ANNONSE

MAT & DRIKKE

Mer av det grønne

Denne uken ønsker vi våren velkommen med nytappet Grüner Veltliner.

Ukens rett er mild og grønn på smak, med en silke­myk konsistens som får en fin kontrast i saltet og røykt kolje. Det hele rundes av med fett i form av smilende eggeplomme. Til dette ønsker vi oss en ung, elegant hvitvin med høy friskhet, saftig frukt og god smaksintensitet. Det ­finner vi i Østerrike, der cirka to tredeler av vinmarkene er beplantet med hvite druer.

Et artig trekk ved østerrikernes vinkultur er ­sansen for unge viner. Så snart våren kommer, kan de nesten ikke vente, og vil ha den nye årgangen med hvitvin i glasset så fort som mulig. Det er dette som er grunnen til at de gode vinene fra 2012-­årgangen allerede er tilgjengelige også i ­Norge.

Ungt og sylferskt er altså stikkord for både ­maten og vinen denne uken. Jeg har valgt en nytappet og knallgod Grüner Veltliner. Druen er for øvrig Øster­rikes viktigste vindrue – både hva kvantitet og kvalitet angår. Ukens vin er laget hos en av mine favoritteiendommer, klassiske Schloss Gobelsburg i vinområdet Kamptal. Schloss ­Gobelsburg ble ­etablert i det tolvte århundre av cistercienser­munker. Herfra får vi vellaget vin til svært konkurranse­dyktige priser.

Gobelsburg Grüner Veltliner Lössterrassen 2012 (varenr. 5527301, kr 157,90, bestillingsutvalg) formelig strutter av vitalitet med brilliant, intens, gulgrønn farge. Vinen lukter friskt og modent av eple, sitrus, hvit fersken, kål og hvit pepper. I ­munnen er den tørr og syrlig med en lett prikking på tungen fra naturlig kullsyre. Smaken er frisk, med en lett fedme og en intens fruktighet preget av sitrus, grønne epler, urter og pepper. Ettersmaken er frisk, og smaken er lang. Kombinasjonen av den milde suppen og den friske vinen er nydelig, med full klaff på de aller fleste sjekkpunktene.

Knut-Espen Misje underviser vinkelnere 
ved Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere koke­bøker. Viner importert gjennom 
Terroir Wines, som han er medeier i, 
vil ikke bli omtalt i denne spalten.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no