ANNONSE

MAT & DRIKKE

Kjenn din sopp!

Tekst: Inga Ragnhild Holst

FOTO: Vegard Grøtt / NTB scanpix


Publisert: 13.08.2013

SOPPGLEDE: Soppekspert Kolbjørn Mohn Jenssen på soppsanking. 
I tillegg til god mat, får han også trim og godt humør, påstår han.


De første kantarellene står allerede i skogen og venter. Men pass nøye på hva du tar med deg i kurven.

– Ai, ai, ai, har du sett noe så ­vakkert?

Kolbjørn Mohn Jenssen ­stopper opp på en lysning i ­skogen, midt mellom noen skjeggete grantrær. Her og der lyser blek piggsopp med sin ­spøkelseshvite hatter.

– Blek piggsopp er trygg og den har ingen dobbeltgjengere, i motsetning til mange andre, forklarer han før han fyker videre innover i skogen.

– Mye fukt og god temperatur gir god soppsesong. Og i år har det regnet rikelig. Det er sopp nok til alle.

Sopphøsten er her

Den beste tiden for å plukke sopp er vanligvis i september, men mange steder står allerede nå de første soppene og venter på å bli frest i pannene. Og vi finner definitivt nok til Jenssens egen lunsj. Han er biolog og har sopp som sitt spesialfelt. Han har skrevet flere bøker om emnet, og er soppfaglig rådgiver for Gift­informasjonen. Men han er også tredje generasjon soppentusiast.

– Min bestefar og far var begge opptatt av sopp. Jeg var alltid på sopptur som barn.

Kunnskapen deler han gjerne. Det er 2500 sopparter i Norge, hvorav 250 er gode mat­sopper. Fem til seks arter er svært ­giftige. Det er 10 til 15 tilfeller av ­alvorlig soppforgiftninger hvert år. Giftslørsoppen er så giftig at selv et lite fragment av den tar liv og i beste fall ødelegger nyrene til et menneske.

– Hvis man spiser denne, merker man ikke noe før man ikke har gått på toalettet på flere dager. Da er nyrene ødelagt og man må gå i dialyse eller få nyre­transplantasjon. Man ser av ­sykehistorien hva som er blitt spist.

Det er flere grunner til at folk tar feil. Noen tror at det som er i naturen, ikke kan være farlig. Andre igjen finner ikke soppen i oppføringen over giftig sopp i den gamle soppboken og tror den er trygg.

– Man skal kun plukke sopp man kjenner. Ha med en ny bok. Gamle bøker kan være feilaktige, og det kommer hele tiden ny kunnskap.

Utbredelsen av soppartene endrer seg også over tid. Ifølge universitetstidsskriftet ­Apollon er det i dag antakelig større ­utbredelse av giftslørsopp enn tidligere.

I kurven

Men det er slett ikke livsfarlig å begi seg ut på sopptur.

– Det er kjempebra å være på sopptur. Man får mosjon og blir i godt humør.

Og så får man god og gratis mat:

– Sopp er kalorifattig og inneholder noe vitaminer og ­mineraler. Den er ikke egnet som basiskost, men er fin som ­tilbehør og smakstilsetter.

Men først må du altså steke den i smør og eventuelt helle på fløte.

– Smaken er fettløselig. Sopp må varmebehandles og ha litt fett på seg for at den skal smake godt.

Sleip sak

Jenssen får øye på en sleip brun sak som står under en gran:

– Dette er sleipsopp. Det er en god matsopp. Men slimet bør fjernes først, sier han og deler sleipingen på langs og vrenger av slimlaget på toppen.

Det er fint å fjerne det som skal fjernes og rense soppen for jord før du putter den i kurven. ­Jenssen legger sleipsoppen i et plastbeger i kurven. Det er viktig å skille soppene.

– Sopp du er usikker på, skal ligge for seg. Kommer det bare en liten bit av den ukjente ­soppen sammen med de andre i gryta, kan det være svært farlig.

Men så får han los. Opp av mosen står det noen egge­plommegule rynkete hatter i klynge. De må med.

– Kjenn, den lukter fruktig, sier han og stikker kantarellen opp under nesa.

De beste 
matsoppene

• Matblekksopp

• Furumatriske

• Mandelkremle

• Kantarell

• Traktkantarell

• Steinsopp

• Fåresopp

• Stubbeskjellsopp

• Rimsopp

• Vårfagerhatt

• Blågrå østerssopp


(Kilder: Norges sopp- og nyttevekstforbund, Soppkokeboka)


De farligste ­soppene

Selv bittesmå biter av de farligste soppene kan være dødelige eller gi alvorlige nyre-, lever eller hjerteskader. Ofte smaker ikke giftsoppen vondt. Vær sikker på at du ikke har giftsopp i kurven – og vær klar over at det i tillegg til de ­farligste soppene finnes svært mange giftige arter som er helseskadelige, men ikke dødelige. Det er lov å takk nei til soppmåltid. Dette er Norges farligste sopper:

• Butt og spiss giftslørsopp

• Hvit fluesopp

• Grønn fluesopp

• Vanlig sandmorkel

• Flatklokkehatt

• Blek sandmorkel

• Panterfluesopp

• Vårtrevlesopp

• Vanlig pluggsopp

• Pantermusserong

• Giftig rødskivesopp

• Pluggsopp


(Kilder: Snl.no, Norsk lomme­soppbok, Norges sopp- og ­nyttevekstforbund)

Lett å ta feil, gå til sopp­kontrollen

Det er lett å ta feil, derfor skal du være hundre prosent sikker når du skal spise egenplukket sopp. Det er soppkontroll mange steder i landet, og det er viktig å få soppen kontrollert av en godkjent soppsakkyndig hvis du har den minste tvil. Norges sopp- og nyttevekstforbund erfarer at mange får med seg de giftigste artene i kurven med deilig kantarell:

– Jeg har ved tre anledninger i løpet av de siste to årene vraket alt innhold i soppkurver som har inneholdt én eller flere av de verste giftsoppene. Det har vært grønn fluesopp blant grønne kremler, spiss giftslørsopp blant traktkantareller og vanlige kantarell. På nesten hver kontroll som utføres i mitt distrikt, vrakes det gift sopper eller uspiselige sopper, sier soppsakkyndig Reidun Braathen i Norges sopp- og nyttevekstforbund.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no