ANNONSE

REISE

Ferie i skipsleia

Tekst: Bjørn Hugo Pettersen 

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix


Publisert: 13.08.2013

PÅ JÆREN: Det er mange fyr å overnatte i på Vestlandet. Ett av dem er Obrestad fyr, som ligger flott til på Jærkysten. 
Hå gamle prestegård står for utleie. (FOTO: Øystein Søbye/NN/Samfoto/NTB scanpix)


Du kan overnatte i om lag halvparten av fyrene langs Norges kyst. På en liten holme på Hvaler kan du bo i selve fyrhuset.

Homlungen fyr fra 1867 ligger ytterst i Oslofjorden, og det er bare noen små øyer mellom fyret og Sverige. Man ser det svenske fastlandet i øst og Kosteröarna i sør. Ellers er det havet og de flate Hvalerøyene som omkranser Homlungen.

Dette er drømmeplassen til en vennegjeng som har tatt på seg oppdraget med å holde fyr­bygningene ved like. Nå står ­maling og muring på programmet.

– Dette er tredje året vi er her for å gjøre dugnadsarbeid. Vi reiser ut et par helger i året for å vedlikeholde. Men vi passer på å slappe litt av innimellom. Dette stedet er jo som skapt for sjelero, sier Geir Ingeborgrud mens han blander mørtel.

Lys i mørket

Til sammen har det vært 212 fyr langs norskekysten. I dag er det 107 igjen. De står som solide vitnes­byrd om en tid da nesten all transport gikk sjøveien.

Fyrene har naturligvis beholdt sin sentrale funksjon som ­lysende veiledere i farvann det er farlig å ferdes i, særlig i mørket.

Det er bare 29 år siden staten bestemte seg for at alle fyrene skulle automatiseres. Dermed forsvant behovet for en fyr­vokter i hvert fyr. Jobben med å automatisere fyrene ble avsluttet i ­desember 2006. Da ble Bøkfjord fyr utenfor Kirkenes av­bemannet, som det siste i landet.

Noen av fyrene er i privat eie, men de fleste eies av Kystverket – og dermed staten.

– Fyrene har historisk og ­kulturell verdi, og mange er ­fredet av Riksantikvaren. Det er dessverre ikke så mye ­penger til vedlikehold. Heldigvis har de fleste fyrene venne­foreninger som gjør en stor innsats for å ­holde fyrene i live, i godt ­samarbeid med Kystverket, forteller Birger Lindanger, leder for Norsk Fyrhistorisk Forening.

Bølger og vind

Fordi fyrene er livsviktige for folk på sjøen, er dørene inn til fyrlyktene stengt – rett og slett for å hindre at de blir ødelagt. Ved de fleste overnattingsfyrene er det fyrvokterboligen eller ­andre nærliggende bygninger man overnatter i – og ikke selve fyrhuset. Homlungen fyr på Hvaler og Haugjegla fyr på Smøla er to av unntakene.

Naturopplevelsen er den ­samme, uansett om man bor i fyrtårnet eller et hus ved siden av, mener Birger Lindanger.

– De fleste fyr er plassert på steder hvor det er ekstremt værhardt, men om sommeren er det selvfølgelig mindre sjanse for å oppleve uvær. Det gir en spesiell ro å være ute i havgapet, på en ensom holme eller ytterst på et nes, med naturelementene rundt seg. Det kan være spesielt uansett årstid, men de fleste foretrekker nok sommeren. Det skjønner jeg godt, sier historikeren.

Han har vært på om lag halvparten av Norges fyr. Noen av Lindangers favoritter blant overnattings­fyrene er Ryvingen fyr utenfor Mandal, ­Geitungen fyr utenfor Skudeneshavn og Kjeungskjær fyr ved Ørland ­flyplass i Sør-Trøndelag.

Mange sengeplasser

Det er mulig å overnatte i 55 fyr/fyrvokterboliger langs hele ­kysten. Den Norske Turist­forening (DNT), Frilufts­rådenes Landsforbund og Forbundet KYSTEN samarbeider om utleie av 18 fyr gjennom Kystled.no.

Prisen på fyrleie varierer fra et par hundre kroner per person per natt til tusenvis av kroner for å leie hele fyret for én helg. Om man skal leie hele fyret, lønner det seg naturlig nok om flere ­deler på regningen. Fyrene har som regel mange senger.

Homlungen fyr, som til sammen har 12 senge­plasser, ­leies ut for 2290 kroner per døgn. Man kan leie bare fyr­huset for 1890 kroner, eller bare det ­nyrestaurerte uthuset for 900 kroner per døgn. Det koster litt mindre om man er medlem av OF.

