ANNONSE

HANDEL & SERVICE

Moderne boliger – moderne arkitekter

Tekst: Svein Kåre Edland


Publisert: 04.06.2013

Enebolig på Høvik. Foto: Nisle Petter Dale


Fakta:

Sto Fasadeprodukter

Hva: 

Sto Fasadeprodukter.


Aktuell med: 

Spennende arkitektur som bruker 
Sto Ventec som er verdens mest solgte luftede fasadesystem med pussoverflate.


Kontakt: 

Arkitekt: Sivilarkitekt 
Tommie Wilhelmsen


Web: 

www.tommie-wilhelmsen.no
www.stonorge.no

På tide å gjøre et grep når det gjelder bolig? Er drømmen å få tegnet noe som ingen andre har? Hvilken arkitekt skal du bruke? Vår region huser en arkitekt som har fått stor oppmerksomhet.

– Jeg er opptatt av at huset skal speile både hvem byggherren er og hans valg av stemning 
og uttrykk, sier sivilarkitekt Tommie Wilhelmsen til Lokalavisen. 
– Samtidig er det vår oppgave som arkitekt å gi dette en tydelig helhet og form tilpasset situasjon. Jeg har ganske stor variasjon i min produksjon av eneboliger, men synes det er både spennende og naturlig. Som arkitekter jobber vi med veldig ulike mennesker, situasjoner og budsjett. Bygget må avspeile topografi og terreng, og vi velger å bruke ulike materialer for hvert prosjekt, i samarbeid med byggherren.

Materialvalg

– En ny bolig er et unikt prosjekt, som er designet for kun et sted på jorden. Det er et mål å skape bærekraftige løsninger både i materialbruk og livsstilen prosjektene tilrettelegger for. Våre boliger streber etter å utfordre vante forestillinger om hva et hus er, og hva det kan gjøre. Huset på Høvik er tegnet for en betongingeniør. Her hadde vi en grundig gjennomgang om hvordan vi best kunne bruke betongen med tanke på nye forskrifter. Konstruksjonen er kombinasjon av puss på Sto sine Ventec plater og isolasjon utenpå betongen. Vi har her valgt å bruke betongen synlig på innsiden, og isolert og pusset på utsiden. Vi har på mange måter fått bruke flere av Sto sine løsninger for pussede murhus, siden det er en kombinasjon av puss på isolasjon og puss på Ventec-plater. I forhold til en økonomisk hensiktsmessig konstruksjon er det en stor fordel at vi kan binde byggets flater sammen med samme type puss på ulike underlag og konstruksjoner.

Mange vil ha murhus

– Vi merker en stor etterspørsel etter murhus, forteller den anerkjente arkitekten. - For vår del er det viktig å kombinere dette med innslag av rå betong og skandinaviske tresorter for å gi bygget en stedlig tilhørighet. Jeg synes Lotusan-pussen er en veldig forbedring i forhold til de puss-
typene vi hadde for få år siden. Nå avviser murfasaden vann i mye større grad. Vi unngår at fasaden er fuktig som igjen reduserer grobunn for grønske og skitt. Det reduserer vedlikeholdet og er mye penere. Finkornet puss gir oss gode muligheter for å lage stram og enklere moderne arkitektur. Vi har gradvis lært oss å bruke Sto-systemet mest mulig effektivt både byggteknisk og visuelt.

God arkitektur kan endre livet

– Essensielt er troen at et hus kan endre beboerens liv, enten man bygger nytt eller bygger om. Derfor er det viktig å ikke bare planlegge praktisk og organisatorisk, men også innbefatte sanselige kvaliteter, velvære og drømmer. Som kontor på Vestlandet jobber vi mye med tilpasning til terreng, solforhold, vær og vind. Vi har spesialisert oss på eneboliger. Det er en fin prosess stadig å evaluere hva vi bygger i denne sjangeren, for å ta erfaringen med videre og forsøke og stadig gjøre neste bolig bedre. God arkitektur er et sted du ikke synes det er lett å forlate. God arkitektur er et sted du lengter etter når du er borte.

Dette er luftet fasadesystem

– Utgangspunktet er en plate som heter Sto Ventec som vi kan montere på mange forskjellige underlag. Det kan brukes på både nybygg og rehabilitering og gir huseieren gode muligheter for å isolere på baksiden og oppnå en optimal klimabeskyttelse med et luftet system, og to-trinns tetting. Med fleksibel underkonstruksjon oppnås rette flater selv på vanskelige og ujevne underlag. Arkitekter og bevisste byggherrer har stor mulighet for å få sluttproduktet akkurat slik de ønsker det. Både med farge og form. Selve pussen finnes i mange forskjellige varianter.

Praktisk og pålitelig

– Det er enkelt å jobbe med. Du unngår skjøter, og formatet er hendig med lav vekt. Prinsippet gir også en forbedret lydisolerende effekt, og er både elastisk og motstandsdyktig mot mekanisk belastning. Det at du fritt kan velge farge og utførelse, samtidig som du kombinerer det med tre fasader, gjør det attraktivt for mange. De siste årene har det blitt mer vanlig å ta i bruk kombinasjoner av bygningsmaterialer for å fremheve fasaden på bygningen, avslutter Tommie Wilhelmsen.

Tommie Wilhelmsen

Kontoret etablert i 2002 med base i Stavanger.

2011 – House of the Year

2008 – Kåret til en av verdens 100 beste arkitekter

2008 – Kåret til en av Norges 10 fremste arkitekter av Bo Bedre

2007 – Årets anlegg 

En rekke nominasjoner, utstillinger og priser i mange landAnnonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no