ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Før operasjon – vurder ny ­metode for behandling av kne

Tekst: Svein Kåre Edland

Foto: Susan Jane McLinden


Publisert: 04.06.2013

Ortopedisk kirurg Hans Jacob Rossebø ved Privatsykehuset Haugesund.


Fakta:

Privat­sykehuset Haugesund

Hva: 

Offentlig godkjent sykehus


Aktuell med: 

Tilby ny behandling for pasienter med smerter i kne og hofte.


HVOR: 

Haraldsgt 139, Haugesund


Kontakt: 

Tlf: 52 70 05 50


Web: 

www.privatsykehuset.no

Har du store smerter? Holder det deg våken om natten? Når funksjonen i dagliglivet blir redusert, er det på tide å gjøre noe.

– Når funksjonshemningen er så sterk at du har vansker med å gå opp og ned trapper, eller reise deg opp fra sittende ­stilling, kan operasjon og innsetting av protese være løsningen. Det sier ortopedisk kirurg Hans 
Jacob Rossebø ved Privatsyke-huset Haugesund til Lokalavisen. 
– Men vi mener det absolutt er verdt å prøve alternative behandlinger før du velger å operere inn protese. Hos oss tilbyr vi en rekke ulike behandlinger innen dette feltet.

En folkesykdom

Artrose er en svært vanlig sykdom og forekommer ofte i både hofter og knær. Faktisk rammes nå 1 av 3 over 40 år av denne slitasjelidelsen. Sykdommen ­består i at brusken på leddflatene blir tynnere og gjerne ujevn på overflaten på grunn av slitasje og 
belastning over tid. Leddbrusken kan bli nedslitt slik at bein gnisser mot bein, og leddene blir stive og smertefulle, noe som gjør det vondt og vanskelig å bevege seg. Alle mennesker får med årene skader på leddbrusken. Artrose er hyppigst fra 45-50 års alder og oppover. I dag betegnes artrose som en av de store folkesykdommene.

PRP behandling

Før en tar skrittet ut og ­opererer protese, bør en i mange til­feller prøve den nye metoden som ­kalles for PRP behandling. ­Studier har vist at ­kroppens egne blodplater inneholder vekst­faktorer som kan beskytte bruskceller og nøytralisere ­betennelsestoffer i et artroseledd. – Behandlingen skjer ved at vi trekker ut litt blod fra pasienten. Blodet blir plassert i en spesialdesignet beholder, som sentri­fugeres i en maskin. I beholderen finnes et filter som skiller serum, røde blodlegemer og blodplater fra hverandre, forteller Rossebø. 
– Det er blodplatene vi er ute ­etter. I disse blodplatene finner vi en rekke proteiner som fungerer som veksthormoner for kroppens celler og vev. Når vi kutter oss i huden, aktiviseres blod-platene slik at immunforsvaret starter å reparere skaden. Det samme kan vi gjøre ved artrose ved å sprøyte blodplatene direkte inn i skadeområdet.

Verdt å prøve

Denne type behandling kan være aktuell hos unge pasienter der det er uaktuelt å sette inn ­protese, eller eldre som ikke 
ønsker eller kan gjennomgå operasjon. Det kan også forsøkes der ­andre tiltak ikke har hatt ønsket positiv effekt, eller ved skader i vevet som ikke gror av seg selv. Normalt vil 1–2 behandlinger gi et bra resultat, men en kan aldri være helt sikker. – Uansett ­mener vi at det er verdt et forsøk før en velger å gjennomføre en om­fattende operasjon, sier ­Rossebø. Her er det snakk om en rask ­behandling og et lite stikk. Selve ­behandlingen gjøres på poli­klinikk og tar ca en time.

Brukes ofte ved idrettsskader

Norske toppidrettsutøvere er ofte plaget av skader over hele kroppen. Dette kan medføre store problemer og ofte er det for­bundet med at de enten må legge opp eller blir borte svært lenge. PRP behandlingen har gitt svært gode resultater for mange idrettsutøvere i form av at de kommer ­raskere tilbake og kan konkurrere. Det gjelder spesielt i skader som tennisalbue, kroniske og akutte skader i akilles, leddbåndskader, muskel­avrivninger og brudd som gror dårlig.

Ledende på behandling

– For oss er det viktig å ha et komplett tilbud innen de fagene vi spesialiserer oss på, forteller leder for drift, Turid Staveland Nygaard. – Når metoder blir utprøvd og er veldokumenterte, er vi raske til å ta den nye kunn­skapen i bruk. Det gjelder å gjøre det beste for våre pasienter. Vi har et bredt spekter av behandlinger å tilby innen våre fagfelt, og har nesten ingen ventetid. Vi kan derfor skreddersy behandlingen mye bedre enn de som ikke har så mange metoder å spille på. Dersom det blir nødvendig å operere inn protese, har vi et svært godt tilbud til 
pasientene. Sykehusoppholdet varer vanligvis bare 3-4 dager både for kne– og hofteoperasjoner. Det er aldri mer enn 4 inneliggende pasienter om gangen, og vi serverer restaurantmat til våre pasienter. Vi tilbyr høy kvalitet på operasjoner og service som inkluderer fysioterapibehandling flere ganger om dagen. Privatsykehuset Haugesund har avtale med alle forsikringsselskapene. Dersom du har helseforsikring, trenger du ikke reise så langt. Det er en stor fordel.

Bestill uforpliktende konsultasjon

Har du spørsmål om behandlingen og lurer på om dette kan være noe for deg? Da kontakter du syke­huset direkte. – Ta en telefon så vil vi raskt kunne fortelle deg hvilke muligheter du har, og hvor raskt du kan komme til en konsultasjon. For mange er dette en mye enklere og raskere måte å oppnå forbedringer og større funksjonalitet. I tillegg til at smerten blir borte eller betydelig redusert, sier Turid Staveland Nygaard.

Dette er Privatsykehuset Haugesund

– Privatsykehuset Haugesund er et offentlig godkjent sykehus med lang erfaring og høy kompetanse innen en rekke ulike felt, forteller ­Turid Staveland Nygaard. 
Hovedområdene er innen 
ortopedi, kardiologi, øyelaser, hud, kosmetiske opera­sjoner, åreknuter og operasjoner innen grå stær. Hvert år operer sykehuset 2200 pasienter for grå stær. Dette er et spesialfelt hvor sykehuset ligger helt i den ­øverste verdensklasse. I tett samarbeid med det offentlige. I tillegg ut­fører sykehuset generell ortopedi og prostata-operasjoner. Syke­huset er ISO sertifisert både på miljø og kvalitet. – Privat­sykehuset Haugesund er en service­bedrift hvor du som pasient står i fokus. Opplevelsen du har som pasient er viktig for oss. Vi ønsker å gi deg markedets beste service og kvalitet, avslutter en travel driftsansvarlig som ­stadig får nye pasienter.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no