ANNONSE

Du store verden

Victoriafallene

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Colourbox.com


Publisert: 04.06.2013

Victoriafallene er en foss som dannes av elven Zambezi som ligger på grensen mellom de afrikanske landene Zambia og Zimbabwe. ­Fossen heter Mosi-oa-Tunya på lokalspråket lozi, noe som betyr “røyken som tordner”. Høyeste fall er 108 meter. Fossen er på sitt største ved regntidens slutt i mars/april. Den første europeer som så fossen var oppdagelses­reisende David Livingstone i 1855. Han kalte den opp etter dronning Victoria av Storbritannia.

Victoriafallene er ­Zambias og Zimbabwes største turist­attraksjon. Vanndampen fra fossen kan stige til en høyde på over 300 meter, og kan sees opptil 40 km borte. Regnbuer viser seg ofte over vannet, der de bidrar til synsopplevelsens skjønnhet og drama.

Store vannmengder

I fem armer faller Zambezi­elven utfor i en ca. 1700 m lang fjellkløft, som danner en rett vinkel til elvens lengderetning, og maks. fallhøyde er 108 m. Elven renner videre gjennom et trangt gjel, som er 65 km langt. Når det er full vann­føring i Zambezielven, feier over 7500 kubikk­meter vann over kanten hvert sekund.

I 1905 ble det bygget en jernbanebro mellom landene på begge sider av fossen.

Vannkraft

En svært liten del av ­Victoriafallene brukes til produksjon av strøm. ­Zambias første vannkraftverk ble åpnet i Livingstone i 1936, og leverer 8 MW. På zambisk side er det tre kraftverk som til sammen kan ­levere 106 MW. Kraftverkene er av typen ­“run-of-river”, det vil si at de ikke trenger noen ­demning, men tar vannet ­direkte fra elven. Kraft­verkene påvirker ikke fallene og er heller ikke synlig for den vanlige turist. Det er under planlegging flere kraftverk lenger ned­over Zambezielven (Batoka-utbyggingen).

To nasjonalparker

På begge sider av grensen er det nasjonalparker. Begge er relativ små, ­Mosi-oa-Tunya National Park på zambisk side er 66 km² og ­Victoria Falls National Park på ­zimbabwisk side er 23 km².

Victoriafallene står på UNESCOs liste over ­verdens kultur- og naturarv.

Fly eller tog?

De fleste turistene kommer med fly fra Harare eller Bulawayo, men på grunn av den vanskelige politiske situasjonen i Zimbabwe kommer stadig flere med fly direkte til den internasjonale flyplassen i Livingstone i Zambia. Det har vært populært for de mer velstående turistene å benytte luksuspregede Rovos Rail til å reise mellom Sør-Afrika og Victoriafallene, men i flere av tilfellene har det vært vanskelig med togframføringen i Zimbabwe, og derfor er fly stadig oftere brukt som fremkomst­middel.

Neste gang: Lincoln Memorial

Sammenligning av størrelse og vannføring 

for Victoriafallene og Niagarafallene


Victoriafallene/Niagarafallene

Høyde: 108/51 m

Bredde: 1700/1203 m

Gjennomsnittlig årlig vannføring: 1088/2407 m³/s


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no