ANNONSE

MAT & DRIKKE

Pannemat

SPANSK-NORSK SUKSESS: Norske råvarer, spansk oppskrift, perfekt resultat!


Spanias mest allsidige rett er perfekt på grillen eller over bålet en norsk sommerdag.

Paella er simpelthen helt genialt. En imponerende stor panne med ganske frie tøyler, og som serverer mat til mange, fort. Det blir liksom ikke så mye bedre og mer sosialt en dette en sommerkveld.

Mange har investert i et firbeint bålstativ eller en fet grill på hytta, og disse innretningene er perfekte å lage en uforskammet god paella på.

Paella betyr bare «panne», og i det ­ligger det jo så mangt. Det finnes egne paellapanner som er godt egnet til for­målet. Men de er absolutt ikke noe must for å lykkes. En vanlig stor stekepanne, uten håndtak som brenner, er mer enn bra nok. Velg riktignok den største pannen du finner, for det er viktig at ­prosessen med steking og fordampning går relativt fort, slik det vil gjøre i en bred panne.

Valencia er byen som skal være ­paellaens historiske opphavssted. Her inneholder retten gjerne blekksprut, gambas (kjempe­reker fra havet), land­snegler, kanin og chorizopølse i tillegg til skjell og andre skalldyr. Siden vi har ­dårlig med gode innlandssnegler, blekksprut og ­kanin i Norge, har jeg tatt meg den ­frihet å bytte ut disse ingrediensene med rå konge­krabbe, god landkylling, perfekte store blåskjell og spreke norske reker.

Risen er hovedråvaren i paella. Det brukes en helt egen rundkornet ristype som omtales som bomba. Denne risen absorberer rundt tre ganger sin egen vekt og kan ikke sammenlignes med noen andre ristyper på markedet. Bomba ­paellaris selges i mange vanlige butikker rundt om i Norge. Kraften som brukes, er gjerne en kylling- eller skalldyrkraft tilsmakt med safran. Kjøttet, skalldyrene og skjellene er alltid av det ferske slaget. Når alle disse ingrediensene er i hus, er det forbløffende enkelt å diske opp med en paella som høster applaus ut i de sene nattetimer.

Knut-Espen Misje underviser vinkelnere 
ved Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere koke­bøker. Viner importert gjennom 
Terroir Wines, som han er medeier i, 
vil ikke bli omtalt i denne spalten.

Øyvind Hjelle er matfaglig 
konsulent ved Kulinarisk Akademi. Han har vært kokk i 22 år, og har utgitt kokeboka «Gourmet for begynnere». (FOTO: Carl Martin Nordby)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no