffer og ferskinger 
i skjønn forening.

Sanden virvler opp der snøret, og deretter mer snøre, og til slutt den rufsete flua, lander. Sakte sveiver jeg inn og forbereder et nytt kast. Dette er bokstavelig talt tørrtrening, jeg er på flue­fiskerkurs og kaster igjen og igjen på sand­banken. Først ­mange kast senere skal fluene mine få en svømmetur.

Målet mitt er å lære den edle kunsten som får folk til å stå i time­vis og føre stangen ­kontrollert gjennom luften – ­preget av stor tålmodighet i ­kombinasjon med sitrende ­spenning.

Jakten på perfeksjon

Det sies at man aldri blir ­utlært som fluefisker, og det er noe av det fine ved denne sporten. Man er stadig på jakt etter ­perfeksjon, forteller fiskeguide Dick ­Johansson.

Å lære seg å «lese» vannet og vite hvor fisken står, å forstå ­hvilken flue som fiskene vil tro er mat akkurat i dag, og få til gode kast både i rennende og stillestående vann – alt dette tar tid. Utviklingspotensialet er enormt, derfor passer fluefiskerkurs både for nybegynnere og for erfarne folk som vil et skritt videre.

Rett plass

En kunnskapsrik, lokal fiskeguide gir ikke opplæring i ­riktig teknikk, men også gode råd om hvor man skal fiske. Ved en ­perlende fjellbekk med buskas og småtrær på passende avstand fra kasteplassen, undrer vi oss på hvor fisken kan være.

– På tide å fiske på ordentlig, sier Johansson og peker ut et sted i vannet der jeg skal prøve å legge flua.

Bunnen er nådd

Nå er det alvor. Snøret slynger seg grasiøst gjennom luften før flua stille legger seg på vannet. Oppmerksomt følger jeg den med blikket og håper å se noe sølvglinsende hogge til og trekke flua ned under overflaten.

Neste kast med fluestangen går slett ikke like bra, men jeg ­unngår i det minste å vase til den lange linen. Inn igjen med ­snøret, nytt kast. Denne gangen ser det ut til å gå bedre. Mye ­bedre! Det ­rykker til og flua forsvinner under vann. Jeg sveiver kjapt inn, men nei. Det eneste jeg har på kroken er et langt sjøgress.

Aktiv avkobling

Selv om konsentrasjonen er på topp, er det uten et stressende adrenalinnivå – her handler det i stedet om bevisst tilstedeværelse.

«Ti til to, ti til to» lyder det nye mantraet. Jeg prøver å tilpasse ­armens bevegelser. Forestiller meg urskiven der armen skal gå fra klokka ti til klokka to. ­Plutselig sitter det, i flere kast etter hverandre. Snøret flyr ut i en fin linje og jeg begynner å ane fluefiskets fascinasjonskraft. Bedre aktiv avkobling er nok vanskelig å finne.

Liten ordliste

• Fortom: Forbinder flua med snøret

• Fluesnøre: Fiskesnøre i ulike tyngder og tykkelser. Selve snøret utgjør den tyngden man kaster med 
i fluefiske.

• Backing: Ekstra snøre ­innerst på snella

• Flytesnøre: Brukes for å forhindre at flua skal synke.

• Synkesnøre: Brukes når flua skal gå dypere.

• Tørrflue: Imiterer insekter på vannoverflaten.

• Våtflue: Synker og imiterer insekter dypere i vannet.

• Fluestang: Deles inn i lengder mellom 5 og 20 fot, samt i ulike klasser som angir hvor stiv ­stangen er. For ny­begynnere passer det med en allround-stang på 
8– 10 fot i klassene 5– 6.


Tren på land

I begynnelsen skjer all fluefisketrening på land. Slik teknikktrening kan være bra også for erfarne sportsfiskere. Du trenger en gressplen, parkeringsplass eller lignende. Forsøk først uten flue, bruk i stedet en bit piperenser. Ta aller først noen kast uten å slippe ut snøret.


Utstyr

Det finnes startpakker for nybegynnere i alle pris­klasser. En startpakke kan inneholde fluestang, snelle, fortom, snøre og backing. Du trenger også: håv, kurv til fisken, polaroidbriller (fjerner reflekser slik at man ser fisk etc. i vannet), kniv, liten saks, pinsett, fluer og ekstra snøre, samt noe å opp­bevare utstyret i.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no