ANNONSE

KULTUR

God stemning blant offentlige pensjonister

Tekst og foto: Svein Kåre EdlandPublisert: 27.08.2013

LOP Sandnes og Jæren inviterer til juletur i desember til Riga. 


Fakta:

LOP Sandnes og Jæren

Hva:

Pensjonistforening for tidligere ansatte i kommune, fylke eller stat.


Aktuell med:

Ønsker seg flere medlemmer og 
har mye å tilby av interessante ­arrangement.


Kontakt: 

Synnøve Ladstein Tlf 51 66 41 39 
eller Magne Helland Tlf: 51 97 99 33.


Web:

www.lop.no

Er du blitt pensjonist og har jobbet i det offentlige? Her kan du lese mer om det suksessrike laget som samler mange medlemmer, ja faktisk fra Volda i nord til Farsund i sør.

Det er ikke hverdagskost for Lokal­avisens utsendte å stille på styremøte i en aktiv pensjonistforening. Men så fikk jeg en ­invitasjon til å bli med på et styremøte i Sandnes og Jærens lokallag av LOP (Landslaget for offentlige pensjonister). Møtet ble holdt på Skeianetunet Eldresenter, og det var en frisk gjeng som ønsket meg velkommen.

– Det er fantastisk kjekt å være leder for LOP Sandnes og Jæren, forteller leder Synnøve ­Ladstein til Lokalavisen. Hun er den ­første kvinnelige lederen i de 15 år laget har eksistert, for ca 1000 ­medlemmer. – Vi har et om­fattende program av så vel medlemsmøter, kurs, bedriftsbesøk, kulturkvelder og sist, men ikke minst et interessant og ­omfattende reiseprogram i inn- og utland, forteller hun

Viktig å møtes

– Det er viktig at vi som ­pensjonister kommer oss ut, deltar i det sosiale liv og opprett­holder vennskap og relasjoner. Etter et aktivt arbeidsliv må pensjonister ofte finne nye møteplasser, mener styremedlemmene i Sandnes og Jæren.

– Her hos oss i LOP’s lokallag for Sandnes og Jæren, kan du møte gamle kolleger eller få nye venner. Vi er opptatt av å oppleve glede og livskvalitet og det å ha det kjekt sammen. Mange eldre trenger også å utvide nettverket sitt, bli kjent med flere. En ­kommunal undersøkelse i ­Sandnes for ca 20 år siden, viste at ca 10 % av de eldste inn­byggerne verken fikk besøk eller gikk ut fra hjemmet ukentlig. Vi mener selv at vi har opprettet en viktig møteplass, og medlemmene er flinke til å inkludere nye medlemmer som kommer. Det er lett å trives hos oss! Når vi inviterer til for eksempel medlemsmøter, kommer møtedeltakerne gjerne både en halvtime og tre kvarter før selve møtet begynner. Da går praten, og latter og blide fjes kan vi observere over alt. Gjennomsnittlig kommer 140 medlemmer til medlemsmøtene. Dette ­synes vi er et bra antall, og slik vi ønsker å ha det. Laget vårt har en historie som tilsier at vi forsøker å holde oss til selvkostpriser på møter, arrangement og turer.

Hvem kan bli medlem? 
spør vi

– Alle som mottar en eller annen form for pensjon fra stat, fylke eller kommune kan bli medlem, sier Magne Helland som også ­sitter i sentralstyret i LOP ­Norge.

– Ektefellene kan selvfølgelig også være medlem, bare de er blitt pensjonister. Vi er blitt nøye på å si at vi er til for pensjonister, og vi lager våre tilbud for oss som er eldre enn de som fremdeles går i arbeid.

Hva får du som medlem?

Pensjonistene er blitt en svært stor gruppe, og sentralt er LOP opptatt av å kjempe for pensjonistenes rettigheter på alle nivå. Dette kan være alt fra pensjon til å forbedre tilbudet på helsetjenester for pensjonister, gratis tannbehandling med mer. Som medlem av LOP får du gratis bistand i forbindelse med spørsmål om pensjon, testamente, arv, skifte og booppgjør.

LOP er eneste pensjonist­organisasjon som gir slik personlig hjelp, i saker hvor man ofte ­ellers bruker advokat.

