ANNONSE

REISE

Se verdens 
ville vulkaner

Tekst: Elin Swedenmark


Publisert: 04.06.2013

ETNA: I 3000 meters høyde ligger en stasjon der man kan se Etnas topp på nært hold. (FOTO: Elin Swedenmark)


Dramatiske, farlige og vakre – vulkaner over hele verden lokker til seg turister. Får vulkanene utbrudd, blir interessen enda større.

Man kan gjerne vandre oppover Etnas bratte skråninger, men vi velger i stedet å ta gondolbanen så høyt opp den går. Når vi ­kikker ned på dem som sliter seg oppover til fots, kjenner vi at beslutningen var riktig. Sicilias Etna kan konkurrere med mange alpefjell i antall høydemeter.

Her oppe ligner omgivelsene et månelandskap. Et stor hvit jeep frakter oss videre, over en ­bølgende slette i nyanser av grått og svart. I horisonten tårner Etna seg storslagent opp, over 3300 ­meter høy. Hit kommer ­turister fra alle verdenshjørner for å ­beundre Europas største, aktive vulkan.

I 3000 meters høyde stopper den skumpende bilturen. Lenger opp slipper man ikke, ettersom ­mennesker ved flere ­anledninger er blitt drept av lavastein som slynges ut av krateret.

Levende vesen

Passasjerene som stiger ut av ­bilen, er preget av en viss ­spenning. Vinden hviner rundt oss, men ellers råder en ladet stillhet. Sola skinner, og vi har fri utsikt mot toppen, der sidene skinner i svart og rødt.

Å stå på vulkanen kjennes som å møte et levende vesen, en ­gigantisk urtidsdrage. Det er som om fjellet betrakter oss, og ikke omvendt. Stillheten er ­bedragersk, for vi vet at vulkanen lever, og nettopp denne vissheten øker fascinasjonen.

Nedenfor oss ser vi de to ­toppene som en gang ­ødela byen Catania totalt. ­Under det ­kraftigste utbruddet på 1600-­tallet omkom over 100.000 mennesker. Men lokal­befolkningen i byene ved ­vulkanens fot er ikke redde.

– Vi er vant til Etnas ­nykker. Vi spaserer her, og står på ski her. Og skulle det begynne å strømme ut lava, tror vi at vi vil rekke å ­evakuere. Men blir det et jordskjelv, vil det nok ikke gå like bra, sier Anna, som bor i ­Zafferana Etnea.

Jorden rundt vulkanen er spesielt fruktbar, noe som gir fantastiske viner, olivenoljer og sitroner. Derfor fortsetter folk gladelig å bosette seg i nærheten, tross risikoen.

Lokkende fare

Det truende aspektet ved ­vulkaner ser heller ikke ut til å avskrekke de besøkende. Så vel lokalbefolkning som turister overhører iblant myndighetenes anbefalinger, og våger seg for nær aktive vulkaner.

Naturkatastrofer generelt har denne lokkende effekten: Da meteoritt­steinene nylig regnet den over russiske Chelyabinsk, slo byen raskt mynt på ­hendelsen. Og da vulkanen ­Tongariro på New Zealand hadde flere ­utbrudd i 2012, blomstret lokale reisearrangører som aldri før. En lignende effekt så vi da islandske Eyjafjallajökull hadde et utbrudd i 2010. Den vulkanske asken som spredde seg over Europa, skapte kaos i flytrafikken over hele ­verdensdelen – men vekket ­samtidig folks nysgjerrighet.

– Etter utbruddet har ­interessen økt, og nå vil mange flere se Islands vulkaner, for­teller Björn Olafsson, som arbeider med vulkanturisme på Island.

Inni en vulkan

Björn Olafsson arbeider med prosjektet «Inside the volcano». I fjor kunne turister reise ned i vulkanen Thrihnukagigur. Dette er den eneste vulkanen i ­verden der man kan besøke magma­kammeret, og tilbudet forrige sommer ble så populært at ­mange ekstraturer måtte settes opp. Tanken er nå å tilby slike ­turer på permanent basis.

Selv begynte Björn Olafsson å interessere seg for vulkaner på grunn av en annen hobby, fjellklatring. Mange av Islands fjell er jo nettopp vulkaner.

– Å reise ned i en vulkan er mektig og overveldende. Det er farger overalt og veldig vakkert. Det er samtidig litt skremmende at det er så stort. Folk som drar ned, sier at det kan minne om en religiøs opplevelse i gigantisk ­katedral.

