ANNONSE

MAT & DRIKKE

Velg riktig i grønnsaksdisken

Tekst: Lena WreedePublisert: 13.08.2013

EKSOTISKE FRUKTER: Hva som skjuler seg bak skallet, er ofte ikke godt å vite. 
En forsiktig klem, med hele hånden, kan avsløre om mangoen er passelig moden. 
FOTO: Trygve Bølstad / NTB scanpix / 


Å kjøpe frukt og grønt kan være et lotteri. Ofte må skallet av før du kan se om kvaliteten holder. Men det finnes noen knep som skiller prima vare fra sekunda!

Det er høstetid her hjemme. Kasser med norske epler står side om side med like norske gulrøtter, rødbeter og salat. Det meste er nyplukket, og risikoen for å ­kjøpe katta i sekken er liten.

Med andre varer i frukt- og grønt­disken kan det være vanske­ligere å vurdere ­kvaliteten. Som regel gjelder det frukt og grønnsaker som kommer langveisfra, og som må høstes før de har rukket å modne. Mange av oss har liten erfaring i å vurdere hvordan disse råvarene faktisk ser ut, ­lukter og kjennes når de er på sitt beste.

Bak skallet

Noen typiske eksempler er ­mango, fiken, appelsin mais­kolber – og kanskje framfor alt avokado. Hva som skjuler seg bak ­skallet her, er ofte ikke lett å vite.

En som har lang erfaring i bransjen er Agim Dabiqaj, torghandler i 20 år. ­Ifølge ham er det aller viktigst at frukt og grønn­saker er nyhøstet og ikke har større ­skader. Men hvordan kan man vite om produktene er nyhøstet?

– Det ser man blant annet på bladene, om de fortsatt er grønne og friske, sier han og peker på maiskolbene.

– Her er også den brune tufsen igjen, det er et godt tegn. Hvis tufsen er borte, er maiskolben sannsynligvis gammel og tørr.

Krydder

Nyhøstet og friskt er stikkord som også gjelder for kryddergrønt som dill, ­koriander og persille. Agim Dabiqaj ­påpeker at krydder i bunter eller løsvekt er best.

– Man bør ikke kjøpe krydder som er dyrket i potter. Mange tror det er best, men de blir ­dessverre lurt. Pottedyrkede krydder­vekster får ikke like mye smak som de som dyrkes på ­åkeren, forklarer han.

Klemmeknepet

I tillegg til øynene bør du også bruke nesa og hendene når du kjøper frukt og grønt. En ananas som er moden, lukter sterkt søtlig ved roten. En moden ­mango skal lukte godt, ikke ha noen ytre skader og gi litt etter når man ­trykker på den.

Klemmeknepet kan anvendes på myke frukter og grønnsaker som ­fiken, mango og avokado. Men må ikke presse hardt, men håndtere varen forsiktig, minner Agim Dabiqaj om. Han ­demonstrerer klemmekunsten på en ­utvalgt avokado.

– Man må absolutt ikke trykke inn med fingrene, men skal klemme ­forsiktig med hele ­hånden, ellers ødelegger man ­avokadoen, sier torghandleren.

Likevel – det hender at en avokado som består klemmetesten, er brun inni. Agim Dabiqaj har et ekstra knep som han iblant bruker.

– På toppen av avokadoen er det en liten knopp. Tar man bort den, og ser at det er brunt under, er avokadoen dårlig. Er det grønt under knoppen, er ­avokadoen fin.

Fakta om frukt og grønt

• Oppbevaring: Mange frukter og grønnsaker er følsomme for kulde, blant ­annet avokado, mango, ­appelsin, tomat og banan. ­Avokado og mango kan få et trådete og brunt kjøtt. Tomater blir grøtaktige i konsistensen. Bananer blir brune.

• Klemskader: Frukt og grønt som ikke tåler kulde, pleier også å være følsom for støt og trykkskader.

• For tidlig høsting: Mange grønnsaker og frukter fortsetter modningsprosessen etter innhøsting. Men er de høstet for tidlig, vil det ikke bli noen modning.

• Sesongtilpasning: Ved å handle mat etter sesong får du de beste råvarene. 
Spør i butikken dersom du er usikker.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no