– Som medlem kan du også nyte godt av rabattordninger på mange varer og tjenester vi har fremforhandlet her i vår ­region, sier Magne Helland.

– Vi har tatt utgangspunkt i hvilke firma vi pensjonister «kan ha bruk for», og kan nevne: Motor Forum AS på Mariero, Montér, Magnar Eikeland, Klingsheim Hagesenter, Fargerike Bygg-Miljø AS, D. Nysted AS, Ernst Østvold, ­Sandnes Kulturhus og DNB bank, eiendom og forsikring. På disse stedene kan du som medlem få gunstige tilbud ved å fremvise medlemskortet fra lokallaget vårt. Nå har også LOP sitt sentralstyre satt i gang med å frem­forhandle gode tilbud på landsplan. Det er lønnsomt å være medlem av LOP! sier Ladstein.

Noe for enhver

– Lokalt er vi opptatt av å bidra til god livskvalitet for våre medlemmer. Når styremedlemmene sitter i komiteene og planlegger neste halvårs program, er det ­alltid med det for øye at de ­aktiviteter vi tilbyr skal være ­aktuelle, interessante og kjekke for flest mulig, og at det ikke skal utestenge noen fra å være med. Når våre medlemmer har ­«bestilt» vel 1800 arrangement fra høstens program, mener vi å ha truffet medlemmenes ønsker rimelig godt.

– Vi satser på ordentlige ­reiseselskap som tilbyr kvalitet og trygghet. Nødvendigvis blir de lengre utenlandsturene dyre, men vi satser også på flere kortere turer. Det er vel heller ingen grunn til å stikke under en stol at «det er best å sova i egen seng», så vi har også dagsturer og enkelte korte innenlandsturer. Noe for enhver, tenker vi, for vi er tross alt en gruppe pensjonister fra ca 66 år og opp til ca 90, sier Ladstein.

Når dette skrives nærmer det seg tur til Telemark, og dit er det mange som skal. En god gjeng var på Bornholm tidligere i ­sommer, og en stor gjeng var i Istanbul i april.

– Senere i høst skal ca 50 LOP-ere fra vårt lokallag på elvecruise i Russland, fra St. Petersburg til Moskva. Og som om ikke dette er nok, dagstur i oktober vil gi et bilde av hva som finnes av gode spisesteder på Jæren. – Hva har jeg da glemt, sier Ladstein… 
– jo, julemarkedsturen til Riga i ­desember.

– Dette var et stort høst­program, sier jeg, men så er det vel juleferie for dere også?

– Å nei, sier styret unisont. 
– Til sist kommer førjulstreffet i Festsalen i Klepp Rådhus, og dette er så populært at her er det aktuelt med venteliste!

– Ja, ler Ladstein, - Da er det slutt på høstprogrammet. Men, ­legger hun til, i romjula sender vi ut nytt program for våren 2014, og til nyttårskonserten i ­Stavanger konserthus i begynnelsen av januar er som vanlig ca 200 påmeldt.

Hva ellers de har av planer for neste år, vil ikke Ladstein røpe.

– Men, sier hun, – Det kommer noen godbiter av ymse slag som ikke er til å «kimse» av.

Til sist presiserer Ladstein at LOP er et inkluderende lag, hvor nye medlemmer skal føle seg velkomne, og at vi forsøker å ivareta nye og ukjente medlemmer når de kommer til sitt ­første arrangement. Med et lag på ca 1000 medlemmer forutsetter det at vi får en e-post eller telefon om dette. Da kan vi ta i mot og ­presentere den nye for noen av oss i styret – og slik bryte barrieren det ofte kan være med noe nytt og ukjent.

«Lyst til å bli med?»

Har du lyst til å bli med oss i laget vårt? Er det reiser, møter, kurs ­eller andre arrangement du ­finner interessante?

Ta kontakt med styre­medlemmer for mer informasjon – se faktaboksen.

Møter og bedriftsbesøk


Medlemsmøte 4. september kl 11.00 i Frøyland/Orstad kyrkje

Tidligere politiinspektør Gunnvor Molaug vil kåsere om sine 40 år i politiet. Ruth Thu leser stubber av Thorvald Thu. Liv Klepp spiller taffelmusikk og til sang.


