ANNONSE

Leserbrev

Boligsparing for ungdom 
er en investering i fremtiden!

Tina Bru, 4. stortingskandidat for ­Rogaland Høyre

Publisert: 27.08.2013

For mange unge i dag er det ikke et spørsmål om når, men hvorvidt, de har råd til å etablere seg i egen bolig. Dette er særlig en utfordring for unge i de store byene, hvor prisene på bolig har steget kraftig de siste årene.

Den ekstreme prisveksten på boliger gjør det vanskelig for unge og førstegangskjøpere å eie sitt eget hjem. Derfor er Høyre opptatt av at det må bygges flere boliger, men like viktig er det å legge til rette for sparing og god økonomi.

Når man er ung og førstegangsetablerer er det vanskelig å spare. Mange er studenter, ­mange har barn og de aller fleste må hver måned betale en skyhøy pris for å leie et rom eller et sted å bo. Dette gjør det svært vanskelig å spare til bolig, og enda ­vanskeligere å få lån. Dagens marked skaper et skille der de som får hjelp fra mor og far kan eie, mens de som må klare seg selv må leie. Høyre vil gi alle muligheten til å eie egen ­bolig, og derfor må vi gjøre det enklere for unge å spare selv. Ved å øke det årlige sparebeløpet i BSU til 25 000 og øke skatte­fradraget til 28% kan flere spare mer av sine egne penger.

I tillegg til å gjøre det mer gunstig og mulig å spare til bolig hvert år, må også det totale sparebeløpet økes. I dag får unge opp til 33 år lov til å spare inntil 
150 000 ­kroner på BSU. Med et egen­kapitalkrav på 15 % gir det muligheten til å kjøpe en bolig på 1 million. I vår region holder ­dette så vidt til en parkeringsplass. Høyre vil øke maksbeløpet til 300 000, slik at en full BSU-konto ­faktisk kan føre til en egen bolig.

I motsetning til regjeringen, har Høyre tro på at unge ­mennesker ønsker å spare til egen bolig. Og spesielt hvis det også finnes et ­incentiv – ­nemlig skattefradrag. Ingen kan ­tvinges til å spare i BSU, men ikke å ­satse mer på ordningen fordi ikke alle benytter seg av mulig­heten, fremstår for oss noe ­underlig. Ja, det er mange andre tiltak som må gjennomføres for at det skal bli enklere å etablere seg på bolig­markedet. For ­eksempel må kommunene holde trykk på ­utbyggingstakten og plan­legging av nye boligområder. Ikke minst må regjeringen slutte å sette kjepper i hjulene for ­lokale ­utbyggingsplaner, med et lass av statlige innsigelser. Vi må også bygge flere studentboliger, og derfor foreslår Høyre å bygge opptil 3000 studentboliger i året.

Dagens boligpolitikk henger ikke med i tiden. Det bygges alt for få boliger og spare­ordningene begrenser unge som ønsker å spare til boligdrømmen. En hel generasjon står på trappene og venter på en ny boligpolitikk. Høyre skal bygge flere boliger slik at alle får et sted å bo, men vi skal også hjelpe dem til å få råd til boligen.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no