Begravet hus

Også utenfra er synet av en ­vulkan en sterk opplevelse. Vi spaserer over Etnas svarte ­steiner, og kikker ned i krateret som ble skapt i 2002. Rundt oss sykler en guttegjeng fra Nord-Italia på terrengsykler. Det er bra treningsforhold her oppe, kan de fortelle.

Fjellet viser seg fra en vennlig side i dag. Men på veien nedover passerer vi et hus som er helt begravet i stivnet lava. Bare taket stikker opp. Vi tar det som en påminnelse om Etna, før eller siden, kommer til å våkne igjen.

Tre vulkaner verdt en visitt


• Thrihnukagigur, Island
Da allmennheten for første gang kunne besøke Thrihnukagigur forrige sommer, var pågangen enorm. I sommer åpner vulkanen igjen. Første gang noen bega seg ned i krateret, var i 1970. I dag er ferden ned mer bekvem – man bruker ikke tau, men heis. Besøkende reiser cirka 100 meter ned, etter en 3 kilometers vandring over et lavafelt. Dette er i øyeblikket verdens eneste vulkan med et magmakammer som kan utforskes av turister.
Thrihnukagigur ligger 20 kilometer utenfor hovedstaden Reykjavik. Arrangøren, Inside the volcano, sørger for transfer fra byen. Vulkanen vil være åpen fra 15. mai til 10. september.

Les mer: www.insidethevolcano.com


• Mount Tongariro, New Zealand
Mount Tongarino i New Zealand tar imot flere hundre vandrere hver dag i høysesongen. Men i 2012 fikk vulkanen to utbrudd, for første gang på mer enn hundre år. Ingen ble skadet. Derimot ble både flyplasser og veier tvunget til å stenge på grunn av røyk og aske. Interessen for fjellet er også stimulert av at det har rollen som Dommedagsfjellet i Ringenes Herre-innspillingen.

Les mer: www.nzescape.com/ruapehu-attractions.html


• Kilauea, Hawaii
Den yngste av Hawaiis vulkaner, Kilauea, er også en av verdens mest aktive. Den ligger i Hawaii Volcanoes National Park, der man også finner den 4200 meter høye vulkanen Mauna Kea og den 180 meter lange tunnelen Thurstons Lava Tube, som ble skapt av en lavastrøm. Kilaueas siste utbrudd startet i 1983 og pågår utrolig nok fremdeles, i kratrene Puu Oo og Kupaianaha. Her kan man altså se de glødende lavastrømmene. Det anbefales sterkt at man først besøker Visitor Information Station, der man får vite mer om værforhold og risiko.

Les mer: www.ifa.hawaii.edu/info/vis/visiting-mauna-kea


Flere kjente vulkaner


• Cotopaxi, Ecuador
Cotopaxi er en av verdens høyeste aktive vulkaner, og strekker seg hele 
5897 meter mot ­himmelen. Dette er også en av Latin-Amerikas mest besøkte vulkaner. Siste utbrudd var i 1903, men i 2002 ble en viss seismisk aktivitet registrert.


• Santorini, Hellas
Forrige gang vulkanen på Santorini hadde et utbrudd, var i år 1625 f. Kr. Øya ble ødelagt, men til gjengjeld ble tre nye øyer skapt: Therasia, ­Asponisi og Thera (det greske navnet for Santorini). Det siste året har vulkanens magma­kammer blitt flere ­millioner kubikkmeter ­større. Skal man reise til en vulkan som vokser, ­gjelder det å være ­forsiktig, sier vulkan­ekspert Reynir ­Bödvardsson ved ­universitetet i Uppsala.


• Vesuv, Italia
Vesuv ligger ved Napoli og er 1277 meter høy. Dens mest berømte utbrudd var i år 79 e.Kr., da byene Pompeii og Herculaneum ble begravet under aske og pimpstein. Det siste utbruddet var i 1944, og man antar at vulkanen vil ha et stort utbrudd i fremtiden.


• Hekla, Island
Hekla er den største av Islands vulkaner, og dessuten en av de mer ­aktive. Ifølge en myte befant helvete seg i den store vulkanen. Hekla ligger 110 kilometer øst for Reykjavik. Geologer overvåker den, ettersom man har oppdaget uvanlig seismisk aktivitet der.


(Kilde: Universitetet i Uppsala)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no