Bedriftsbesøk 2. oktober kl 11.00 – til IVAR sitt ferskvannsanlegg i Gjesdal 

Her får vi orientering om anlegget og de nye planene. Det blir omvisning og enkel servering. 


Medlemsmøte 6. november kl 11.00 i Frøyland/Orstad kyrkje

Den kjente journalist og førstelektor Audgun Oltedal vil holde et foredrag med utgangspunkt i boka hun er medforfatter av: «Formødrenes stemmer. Kvinneliv rundt stemmeretten.» Hobbyfotograf Harald Lygren:» Naturbilder med tonefølge. God musikk og sang.


Førjulstreff onsdag 11. desember kl 18.00 i Klepp Rådhus

Astrid og Bjørn Sunde spiller til taffel og sang. Ass. helsedirektør Geir Sverre Braut holder foredrag: «Vi blir stadig flere som blir eldre og lever lenger. Hva betyr det for samfunnet? Helsemessige utfordringer og kaos?» Kunstnerisk innslag ved elever fra Vågen videregående skole. 


Reiseprogram – høsten 2013


Elvecruise i Russland 8. – 18. september 

Volga, «alle floders mor», representerer Russlands folk, historie og landets utvikling. Men vi seiler også på andre elver, innsjøer og kanaler som knytter de mangfoldige russiske vannveiene sammen. Turen begynner i St. Petersburg, en av Europas flotteste byer med imponerende bygninger fra Tsartiden, og ender i hovedstaden Moskva, landets maktsentrum. Langs reiseruten er det varierte utflukter. Vi besøker små landsbyer som bare kan nås via elver og kanaler, seiler gjennom imponerende sluseanlegg, krysser to av Europas største innsjøer og opplever den frodige landsbygda samt moderne byer. Vi seiler også på historisk grunn. Det var ­vikingene som grunnla staten Russland på 800-tallet. I ­Tsarenes kjølvann får vi oppleve et av Europas mest ­spennende elvecruise. Håper du har lyst og anledning til å bli med.


Matgleder på Jæren, dagstur 10. oktober 

Første stopp: Søya Gard, Søyland der vi får smaksprøver av fena­lår, salt lammelår og fårepølse m/rømme og rørte tyttebær. Kaffe. Neste stopp blir Køhlerpaviljongen Nærbø. Der får vi ­servert suppe og «tilslørte Næsheimsjenter». Vi fortsetter til Wiig ­gartneri og så til Voll Ysteri. På slutten av dagen blir det ettermiddagskaffe. Hjemkomst er beregnet til kl 17-18. På stedene vi stopper blir det, foruten smaksprøver, anledning til å kjøpe lokale produkter, og vi får informasjon og historien bak foretaket.


Julemarkedstur til Riga 2. til 5. desember 

Riga og Riga Balsam – er det noen som ikke har hørt om denne spennende byen og Riga Balsam? I følge legenden ble Katarina den store av Russland, helbredet av denne drikken. Nå har vi ­muligheten. Vi følger opp suksessen med å besøke julemarked og lar turen dette år gå til Riga. Latvia er et fantastisk reisemål, men er fortsatt et ukjent land for mange reisende. Riga ble grunnlagt i 1201 og ble inkludert i UNESCOs liste over verneverdige steder. Et stort antall bygninger i Jugendstil med unik ­arkitektur ­reflekterer byens historie. Det blir tid til slottsbesøk, shopping med julemarked og ikke minst en fin avslapping før julen ­kommer for fullt. Kanskje julegavene er fra Riga denne gang?


Kurs­program – høsten 2013


«Bruk av Ipad og muligheter med denne» 
v/Jan Salve Torgersen


«Vi prøver franske viner» med Nils Nærland


Kulturprogram høsten 2013

«Bikubesesong» i Sandnes kulturhus 
søndag 15. september kl 19.00


Rogaland Teater torsdag 24. oktober 
Teaterkonsert Beethoven – verdenspremiere


Svanesjøen i Sandnes kulturhus 
lørdag 9. november kl 19.00


Bryne storstove (kinoen) 
i slutten av november


Nyttårskonserten i Stavanger konserthus 
4. eller 11. januar 2014 (ikke fastsatt ennå)


Musikalen i Sandnes kulturhus 
søndag 9. februar 2014 kl 19. 00Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no