ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Vær forsiktig med varme bad og badstu i svangerskapet

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Foto: Colourbox


Publisert: 27.08.2013

Mange som er gravide liker å være i vannet, men pass på at temperaturen ikke er for høy.

Svømming er en fin aktivitet for gravide, og du kan gjerne svømme helt frem til termin. Varme bad i badestamp eller boblebad bør du derimot unngå. Særlig i starten av svangerskapet.

Mange gravide unngår aktiviteter som fører til at man blir veldig varm, rett og slett fordi det føles ubehagelig. Årsaken til at gravide føler seg varmere enn de normalt pleier å være, er hormonelle endringer og økt blodtilførsel til huden. Ved bruk av badestamp, boblebad, badstu, dampbad eller dampbadstu, ­klarer ikke kroppen å kvitte seg med overskuddsvarme via ­svetting. Dette fører til at kroppens kjernetemperatur øker, og man tror at dette kan påvirke barnets utvikling.

Kan føre til misdannelser

10 minutter eller mer med slike aktiviteter kan øke kroppstemperaturen. Ifølge den amerikanske Mayoklinikken har noen studier vist at slik overoppheting kan øke risikoen for abort og nevralrørs­defekt - alvorlige misdannelser i hjernen eller ryggmargen. Disse studiene viser til babyer født av kvinner som opplevde høye ­temperaturer i de første fire til seks ukene av svangerskapet. Du bør derfor unngå dette hvis du er gravid, eller dersom det er en sjanse for at du kan være gravid. Enkelte badestamper kan ha en temperatur på hele 40 grader, disse bør du opplagt unngå. Ifølge en amerikansk bransjeorganisasjon kan et varmt bad i et vanlig badekar være et tryggere valg. Årsaken til at dette kan være tryggere, er at det meste av overkroppen da vil befinne seg over vannet, noe som reduserer sjansen for overoppheting. Det skiller seg også fra boblebad og badestamp ved at vannet gradvis blir kaldere.

Ikke sitt lenge

Dersom du bestemmer deg for å benytte deg av boblebad, bade­stamp eller lignende, er det viktig at du ikke blir sittende for lenge (maks ti minutter), og at du går ut av badet dersom du begynner å føle deg varm og/­eller ­dårlig. Dersom du allerede er ekstra varm fordi du nettopp har trent eller har feber, bør du ­absolutt unngå aktiviteter som øker ­sjansen for overoppheting.

Trygt å svømme

Svømming og vanngym er derimot regnet som fin ­aktivitet for gravide, men vannet bør ikke være varmere enn 32 grader. Mange er bekymret for blant ­annet desinfiserende ­bi­produkter i vannet i svømme­hallen. I en dansk studie fra 2010, har ­forskere undersøkt om det var noen sammenheng ­mellom svømming og for tidlig eller overtidig fødsel, fosterets vekst og utvikling, om barna var små i forhold til svangerskapslengde, og medfødte feil. 75 000 gravide deltok i studien, og forfatterne konkluderte med at å svømme i svømmebasseng i svangerskapet, ikke er forbundet med uheldig utfall for barnet. Du kan ­svømme helt frem til termin, men ikke ­etter at fostervannet har gått.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no