– Det finnes mange fine fyr i Norge, men jeg vet lite om de ­andre. Vi vet bare at vi ­trives ­veldig godt her ute på ­Homlungen. Det er et fantastisk og unikt sted å være. Vi føler oss litt som fyrvoktere som ­passer på denne lille holmen, smiler ­Christine Ingeborgrud med lille Ole Jacob på armen.

Fyr med 
overnatting

I disse 55 fyrene kan du overnatte (med kommunen fyret ligger i):

• Rogaland: Geitungen ­(Karmøy), Lille ­Presteskjær ­(Sokndal), Feistein (Klepp), ­Vikeholmen (Karmøy) og Obrestad (Hå).

• Hordaland: Hellisøy (Fedje), Holmengrå (Fedje) og Slåtterøy (Bømlo).

• Sørlandet: Songvår ­(Søgne), Hatholmen ­(Mandal), Ryvingen (Mandal) og Grønningen (Kristiansand) i Vest-Agder. Store Torungen (Arendal), Lyngør (Tvedestrand), Homborsund (Grimstad) og Saltholmen (Lillesand) 
i Aust-Agder. Langøytangen (Bamble) i Telemark.

• Nord-Norge: Vardø fyr ­(Vardø kommune), ­Bøkfjord (Sør-Varanger), Kjølnes (Berlevåg) og ­Slettnes (Gamvik) 
i Finnmark. Torsvåg (Karlsøy) i Troms. Tranøy (Hamarøy), Litløy (Bø), Henningsvær (Vågan), Landegode (Bodø), Myken (Rødøy) og Ytterholmen (Herøy) i Nordland. (Ellers er en oljetank på Skrova 
i Lofoten omgjort til ­«hotellrom».)

• Trøndelag: Grinna (Vikna) og Villa (Flatanger) i nord. Asenvågsøya (Bjugn), Terningen (Hitra), ­Vingleia (Frøya), Kjeungskjær (Ørland) og Buholmråsa (Osen) i sør.

• Møre og Romsdal: ­Flatflesa (Sandøy), ­Kvitholmen (Eide), Runde (Herøy), Ulla (Haram), Haugjegla (Smøla) og Molja/Ålesund havnefyr (Ålesund).

• Sogn og Fjordane: ­Kvanhovden (Flora), ­Stabben (Flora), ­Kråkenes (Vågsøy), Ulvesund ­(Vågsøy), Skongenes (Vågsøy), Utvær (Solund) og Geita (Askvoll).

• Oslofjorden: Svenner ­(Larvik) og Fulehuk ­(Nøtterøy) i Vestfold. Fyrsteilene (Nesodden) i Akershus. Homlungen (Hvaler), ­Guldholmen (Moss), Struten ­(Fredrikstad) og ­Strømtangen (Fredrikstad) i Østfold.


Dagsbesøk på et fyr

• De fleste fyrene ligger i strandsonen, og dermed kan man besøke dem selv om man ikke har planer om å overnatte der. Noen fyr er lagt opp for besøk, for eksempel Tungenes fyr utenfor Stavanger og Lindesnes fyr. De er en del av Kystverkmusea, sammen med Dalsfjord Fyrmuseum og Lofotmuseet.

• Det finnes ellers mange andre fyr man kan gå inn i, men hvor overnatting ikke er mulig. Blant disse er Andenes fyr, Lista fyr, Lille Torungen fyr, Jomfruland fyr og Kvassheim fyr. Sistnevnte, som ligger i Hå i Rogaland, har en nyoppusset varmestue med kafé.

• Ellers kan man leie rorbuer i nærheten av Alnes fyr utenfor ­Ålesund og Halten fyr på fiskeværet Halten i Sør-Trøndelag. Det er dessuten planer om å tilby overnatting i små hus rundt selve Hekkingen fyr, som ligger på øya Hekkingen utenfor ­Sommarøy i Tromsø kommune. Dyna fyr i Oslo er en ­restaurant.

• Husk at noen fyr ligger på holmer hvor det kan være ­vanskelig å gå i land med båt. Det gjelder blant annet Moholmen fyr utenfor Svolvær og Torbjørnskjær fyr på Hvaler.


Noen nettsider

www.fyr.no

www.kystled.no

www.oslofjorden.org

www.fyropplevelser.no

www.lighthousesofnorway.com

www.brosundet.no (Molja fyr)

www.fjordkysten.no/no/OVERNATTING (Kvanhovden fyr)

www.minorg.no/ryvenner (Ryvingen fyr)

www.kjeungenkystlag.no (Kjeungskjær fyr)

www.hagamleprestegard.no (Obrestad fyr)

www.terningenfyr.no (Terningen fyr)

www.ut.no/hytte/runde-fyr (Runde fyr fungerer som en ­selv­betjent DNT-hytte. Det samme gjør Skongenes fyr, 
Lyngør fyr og Geitungen fyr.)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no