ANNONSE

HANDEL & SERVICE

Internett på reisen

Tekst: Jonas Ekelund, Lyd & Bilde


Publisert: 04.06.2013

PÅ NETT: Det er mange veier til mobilt bredbånd i ferien, velg den som passer deg best. (FOTO: Lyd & Bilde)


Slik kommer du og familien ut på nettet når dere er på reise.

 

 

I dag forventer vi å nesten alltid kunne koble oss opp på nettet. Mamma sjekker været, pappa følger med på nyhetene, ­sønnen sjekker sportsresultatene og ­datteren må på Facebook. Sitter man på toget eller i bilen, holder det som oftest bra å gjøre dette på mobiltelefonen. Men når man kommer fram til hytta eller ­hotellet, og de bærbare data­maskinene eller nettbrettene dukker opp fra bagasjen, hva gjør man da? Her er fem forskjellige måter å få mobilt bredbånd på i ulike situasjoner.

 

1. Enkel internett 
for laptopen

Er man mange som deler på en laptop, er det kanskje enklest at det er laptopen som har en egen internettoppkobling. Da er den smidigste løsningen å skaffe en USB-dongel som kan være ­plugget til, samme hvem som benytter maskinen. Barna kan også låne den til sine data­maskiner dersom de ikke har billige internett­oppkoblinger til sine mobiler, eller dersom de ­synes det er for vanskelig å koble opp dataen til mobilen. Det kan dessuten være en enkel måte å få opp hastigheten til 4G uten å ­behøve kjøpe ny mobil.

 

2. Mobilens eget internett

En gammel, hederlig løsning er ganske enkelt å benytte en ­ledning fra datamaskinen til mobiltelefonen og installere den som et «modem». Det har ­fungert i årevis, lenge før vi fikk smartmobiler, og til og med før mobilene selv hadde nettlesere verdt ­navnet. Har man en ­Android-mobil, går man inn på «Internettdeling» og slår på «USB-internettdeling». På ­iPhone gjøres dette under ­rubrikken «Internettdeling/Delt internett» i innstillingene.

 

3. Trådløs mobiloppkobling

En moderne måte å bruke ­mobilens internettoppkobling på, er å ikke bruke noen ledning i det hele tatt. Man slår på ­«Internettdeling» på sin smartmobil og kobler den deretter til datamaskinen via Bluetooth. Vips så er man ute på nettet fra dataen. Meget smidig. På Apple-enheter gjøres dette via «Internett­deling/Delt internett» under innstillinger. På Android-mobiler holder det som oftest å koble til via Bluetooth for å ­komme ut på nettet.

 

4. Trådløst for mange

Mange moderne smart­mobiler tillater internettdeling via ­Wi-Fi. Man slår på «Internettdeling/Delt internett» som det heter i iOS, ­eller «Portable ­Wi-Fi-­hotspot» som det heter i Android. Så logger man seg på sitt personlige nettverk med ­brukernavn og passord. Fra data­maskinen eller nettbrettet er det deretter bare å koble til som om det var et hvilket som helst trådløst nettverk. Fordelen er at mange kan benytte oppkoblingen samtidig, selv om det så klart går langsommere jo flere man er.

5. Proffløsningen

Med en portabel trådløs ruter slipper du å trikse med mobil­telefoner. Den får sin opp­kobling ved at man setter inn et sim-kort, gjerne med ­ubegrenset bruk av datatrafikk. De fleste kan ­kjøres på batteri og deler deretter oppkoblingen via ­Wi-Fi til alle data­maskinene. Noen ­fungerer også mer stasjonært, med ­Ethernet-porter om man vil ­benytte ­ledning, og kan kobles inn på bredbånd om det finnes tilgjengelig. En universell ­løsning for alltid å kunne koble til nettet på best mulig måte, helt enkelt.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no